fbpx
miercuri, mai 8, 2024
spot_img

„Maratonul resuscitării”: ISU Prahova oferă gratuit cursuri de prim-ajutor

Citește Și

- Reclamă -

Cu prilejul sărbătoririi celei de-a 87-a aniversări a “Zilei Protecţiei Civile din România”, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Șerban Cantacuzino” al judeţului Prahova organizează o serie de activităţi ce se vor desfășura sub sloganul Împreună mai pregătiți!.

Cu această ocazie declarăm săptămâna 26 februarie – 04 martie 2020, drept „Săptămâna porţilor deschise” (între orele 10:00-14:00) la toate subunităţile de intervenţie vizitatorii având ocazia să ia contact cu echipamentele/autospecialele de intervenţie în situaţii de urgenţă din dotarea pompierilor prahoveni.

- Reclamă -

Totodată, în premieră, la centrele comerciale AFI Ploiești și Ploiești Shopping City, vom organiza Maratonul resuscităriisub forma unui curs de prim ajutor de dimensiuni crescute, având ca scop creșterea gradului de conștientizare în rândul populației asupra importanței dobândirii cunoștințelor de prim ajutor, prin instruirea unui număr cât mai mare de participanți.  În cadrul evenimentului, împreună cu peste 35 paramedici, asistenți și voluntari, aveți posibilitatea să exersați pe manechine, în cadrul stațiilor practice, cum recunoașteți și cum trebuie să acționați în cazul unui stop cardiorespirator. Lecții de prim-ajutor și puncte de informare preventivă pe tipuri de riscuri (incendii, seism) vor fi organizate și la Colegiul Naţional „Alexandru Ioan Cuza” (02 martie), Colegiul Naţional „Ion Luca Caragiale” (03 martie) și Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” (04 martie).

Plecând de la principiul că este mai simplu să previi un incendiu decât să intervii pentru stingerea lui, elevii de la 14 unități de învățământ (Şcoala Gimnazială „Elena Doamna”, Şcoala Gimnazială „I. A. Bassarabescu”, Şcoala Gimnazială  „Sf. Vasile”, Şcoala cu clasele I-VIII „Principesa Maria” Sinaia, Grup Şcolar „Simion Stolnicu” Comarnic, Şcoala cu clasele I-IV Azuga, Şcoala Gimnazială „Constantin Brâncoveanu” Breaza, Şcoala nr. 1 Mizil, Liceul Teoretic „Şerban Vodă” Slănic, Şcoala cu clasele I-VII „Mihai Viteazul” Boldeşti-Scăieni, Liceul Tehnologic Agromontan „Romeo Constantinescu” Vălenii de Munte, Şcoala cu clasele I-VIII „Cănuţă Ionescu” Urlaţi, Şcoala Centrală Câmpina, Şcoala cu clasele I-VIII Lilieşti și Băicoi) vor fi ajutaţi să conştientizeze cauzele şi împrejurările generatoare de incendii, să-şi creeze un spirit preventiv, să cunoască modul de apelare a serviciului unic de urgenţe 112, să cunoască şi să exerseze modul de comportare în cazul producerii unei situaţii de urgenţă.

Totodată, în cadrul unităților de învățământ vor fi organizate exerciții de evacuare în caz de cutremur.

- Reclamă -

Cu sprijinul Servicilor Voluntare pentru Situații de Urgență din localitățile Azuga, Bușteni, Breaza și Cerașu vor fi organizate exerciții de stingere a incendiilor, de evacuare din școli și prim-ajutor, precum și puncte mobile de informare preventivă.

Pe 4 martie se împlinesc 43 de ani de la cel mai puternic cutremur din istoria modernă a României, de 7,2 pe Richter. Peste 1.500 de oameni au murit atunci. Alte 11 mii de persoane au fost rănite. Câteva mii au rămas pe drumuri.

În anul 2015, IGSU a lansat Campania Naţională de Informare şi Pregătire a Populaţiei „Nu tremur la cutremur”, cu scopul principal de a informa corect cetăţenii cu privire la modalităţile prin care se pot proteja împotriva unui seism.

Având în vedere că o mare parte a populaţiei este vulnerabilă în cazul producerii unui cutremur, consecinţele unui astfel de eveniment impredictibil, mai mult sau mai puţin grave, cu mai multe sau mai puţine victime, depind în bună măsură de modul în care fiecare cetăţean înţelege să se pregătească şi să se comporte corect într-o astfel de situaţie.

- Reclamă -

Astfel, în perioada următoare, acţiunile inspectoratului pentru situaţii de urgenţă vor urmări să atragă atenţia, în special, asupra modului de comportare al cetăţenilor în situaţia producerii unui seism.

În cadrul activităților sunt aduse la cunoştinţa populaţiei informaţii despre măsurile de pregătire a locuinţei în caz de cutremur, măsurile privind pregătirea individuală şi a familiei pentru a face faţă unui seism, precum şi comportamentul care trebuie adoptat pe durata şi după producerea acestuia.

Totodată, la sediul nostru în data de 28 februarie, începând cu ora 10:00, va avea loc o şedinţă festivă unde vor fi înaintaţi în gradul următor, înaintea expirării stagiului minim în grad, trei ofițeri și patru subofițeri care au obţinut rezultate excepţionale în îndeplinirea atribuţiilor specifice.

Demersul nostru este orientat spre această latură de informare şi educare a populaţiei, astfel încât prin măsurile întreprinse să creştem cât de mult posibil şansele de supravieţuire, să transmitem mesajul corect, în aşa fel încât populaţia să fie pregătită.

Sursa: comunicat ISU Prahova

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

Florin Piersic, în stare gravă. Are septicemie 

Într-o conferință de presă de miercuri, medicii de la Institutul Inimii din Cluj au explicat că actorul Florin Piersic,...
Sari la conținut