O mie de angajați MAI, polițiști, jandarmi și pompieri din Cluj, sunt vizați de o anchetă într-un dosar penal de înșelăciune, fiind acuzați că au decontat fictiv tichetele de vacanță. Oamenii sunt suspecți că ar fi săvârșit fapte de înșelăciune fals și uz de fals.

Potrivit anchetatorilor, peste o mie de angajați ai inspectoratelor de poliție, jandarmi și pompieri din județul Cluj s-ar fi folosit în mod fals de tichetele de vacanță timp de mai mulți ani, respectiv de suma de 1.450 lei pe care fiecare o primea anual pentru a merge în concediu. Concret, aceștia rugau diverse unități de cazare să le elibereze facturi false, deși nu stăteau nicio noapte în respectivele pensiuni sau hoteluri.

Două agenții de turism fictive ar fi eliberat astfel de facturi.

În dosarul în care se fac cercetări pentru înșelăciune și uz de fals, face verificări și ANAF.

Ancheta este instrumentată de Parchetul Tribunalului Cluj, unde vor avea loc  audieri.

Sursa: digi24.ro

UPDATE

Poziția Asociației Profesionale a Emitenților de Tichete privind ancheta de înșelăciune în cazul indemnizațiilor de vacanță primite de reprezentanții MAI:

“Conform legislației în vigoare (Legea 153/2017 cu modificările și completările ulterioare), angajații MAI nu beneficiază de vouchere de vacanță (un instrument de plată oferit 100% în format digital, cu condiții reglementate de utilizare). Acest segment de angajați beneficiază de o excepție de la regulă, astfel că au la dispoziție o indemnizație anuală de vacanță, pe care o primesc sub forma unui decont cash, după ce prezintă documentele aferente călătoriei efectuate.

Art. 36 din Legea nr. 153/2017
(5) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), în anii 2019-2020, pentru personalul militar, poliţiştii, funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare şi personalul civil din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională se decontează serviciile turistice prestate de orice structură de primire turistică aflată pe teritoriul României, în limita valorică prevăzută la art. 1 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanţă, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 94/2014, cu modificările şi completările ulterioare. Cuantumul sumelor decontate nu se ia în calcul la determinarea limitei prevăzute la art. 25 din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare.

Art. IV din OUG 131/2021

(3) Prin derogare de la prevederile art. 1 alin. (2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 8/2009, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 94/2014, cu modificările şi completările ulterioare, în perioada 2022-2026, pentru personalul militar, polițiștii, polițiștii de penitenciare şi personalul civil din instituțiile publice de apărare, ordine publică şi securitate națională se decontează serviciile turistice prestate de orice structură de primire turistică clasificată aflată pe teritoriul României, achiziționate direct sau prin intermediul unei agenții de turism licențiate, în limita a 1.450 lei anual pentru un salariat.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here