fbpx
sâmbătă, aprilie 27, 2024
spot_img

Răpirea virtuală, o nouă metodă de escrocherie. Ce este și cum funcționează. ”I se poate întâmpla oricui”

Citește Și

- Reclamă -

„Răpirea virtuală”, o metodă de extorcare ilustrată de cazul unui elev străin care studia în SUA, face parte dintr-o tendinţă infracţională mai amplă căreia îi pot cădea victime părinţi din întreaga lume, avertizează experţi citaţi de BBC.

Elevul Kai Zhuang a fost dat dispărut de către liceul său săptămâna trecută şi a fost găsit ulterior „foarte îngheţat şi speriat” într-un cort, într-o zonă rurală din Utah, după ce escroci anonimi l-au convins pe tânărul de 17 ani să se izoleze, potrivit poliţiei locale.

- Reclamă -

Odată ce adolescentul a rămas singur în sălbăticie, „răpitorii virtuali” au trimis o cerere de răscumpărare şi o fotografie – pe care Zhuang şi-a făcut-o singur – părinţilor săi din China şi au pretins că a fost răpit. Familia lui Zhuang a plătit în cele din urmă 80.000 de dolari răpitorilor.

FBI-ul spune că şi alţi elevi străini, în special chinezi, au fost ţinta unor escrocherii similare de tip „răpire virtuală” în SUA. Autorii ameninţă victimele, le ordonă să se izoleze, îi monitorizează prin apeluri video şi cer răscumpărare de la familiile lor.

Experţi consultaţi de BBC spun că progresele tehnologice au netezit drumul infractorilor pentru a pune în aplicare schemele de răpire cibernetică. Deşi nu există date clare cu privire la numărul acestor cazuri, experienţa lui Zhuang nu este un caz izolat, spun ei.

- Reclamă -

„După modul în care se operează în majoritatea cazurilor, i se poate întâmpla oricui”, a declarat Joseph Steinberg, expert în securitate cibernetică care a consiliat firme şi guverne. „Infracţiunile au devenit mult mai ţintite şi mult mai lucrative”, spune el.

CE ESTE O RĂPIRE VIRTUALĂ?

Poliţia crede că escrocii au început să îl manipuleze pe elevul de 17 ani încă din 20 decembrie, când a fost văzut cu echipament de camping în Utah.

În mod obişnuit, răpirile virtuale implică infractori care sună sau trimit mesaje unei victime pentru a o păcăli şi a o face să creadă că o persoană dragă a fost răpită, deşi persoana respectivă este de fapt în siguranţă, explică Steinberg.

- Reclamă -

Victimele în aceste cazuri spun că aud ţipete la telefon în timp ce escrocul pretinde că persoana iubită este în pericol, pentru a obţine o răscumpărare. „Vor face orice pentru a te ţine la telefon”, a declarat Marie-Helen Maras, directorul Centrului de studii privind criminalitatea cibernetică de la Colegiul de drept penal John Jay. „Pentru a-şi speria ţintele şi a le determina să ia decizii pripite, vor ameninţa că îi vor provoca răni persoanei dragi, dacă închid sau dacă încearcă să contacteze pe cineva”, a explicat experta.

Au existat mai multe cazuri în care elevi chinezi care erau într-un schimb de experienţă în alte ţări – inclusiv în Canada şi Australia – au fost constrânşi să îşi însceneze propria răpire pentru a extorca bani de la rude, a declarat dr. Maras, care a studiat cazuri de răpire cibernetică.

Sursa: news.ro

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

VIDEO Bărbat lovit de mașină în Ploiești

Un bărbat a fost lovit de o mașină în timp ce traversa o stradă din Ploiești.Accidentul s-a produs în...
Sari la conținut