fbpx
luni, mai 29, 2023

Esența scandalului din PNL: consilierii liberali îi cer primarului din același partid să anuleze clauza de confidențialitate votată de ei

Citește Și

- Advertisement -

Este scandal monstru în administrația locală, iar cei mai vocali sunt consilierii locali PNL, care duc o luptă împotriva primarului din același partid. Tot scandalul a pornit de la confidențialitatea studiului de prefezabilitate pentru construirea viitorului spital municipal. 

Concret, primăria Ploiești, în baza unei hotărâri a Consiliului Local, a plătit 100.000 euro pentru un studiu de prefezabilitate privind construirea viitorului spital prin fonduri de la Banca Mondială. Studiul a fost finalizat, iar consilierii locali care vor să îl citească trebuie să semneze o declarație de confidențialitate prin care se angajează să nu divulge informații din document.

- Advertisement -

De aici a pornit tot scandalul, iar consilierii locali PNL au emis un comunicat de presă în care anunță că nu vor semna declarația de confidențialitate, vorbind despre transparență decizională.

„Consilierii locali PNL au decis să NU semneze „Declaraţia de confidenţialitate” solicitată de Primăria Ploieşti pentru a avea acces la raportul redactat de un fond al Băncii Mondiale cu privire la construirea Spitalului Municipal de Urgenţă. (…)

Consilierii locali PNL sunt fideli ideii de transparenţă decizională şi dezavuează orice încercare de a transforma un proiect de o asemenea anvergură şi importanţă socială într-o discuţie cu „uşile închise”.

- Advertisement -

Solicităm primarului Andrei Volosevici scoaterea de sub auspiciile „confidenţialităţii” a raportului efectuat din fonduri bugetare şi prezentarea publică a acestui document.”, se arată într-un comunicat remis de consilierii locali PNL.

„Tam-tam”-ul pe care îl fac este, însă, cel puțin ciudat, să spunem, având în vedere că tot ei au votat în decembrie o hotărâre de consiliu local prin care erau de acord ca studiul să fie confidențial. Practic, consilierii locali PNL îi cer acum primarului liberal Andrei Volosevici să anuleze clauda de confidențialitate votată de ei.

În luna decembrie a anului trecut, consilierii locali au adoptat Hotărârea nr. 544 „privind aprobarea Scrisorii de angajament cu Corporația Financiară Internațională (IFC) în vederea realizării obiectivului „SPITAL MUNICIPAL DE URGENȚĂ PLOIEȘTI”.”

Într-una dintre anexele votate de consilieri odată cu hotărârea, parte integrantă din hotărâre, se regăsește și următorul paragraf:

- Advertisement -

„Toate materialele scrise pe care IFC le livrează Partenerului, inclusiv aceasă Scrisoare de Angajament, pot fi distribuite numai astfel cum este necesar în cadrul Partenerului și nu pot fi distribuite terților fără acordul prealabil scris al IFC. Fiecare exemplar distribuit va trebui să cuprindă notificări și declinări de răspundere așa cum va solicita IFC”.

Toți consilierii locali prezenți în sală au votat proiectul, inclusiv această clauză de confidențialitate. Singurul consilier local PNL care a lipsit de la ședință și care, implicit, nu este semnatar al hotărârii este Valentin Marcu. În rest, în imaginea alăturată, puteți vedea numele tuturor consilierilor locali care au aprobat hotărârea nr. 544.

Practic, consilierii locali PNL se opun acum unei clauze votate tot de ei, în urmă cu șapte luni.

Acest scandal, încă o dată, scoate la iveală ruptura dintre consilierii locali PNL și primarul din același partid. Nu este prima dată când consilierii liberali se poziționează împotriva executivului primăriei deși, teoretic, sunt în aceeași „barcă”.

În general, președintele organizației locale a unui partid aflat „la putere” este primarul în funcție. Acest lucru nu se întâmplă însă și la PNL Ploiești. Deși partidul a câștigat funcția de primar al Ploieștiului cu Andrei Volosevici, președinte la PNL Ploiești a fost votată Roberta Anastase. Acest lucru înseamnă că, pe linie politică, șeful consilierilor locali liberali nu este primarul în funcție, ci senatorul Anastase. Este bine cunoscut faptul că deciziile privind votul în consiliul local sau poziționările publice pe diverse subiecte se iau în fiecare grup de consilieri pe linie politică, începând de la șeful organizației. De aici poate și o eventuală explicație a faptului că aleșii liberali fac abstracție de ceea ce ei personal au votat în trecut și-i cer primarului să anuleze clauza de confidențialitate.

Reporterii Incomod au încercat să obțină un punct de vedere și din partea primarului Andrei Volosevici privind această situație, însă, acesta nu a oferit detalii, motivând că luni va susține o conferință de presă pe acest subiect.

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

FOTO/Doi soți au căzut în gol pe Valea Caraimanului după ce au alunecat pe zăpadă. Un elicopter SMURD i-a preluat pe răniți

Accident pe munte în această după- amiază. Salvamontiștii din Bușteni au fost solicitați să intervină pentru recuperarea a două...

Mai Multe Articole Ca Acesta