fbpx
spot_img
Mesaj Alerte
Ai o informație sau un videoclip care poate deveni știre?
Scrie-ne sau trimite-ne videoclipul pe WhatsApp: 0721.069.865

Procurorii acuză că mafia deșeurilor a pus în pericol sănătatea publică: consecințe a căror remediere este improbabilă sau presupune costuri impresionante

Citește Și

- Reclamă -

Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploiești a emis un comunicat de presă cu privire la dosarul privind Mafia Deșeurilor din Prahova, despre care spune că ”a pus în pericol sănătatea publică, producând consecinţe pe termen scurt, mediu şi lung a căror remediere este improbabilă sau, în cel mai bun caz, presupune acţiuni ample şi costuri impresionante ale statului şi organelor abilitate, provocând totodată îngrijorarea și indignarea opiniei publice”.

Procurorii explică în comunicat schema pusă la punct de Mafia Deșeurilor: în loc ca gunoaiele să fie tratate și depozitate corespunzător la stația de tratare a Consiliului Județean Prahova, dată în operare unei firme private, inculpații îngropau gunoaiele la Târgșorul Vechi, pe o suprafață de 100.000 mp, unde în trecut a funcționat o balastieră.

Anchetatorii vorbesc în comunicat despre ”o cantitate exorbitantă de deșeuri neprelucrate” care au ajuns în groapa de la Târgșor, în loc să fie tratate, acțiune care ar fi presupus costuri.

- Reclamă -

Cei implicați au economisit astfel sume importante de bani, dar au prejudiciat enorm Statul, dar și oamenii, întrucât tot procurorii acuză în comunicat că au pus în pericol sănătatea publică și că remedierea consecințelor este improbabilă sau va costa Statul și instituțiile abilitate eforturi îndelungate și costuri impresionante.

Redăm mai jos integral comunicatul Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploiești:

”Compartimentul de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploiești este îndrituit să aducă la cunoștință următoarele:

Pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploiești a fost format în cursul anului 2023 un dosar penal având ca obiect documentarea activităţii infracţionale a mai multor persoane juridice şi persoane fizice implicate în procesul de colectare, transport, tratare, valorificare şi depozitare de deşeuri în afara cadrului legal, cauza fiind constituită ca urmare a mai multor constatări ale organelor de poliţie, Gărzii de Mediu şi Agenţiei de Protecţia Mediului, în perioada 21.07.2023-19.10.2023.

- Reclamă -

În cadrul cercetărilor efectuate s-a stabilit faptul că mai multe persoane cu influenţă, inculpate în prezenta cauză, au conceput un plan infracţional complex în care au implicat mai multe persoane juridice şi fizice, cu sprijinul cărora au creat un circuit ilicit al deşeurilor menajere, cu scopul de a eluda costurile aferente activităţilor legale de prelucrare a deşeurilor şi de a obţine sume importante de bani. În urmărirea scopului propus, inculpații au adus atingeri grave mediului înconjurător şi au pus în pericol sănătatea publică,
producând consecinţe pe termen scurt, mediu şi lung a căror remediere este improbabilă sau, în cel mai bun caz, presupune acţiuni ample şi costuri impresionante ale statului şi organelor abilitate, provocând totodată
îngrijorarea și indignarea opiniei publice.

În concret, inculpaţii, prin acţiuni succesive şi interconectate referitoare la manipularea deşeurilor, au reuşit să depoziteze şi să îngroape pe un teren extravilan din apropierea localităţii Târgşoru Vechi, unde se afla o fostă exploatare de agregate minerale (balastieră) dispusă pe o suprafaţă de circa 100.000 mp, o cantitate exorbitantă de deşeuri neprelucrate (nesortate şi netratate), deşi nu erau îndeplinite condiţiile tehnice şi legale de autorizare a unor astfel de activităţi şi în lipsa unor astfel de autorizări.

Prin depozitarea şi îngroparea deşeurilor pe acest teren, aflat în proximitatea zonelor locuite ale localităţii Târgşoru Vechi, s-au creat premisele unei vulnerabilităţi reale în domeniul mediului şi al aerului şi implicit al sănătăţii populaţiei.

În cauză, au fost identificate cele două societăţi comerciale care au fost implicate în procesul de colectare, transport, tratare, valorificare şi depozitare de deşeuri în afara cadrului legal. Una dintre acestea, prin administrator, se ocupa de colectarea, transportul, tratarea şi valorificarea deşeurilor, iar cealaltă, prin prin administrator în fapt şi administrator în drept, se ocupa de operaţiunile de depozitare şi îngropare a deşeurilor la fosta exploatare de agregate minerale din zona localităţii Târgşoru Vechi. În activitatea
infracţională, cele două societăţi şi administratorii acestora s-au folosit de angajaţii societăţilor (şoferi, excavatorist, agenţi de pază), coinculpaţi în cauză, care, cunoscând natura activităţilor desfăşurate, au fost implicaţi în mod direct în activităţile de transport, depozitare şi îngropare a deşeurilor.

- Reclamă -

În zilele de 22.11.2023 și 23.11.2023, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploiești a dispus reținerea a 12 suspecți, cercetați pentru comiterea de infracțiuni prevăzute și pedepsite de art. 66 din Ordonanţă de Urgenţă nr. 92 din 19 august 2021 privind regimul deşeurilor, în perioada 21.07.2023 –19.10.2023.

Din cercetările efectuate, a rezultat că persoanele cercetate au întreprins în perioada de referință acțiuni ce se circumscriu elementelor materiale ale infracțiunilor de de colectare, transport sau valorificare de deşeuri, inclusiv controlul acestor operaţiuni şi întreţinerea ulterioară a spaţiilor de eliminare, inclusiv acţiunile întreprinse de comercianţi sau brokeri în procesul de gestionare a deşeurilor, cu încălcarea dispoziţiilor legale în domeniu”, prev. de art. 66 alin. 1 lit. b din Ordonanţă de Urgenţă nr. 92 din 19 august
2021 privind regimul deşeurilor, „îngropare a deşeurilor” prev. de art. 66 alin. 1 lit. f din Ordonanţă de Urgenţă nr. 92 din 19 august 2021 privind regimul deşeurilor, cu aplicarea art. 35 alin. 1 din Codul penal, respectiv „eliminare, deţinere, păstrare a deşeurilor în afara spaţiilor autorizate, prev. de art. 66 alin. 1 lit. g din Ordonanţă de Urgenţă nr. 92 din 19 august 2021 privind regimul deşeurilor.

În cursul zilei de 23.11.2023, ulterior dispoziției de punere în mișcare a acțiunii penale față de 12 inculpați persoane fizice, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploiești urmează să dispună măsura restrictivă de drepturi a controlului judiciar față de 8 inculpați, alți 4 urmând a fi prezentați în
cursul aceleiași zile în fața judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Ploiești cu propunere de luare a măsurii arestării preventive pentru 30 de zile.

Activitățile judiciare au fost realizate împreună cu polițiști din cadrul Serviciului de Investigații Criminale – I.P.J. Prahova și din cadrul Secției 3 de Poliție Rurală Blejoi – I.P.J. Prahova.

Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.”

- Reclamă -
spot_img
spot_img
inchiriere apartamente in regim hotelier ploiesti
spot_img

Lăsați un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

VIDEO Incendiu de amploare la o casă din Prahova

Un incendiu izbucnit noaptea trecută în Prahova a afectat o casă și două anexe gospodărești, aflate pe două proprietăți.Potrivit...