fbpx
vineri, decembrie 1, 2023
spot_img

Persoanele cu autism vor beneficia de terapie decontată de CNAS

spot_img

Citește Și

- Reclamă -

Copiii și adulții care suferă de autism vor benefica de terapie decontată de Casa de Asigurări de Sănătate, începând cu data de 1 octombrie, a anunțat vineri președintele CNAS, Andrei Baciu.

„Copiii și adulții diagnosticați cu tulburări din spectrul autist vor putea beneficia, de la 1 octombrie, de servicii de psihoterapie și/sau consiliere psihologică clinică și/sau consiliere/intervenţie de psihopedagogie specială-logopedie, respectiv intervenții psihologice validate științific în tulburări din spectru autist, inclusiv elaborarea unui plan de intervenție personalizat pentru fiecare bolnav”, a precizat Baciu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Andrei Baciu precizează că pentru acest lucru s-a lucrat foarte mult împreună cu asociațiile de pacienți și organizațiile neguvernamentale.

- Reclamă -

„Am spus că prioritar la CNAS va fi să construim un sistem eficient, centrat pe nevoile reale ale asiguratului. Asta facem. Aprecierile mele se îndreaptă către toți cei care au depus eforturi pentru ca viața pacienților diagnosticați cu tulburări din spectrul autist să fie mai bună. E un pas important în construcția unui sistem de sănătate modern, în România! Conform actului normativ, de subprogram se estimează că ar putea beneficia circa 13.471 copii și 2.660 adulți diagnosticați de medicul psihiatru/psihiatru pediatru cu tulburări din spectrul autist”, afirmă președintele CNAS.

Anca Dumitrescu, președintele Asociației Autism Voice, a declarat, în urmă cu două luni, pentru G4Media, că în România sunt doar câteva cazuri, le poți număra pe degete, de tineri cu autism care ajung să urmeze cursurile unei facultăți sau să aibă un loc de muncă. Cauzele sunt legate de gradul de autism care diferă de la persoană la persoană, dar și de absența terapiei.

Într-o emisiune realizată recent în studioul Incomod, Denisa Nicolau, psiholog clinician la Centrul ABC, specializată în aceste cazuri, a explicat că doar prin terapie se poate ca persoanele din spectrul autismului să ducă o viață normală:

- Reclamă -

- Reclamă -
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!
spot_img

Ultimele Știri

Tineri prinși drogați la volan, în Sinaia

Doi tineri au fost prinși conducând prin Sinaia, deși se pare ca erau sun influența drogurilor.Polițiștii care i-au tras...
spot_img