Dosarul Colectiv se apropie de o sentință finală. Curtea de Apel București face ultimele dezbateri luni și marți, termene după care este așteptată o decizie finală.

Procurorii DNA și ai Parchetului General au cerut la termenul de vineri pedepse “orientate spre maximul prevăzut de lege” și cu executare pentru fostul primar al Sectorului 4 al Capitalei, Cristian Popescu-Piedone, pentru funcționari din primărie, pentru patronii clubului, dar și pentru doi pompieri, doi pirotehniști și reprezentanții firmei de artificii.

Procurorul Parchetului General a declarat în faţa judecătorilor că şi după tragedia din Colectiv mulţi agenţi refuză să îşi ia autorizaţii pentru incendiu, doar afişează pe geam că nu au, dar anunţul nu îi exonerează de răspundere penală, scrie romaniatv.net.

„Riscurile sunt şi mai mari. Pot avea impresia că nu răspund penal pentru că victimele îşi asumă să ardă de vii când intră într-o locaţie fără aviz. Chiar dacă societate e marcată de tragedia din Colectiv, aceasta se poate întâmpla din nou oricând”, a spus procurorul în fața instanței.

La rândul său, procurorul DNA a cerut instanţei aplicarea unor pedepse maxime şi cu executare, susţinând că „este inexplicabilă atitudinea blândă a instanţei de fond”.

Anchetatorul a mai adăugat că ordinea socială a fost „alterată” de corupţie, iar oameni au ars, ”şi nu vorbim de doi, ci de un cimitir”, potrivit Agerpres.

Procesul se află în faza de apel, după ce, pe 16 decembrie 2019, Tribunalul Bucureşti i-a condamnat pe Cristian Popescu-Piedone, funcţionari din primărie, patronii clubului, doi pompieri, doi pirotehnişti şi reprezentaţii unei firme de artificii.

Ce pedepse au primit inculpaţii din dosarul Colectiv în prima instanţă

Fostul primar al Sectorului 4, Popescu-Piedone, a fost condamnat la opt ani și șase luni de închisoare cu executare, fiind găsit vinovat de prima instanță de săvârșirea infracțiunii de abuz în serviviu în legătură cu eliberarea autorizațiilor de funcționare pentru clubul Colectiv.

Și cei trei patroni ai clubului Colectiv, Alin George Anastasescu, Paul Gancea și Costin Mincu, au primit condamnări cu executare în primă instanță, câte 11 ani și opt luni de închisoare pentru ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă și neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă.

Daniela Niţă, patroana firmei de artificii Golden Ideas Fireworks Artists, a fost condamnată la 12 ani şi 8 luni de închisoare cu executare. În acelaşi dosar, pirotehniştii Viorel Zaharia şi Marian Moise au primit 9 ani şi 8 luni de închisoare, respectiv, 10 ani.

Cristian Niţă, director al firmei de artificii, a primit 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare.

George Matei şi Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti care au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI, au fost condamnaţi la câte 9 ani şi 2 luni de închisoare.

Aurelia Iofciu, şefa Serviciului autorizări comerciale din Primărie, a primit 8 ani de închisoare, Larisa Luminiţa Ganea, consilier superior – 7 ani, Ramona Sandra Moţoc, referent superior – 3 ani de închisoare cu suspendare. În cazul Ramonei Moţoc, instanţa a dispus prestarea a 90 de zile de muncă în folosul comunităţii.

Persoanele condamnate au fost obligate să plătească, în solidar cu Primăria Sector 4 şi ISU Bucureşti-Ilfov, daune morale şi materiale de peste 50 de milioane de euro către victimele incendiului din octombrie 2015.

De asemenea, inculpaţii ISU şi Primăria Sectorului 4 trebuie să plătească mai multor spitale din Bucureşti şi din ţară peste 8 milioane lei, reprezentând cheltuieli de spitalizare cu persoanele decedate şi rănite.

Decizia Tribunalului Bucureşti a fost atacată cu apel de persoanele condamnate, dar şi de către procurori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here