fbpx
duminică, septembrie 24, 2023
21.2 C
Ploiești
spot_img

Focar de antrax la o fermă din România. Un bărbat a ajuns la spital

Citește Și

- Reclamă -

Un focar de antrax a fost confirmat la o fermă din localitatea Țigănași, județul Iași.

Directorul adjunct al DSV Iași, Bogdan Novenschi, a declarat că bacilul a fost confirmat în urma testelor la o carcasă de capră domestică sacrificată în urmă cu zece zile, a anunțat Radio Iași.

Ciobanul a sacrificat animalul, iar carnea a fost depozitată acasă la proprietar, însă, nicio persoană nu a consumat până acum din respectiva carcasă. Însă, ciobanul care a tăiat animalul a ajuns la spital.

- Reclamă -

„Cazul a fost confirmat în urma suspiciunii și notificării DSP-ului Iași prin care ne-au anunțat în data de 14 iulie că la Spitalul Sfântul Spiridon din data de 13 e internat un cetățean cu niște leziuni cutanate la nivelul antebrațului și care suspiciona leziuni asemănătoare antraxului cutanat. Ne-a furnizat informațiile că lucrează la o exploatație în comuna Țigănaș. Ne-am deplasat în exploatație, am discutat cu proprietarul, din declarația cetățeanului respectiv a reieșit că în urmă cu 10-15 zile aproximativ sacrificaseră împreună cu altă persoană o capră din efectiv, care a predat-o proprietarului exploatației. Ne-am deplasat la proprietar acasă, am identificat carcasa respectivă în lada frigorifică, am dus-o la laboratorul Sanitar-Veterinar Iași, s-au prelevat probe. Luni am avut un rezultat pozitiv prin identificarea bacilului antrax. Ulterior am retrimis probele pentru confirmare și la Institutul Național de Diagnostic Sănătate Animală de la București. Am primit ieri confirmarea și de la București  drept pentru care am declarat oficial focar de antrax”, susține Bogdan Novenschi.

Directorul adjunct al Direcției Sanitar Veterinară Iași, Bogdan Novenschi, a adăugat că, odată cu declararea focarului de antrax, a fost instituit un plan de măsuri în respectiva exploatație.

„Măsurile se referă doar la exploatația respectivă, în special și a zonei unde au fost pășunate animalele, în sensul că în următoarea perioadă nu se vor scoate animale, nu se vor intra animale, nu se sacrifică, se examinează efectivul, dacă o să fie mortalități, n-au voie oamenii să umble cu ele. Ne vor deplasa și vor recolta noi pentru analiză și incinerare. Suntem în faza în care astăzi am  elaborat un plan de măsuri conform prevederilor legale, l-am prezentat Consiliul Local de Combatere a Bolilor Iași. Vreau să precizez la început că nu e vorba de omorât animale, nu e o boală care se transmite așa prin aer sau știu altfel cum ca să contamineze oameni sau alte animale”, explică șeful DSV Iași.

- Reclamă -
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Știri

Un urs a intrat în curtea unui localnic din Slănic

ISU Prahova a emis în această seară un mesaj RO-ALERT după ce un urs și-a făcut apariția în orașul...