Gheorghe Nica (43 de ani) a fost găsit vinovat de moartea a 39 de vietnamezi intrați ilegal în Anglia, în remorca unui camion. Românul coordona o rețea de transporturi ilegale. 

Gheorghe Nica are dublă cetățenie română și britanică. El și un alt lider britanic al grupării au fost găsiți vinovați de moartea a 39 de bărbați, femei și copii de origine vietnameză, ale căror trupuri au fost descoperite într-un container în octombrie 2019. Totodată, cei doi sunt acuzați și de conspirație pentru asistarea imigrației ilegale și riscă închisoare pe viață, notează Digi 24.

Nica, cel care a coordonat operațiunea, a recunoscut în fața instanței că a luat parte la transporturile ilegale în primele două curse, din 11 și 18 octombrie 2019, însă insistă că în cea de a treia, care s-a soldat cu moartea vietnamezilor, nu a fost implicat și nu știa că în container se află oameni, ci credea că e este un transport de țigări.

Poliția a declarat că cei doi lideri, Gheorghe Nica și Ronan Hudges, în vârstă de 41 de ani, care a pledat vinovat înainte de începerea procesului, au fost motivați de „lăcomia pură și totală” atunci când au decis să ignore riscurile evidente.

Fiecare dintre persoanele aflate în camion plătise între 10.000 și 13.000  de lire sterline pentru a fi transportat din Franța în Marea Britanie.

În octombrie 2019, treizeci și nouă de persoane au fost găsite decedate într-un parc industrial în apropiere de Londra: 28 de bărbați, opt femei și trei copii, cetățeni vietnamezi, cu vârste cuprinse între 15 și 44 de ani. Înainte să moară, aceștia au încercat să sune la serviciul de urgență din Vietnam pentru a li se oferi ajutor.

Oamenii au murit asfixiați sau din cauza căldurii din container.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here