fbpx
luni, aprilie 29, 2024
spot_img

Curtea de Apel Ploiești a anulat deciziile de arest la domiciliu luate față de inculpații din dosarul privind rafinăria Vega

Citește Și

- Reclamă -

Inculpații acuzați în dosarul privind rafinăria Vega din Ploiești au fost plasați în control judiciar printr-o decizie definitivă a Curții de Apel. Inițial reprezentanții Rompetrol au fost arestați la domiciliu de instanța penală a Tribunalului Prahova.

Procurorii DIICOT din Ploieşti au dispus, miercuri, 24 noiembrie, reţinerea celor trei persoane, dintre care două sunt angajate ale Rompetrol, după o serie de percheziţii care au avut loc la Ploieşti, Constanţa şi Bucureşti.

- Reclamă -

” Desfiinţează în parte încheierea contestată şi pronunţă o nouă hotărâre, după cum urmează: Înlătură din încheierea contestată dispoziţia de luare a măsurii arestului la domiciliu faţă de inculpaţii contestatori Andrei Felicia, Ianău Robert şi Teodor Diana pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 25.11.2021 şi până la data de 24.12.2021, inclusiv.

dispune luarea măsurii controlului judiciar pe o periodă de 60 de zile începând cu data pronunţării prezentei încheieri faţă de inculpaţii contestatori: – Andrei Felicia, – Ianău Robert, – Teodor Diana.

Obligă inculpaţii contestatori să nu ia legătura între ei, să nu se apropie de celelalte persoane cercetate în cauză în calitate de suspect (Utekov Yedil, Stănescu Mircea Ştefan, Teodor Bogdan Radu, Mihai Laurenţiu Adrian), precum şi de martorii Barbu Florin, Marin Maria, Rugină Cornelia Elena, Ciobanu Iulian, Merlă Radu, Florescu Dănuţ, Aldea Vasile, Paraschiv Adrian, Dumitrache Marius Adrian, Călin Marius, Duca Constantin, Barlaboi Gheorghe, Tiţă Mihaela, Petcu Viorel şi Ilie Costin şi să nu comunice cu aceştia direct sau indirect, pe nicio cale.

- Reclamă -

Definitivă. Examinată și pronunţată în camera de consiliu, astăzi 02 decembrie 2021
Document: Încheiere – măsuri preventive (faza de UP)    02.12.2021”, conform portalului instanței de judecată

Şapte persoane au fost aduse la audieri la sediul DIICOT în ziua de 24 noiembrie, dar doar trei dintre acestea au fost reţinute atunci. Este vorba despre Felicia Andrei, Robert Ianău și Diana Teodor, primii fiind angajați ai Rompetrol, iar cea de-a treia persoană, reprezentant al unei societăţi de ecologizare, aflată în relaţii contractuale cu Rafinăria Vega din Ploieşti.

Care sunt acuzaţiile DIICOT

La data de 24.11.2021, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Ploieşti împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Ploieşti efectuează un număr de 3 percheziţii domiciliare, pe raza judeţelor Constanţa şi Prahova şi a municipiului Bucureşti, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură şi înşelăciune, se arată într-un comunicat DIICOT.

- Reclamă -

Potrivit sursei citate, în cauză s-a reţinut faptul că, începând cu anul 2018, mai multe persoane, printre care şi trei angajaţi în cadrul S.C Rompetrol Rafinare S.A, au constituit un grup infracţional organizat cu scopul de a înşela atât Statul Român, reprezentat de Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, în calitate de beneficiar al 44.69% din acţiunile Rompetrol Rafinare, cât şi pe ceilalţi acţionari ai companiei sus amintite.

În urma investigaţiilor efectuate s-a reţinut faptul că, prin declaraţii false depuse la Agenţia pentru Protecţia Mediului Prahova, membrii grupului infracţional organizat au creat aparenţa că Batalul nr. 18 din cadrul Rafinăriei Vega Ploieşti a fost ecologizat în totalitate, extrăgându-se atât gudron acid, cât şi sol contaminat, în condiţiile în care, în respectivul batal, gudronul acid fusese deja extras, operaţiunea respectivă de extragere fiind finalizată în cursul anului 2009.

Gruparea infracţională organizată a funcţionat pe două paliere, membrii acesteia având roluri bine definite. Pe primul palier au activat reprezentanţii legali ai beneficiarului Rompetrol Rafinare S.A. care au semnat contractul încheiat cu societatea comercială prestatoare, precum şi anexa la acesta, având ca obiect ecologizarea batalului 18, prin care se atesta în fals necesitatea eliminării gudronului acid existent în batal.

Prin activitatea întreprinsă în cadrul grupării, semnând contractul şi actul adiţional la acesta, înscrisuri ce au stat la baza efectuării unor plăţi în valoare cumulată de 10.097.575,35 lei pentru eliminare gudron acid care în realitate nu exista depozitat în batal, pe adâncimea de un metru, au creat aparenţa existenţei respectivului deşeu, care ar fi trebuit eliminat.

Pe al doilea palier, au activat reprezentanţii legali ai prestatorului care, de altfel, au şi semnat din partea acestuia contractul încheiat cu Rompetrol Rafinare S.A. şi anexa la acesta, precum şi procesul-verbal de predare-primire amplasament în cuprinsul căruia se atesta în fals necesitatea efectuării unor lucrări de tratare, eliminare şi valorificare gudroane acide, inclusiv din batalul 18, în condiţiile în care această materie nu mai exista în respectivul batal.

Aceştia au întocmit în fals un număr de 4 facturi fiscale emise de prestator către Rompetrol Rafinare S.A. şi anexele la acestea, respectiv a tichetelor false de cântar prin care se atesta aparenta transportare, în vederea ecologizării, a gudronului acid din batalul 18 prin efectuarea a 920 de curse.

 

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

VIDEO Bărbat lovit de mașină în Ploiești

Un bărbat a fost lovit de o mașină în timp ce traversa o stradă din Ploiești.Accidentul s-a produs în...
Sari la conținut