Sursă foto: Facebook/Ministerul Sănătății - România
Ministerul Sănătății a publicat lista farmaciilor de unde pot fi ridicate, gratuit, dar în baza rețetei de la medicului de familie, pasitiele cu iodură de postasiu. Acestea trebuie folosite DOAR în cazul unui accident nuclear și NU trebuie administrate prevenitiv. Doar populația cu vârsta sub 40 de ani poate face acest tratament, peste această vârstă fiind contraindicat.

În țară sunt aproximativ 2500 de farmacii care au aceste pastile. Pentru a le primi gratis, trebuie să mergeți cu rețetă de la medicul de familie.

LISTA completă a farmaciilor de unde se pot ridica pastile de iodură de potasiu, în baza prescripției medicale eliberate de medicii de familie, poate fi consultată pe site-ul Ministerului Sănătății.

LISTA FARMACIILOR DIN PRAHOVA unde găsiți pastile cu iodură de postasiu:

 

Iodura de potasiu nu se administrează preventiv, ci se ridică de la farmacie doar pentru a o avea în casă, în caz de accident nuclear, au explicat în repetate rânduri autoritățile.

De asemenea, pastilele de iod nu sunt recomandate persoanelor cu vârsta peste 40 de ani.

Rafila îndeamnă „pe toată lumea” să își ridice pastilele de iod de la farmacie

​Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a îndemnat luni pe „toată lumea” să meargă cât mai repede la medicul de familie pentru prescripția medicală pentru pastilele de iodură de potasiu, pe care să le ridice apoi de la cea mai apropiată farmacie.

Ulterior, Rafila a precizat că nu este pericol nuclear iminent și că doar a răspuns unei întrebări puse de un jurnalist.

Medicii de familie, în schimb, s-au plâns că activitatea le-a fost dată peste cap de declarațiile lui Rafila.

Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie a reacționat, luni, la declarațiile lui Alexandru Rafila, arătând că este posibil ca pacienții cu probleme de sănătate curente să aștepte câteva zile sau săptămâni până vor obține o programare.

„Având în vedere anunţul ministrului Sănătăţii cu privire la prezentarea imediată a persoanelor eligibile cu vârsta sub 40 de ani la medicul de familie, pentru eliberarea prescripţiei cu iodură de potasiu, aducem la cunoştință pacienţilor cu probleme de sănătate curente că este posibil să aştepte câteva zile sau săptămâni până vor putea obține o programare pentru o consultație la medicul de familie”, arată Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie, într-un comunicat.

Medicii de familie arată că „au prioritate urgenţele medico-chirurgicale şi, conform indicațiilor ministrului Sănătăţii de astăzi, persoanele sănătoase cu vârsta sub 40 de ani care doresc rețeta pentru iodura de potasiu, pe care o vor ridica ulterior din cele 2.500 de farmacii din lista afişată pe siteul ministerului”.

Medicii de familie atenționează și că aceste rețete nu pot fi trimise online, fiind necesară prezența fizică la cabinet.

Campania de distribuire gratuită a pastilelor de iodură de potasiu de 65 mg derulată de Ministerul Sănătății se adresează persoanelor cu vârsta sub 40 de ani.

După 40 de ani, administrarea comprimatelor de iod nu mai este recomandată.

Potrivit medicilor, iodul este recomandat în special copiilor, adolescenților și femeilor însărcinate.

Pe măsură ce ne apropiem de vârsta 40 de ani și mai ales după, metabolismul devine mai leneș, așa că absorbția iodului în tiroidă este slabă. Din același motiv, medicii spun că chiar și expunerea la iod radioactiv după 40 de ani nu are consecințe foarte grave.

Pe de altă parte, după 40 de ani, multe persoane au predispoziție să dezvolte disfuncții ale tiroidei – de care de cele mai multe ori nici măcar nu știu – precum hipotiroidism sau hipertiroidism, iar administrarea de iod ar risca să agraveze aceste probleme.

Măsura vine în contextul războiului din Ucraina. Situația în regiunea Zaporojie este tensionată. 

Trupele ruse au ocupat centrala nucleară, iar părțile se acuză reciproc pentru atacurile din perimetrul sau proximitatea acesteia. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here