fbpx
duminică, decembrie 3, 2023
spot_img

Ion Iliescu poate fi judecat în Dosarul Revoluției. Ce a hotărât Curtea de Apel București

spot_img

Citește Și

Oana Stoicahttp://www.ziarulincomod.ro
Sunt Oana Stoica, jurnalist din 1995. Am colaborat cu ziare și televiziuni locale și regionale, dar am fost și corespondent al posturilor PROTV, Romania TV si PRIMA TV.
- Reclamă -

Curtea de Apel București a hotărât miercuri judecarea Dosarului Revoluției, în care fostul președinte Ion Iliescu (93 de ani) este inculpat.

Iliescu este acuzat pentru săvârşirea infracţiunilor contra umanităţii, potrivit minutei de ședință. Acesta este un nou pas în dosarul care cercetează uciderea a mii de oameni la Revoluția anti-comunistă din decembrie 1989.

Instanța a dispus începerea judecăţii în cauza privind pe inculpaţii Iliescu Ion, Voiculescu Voican Gelu şi gl. (rtr.) Rus Iosif.

- Reclamă -

Totuşi, decizia nu este definitivă și poate fi contestată în trei zile de la comunicare.

„În concret, s-a constatat că în perioada 22 decembrie 1989, orele 16.00 – 30 decembrie 1989, unul dintre inculpaţi, respectiv Ion Iliescu, nu a deţinut funcţia de şef al Guvernului României, ci pe aceea de membru al Consiliului Frontului Salvării Naţionale şi, ulterior, de preşedinte al aceluiaşi organism, iar un alt inculpat (Gelu Voican Voiculescu – n.r.), în perioada 22 decembrie 1989, orele 16.00 – 27 decembrie 1989, nu a deţinut funcţiile de membru al Guvernului României, respectiv de viceprim-ministru, ci pe aceea de membru al Consiliului Frontului Salvării Naţionale, organ central de putere distinct de instituţia Guvernului României.

În consecinţă, faţă de funcţiile deţinute de inculpaţi în perioadele menţionate, în raport cu dispoziţiile Codului de procedură penală care reglementează competenţa după calitatea persoanei, a fost stabilită în favoarea Curţii de Apel Bucureşti”, a arătat ÎCCJ.

- Reclamă -

Serviciul Român de Informaţii a publicat pe 22 decembrie 2022 toate documentele, până acum secrete, despre Revoluţia din 1989. Sunt 13 volume de dosare cu date necunoscute până acum.

„A avut drept scop înlăturarea fostului preşedinte Ceauşescu Nicolae, dar menţinerea României în sfera de influenţă a URSS. Această grupare a fost formată atât din civili, cât şi din militari, cu toţii marginalizaţi într-un fel sau altul prin deciziile fostului preşedintese arată într-un pasaj din documentele desecretizate de SRI.

Se pare că Ion Iliescu a plănuit momentul cu mult timp înainte. S-a dorit ca Republica Socialistă România să rămână sub influența URSS, dar cu alt președinte.

- Reclamă -
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!
spot_img

Ultimele Știri

Un șofer beat a provocat un accident pe DN 1

Un șofer băut a provocat un accident rutier pe DN 1, duminică dimineață.Accidentul s-a produs în afara localității Bănești....
spot_img