La data  de 05 septembrie 2018  procurorii  D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Sibiu împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul B.C.C.O. Alba Iulia – Serviciul de Combatere a Criminalităţii Informatice  au efectuat un număr de 12 percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Sibiu, Vâlcea, Gorj şi Constanţa, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunii de fraudă informatică.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2014-2015 un număr de 7 suspecţi  au constituit un  grup infracţional organizat specializat în săvârşirea de fraude informatice, prin intermediul unor site-uri de vânzări online din America de Sud.

S-a reţinut că membrii grupului au postat anunţuri fictive pe mai multe site-uri de vânzări on-line, anunţuri de vânzare a unor bunuri inexistente în realitate (în special autoturisme), comunicând informaţii eronate victimelor tranzacţiei prin intermediul poştei electronice şi/sau a mesajelor SMS, constând în modalitatea de achiziţie, plata preţului, transferul/transportul bunurilor respective.

Pentru a putea a intra în posesia sumelor de bani provenite din fraudele informatice, suspecţii le indicau  potenţialelor victime anumite conturi bancare în care să fie virate sumele de bani pentru produsele „oferite spre vânzare” iar uneori transferul banilor se făcea inclusiv prin intermediul serviciilor de transfer rapid de bani.

   În urma investigaţiilor efectuate a rezultat faptul că membrii grupului infracţional au deschis conturi pentru a fi folosite la fraudele informatice şi în afara în României, în speţă fiind identificate astfel de conturi  deschise, la instituţii bancare din Ecuador:

Cu ocazia percheziţiilor domiciliare au fost identificate şi ridicate sisteme informatice (laptop-uri – în unele cazuri chiar în curs de folosire la săvârşirea de fraude informatice, telefoane mobile, medii stocare), precum şi sume de bani (84 150 lei, 5500 Euro, 820 lire sterline si 500 USD).

La sediul DIICOT – Biroul Teritorial Sibiu urmează a fi aduse 22 de persoane.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul  SCCO Sibiu, S.C.C.O. Vâlcea, SCCO Gorj şi BCCO Constanţa.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

andrei-volosevici

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here