spfl ploiesti

spfl ploiestiSimona Dolniceanu este director general al Serviciului Public Finanţe Locale (SPFL) Ploieşti din iunie 2010, după ce anterior deţinuse funcţia de Director al Directiei de Valorificare Patrimoniu a Primăriei Ploieşti. În aprilie 2012, cu două săptămâni înaintea începerii campaniei electorale pentru alegerile locale, “omul de bază” al primarului Andrei Volosevici – aşa cum era văzută doamna Dolniceanu de întreg mediul politico-administrativ ploieştean – ia o decizie care care i-a surprins pe mulţi. Demisionează din PDL şi se alătură echipei principalului contracandidat al lui Volosevici, senatorul PSD Iulian Bădescu. Alegerea s-a dovedit a fi inspirată, Dolniceanu fiind unul dintre cei doi directori din administraţia Volosevici pe care noul primar i-a menţinut în funcţie.

Punerea în temă
În cei aproape şapte ani de “serviciu public” în top managementul Primăriei Ploieşti, Simona Dolniceanu nu a susţinut nicio conferinţă de presă. Prima a ţinut-o miercuri, 25 februarie şi a fost, cu adevărat memorabilă. În timpul acesteia, doamna Dolniceanu a lăsat să se înţeleagă că, având o agendă ascunsă, un subordonat a accesat în mod suspect mai multe ROL-uri ale unor persoane şi firme importante din Ploieşti. Motiv pentru care a sesizat Parchetul să vadă care era scopul ascuns al subordonatului, dacă acesta exista. Adică a indus în spaţiul public ideea că servicii sau persoane interesate se foloseau de angajatul cu pricina pentru a obţine informaţii confidenţiale despre persoanele alea foarte importante, informaţii care ar fi urmat să fie folosite în scopuri oculte de către serviciile sau persoanele interesate.

Mai exact: “au fost accesate zeci de ROL-uri fiscale aparţinând unor ziarişti, oameni politici, persoane publice şi societăţi comerciale din muncipiul Ploieşti. În urma acestor accesări s-a constituit o comisie care a verificat exact dacă domnul Adrian Năescu şi-a depăşit atribuţiunile de serviciu sau nu. În urma verificării am constatat că şi le-a depăşit. A fost sancţionat cu diminuarea drepturilor salariale cu 10% pe trei luni de zile şi am înaintat Parchetului spe soluţionare, spre cercetare, o sesizare prin care dorim ca ei, fiind singurii abilitaţi să vadă dacă acestea aveau vreun scop sau nu, să ne spună şi nouă acest lucru”.

Să vină Justiţia să facă lumină
Evident, imediat după apariţia acestei informaţii, spaţiul public a explodat. “Spionaj fiscal la Ploieşti”, este sintagma cea mai folosită în titlurile presei locale sau centrale. Uşor, uşor, lucrurile aveau să se tempereze. Dintre jurnalişti aveam să descoperim că era vorba doar de doi, Iulian Maxim şi Cătălin Stavri. Dintre “zecile de oameni politici, persoane publice şi societăţi comerciale”, documentarea noastră avea să ne ducă la un rezultat cu adevărat surprinzător: majoritatea covârşitoare a acestora sunt fie demnitari PSD Prahova, fie persoane sau firme care au simpatii ori sunt legate de nume ale unor membrii PSD Prahova. În acest context, în aceeaşi zi, funcţionarul acuzat trimite redacţiilor un drept la replică prin care spune că nu a făcut nimic ilegal şi că a aflat din presă de sancţiunea disciplinară aplicată. Dimpotrivă, susţine acesta, a respectat întocmai prevederile fişei postului şi recomandările şefilor ierarhici şi, aidoma şefei, aşteaptă cu interes şi speranţe ancheta Parchetului. “(…) nu mi s-a adus la cunoştinţă până în acest moment că aş fi fost sancţionat de Comisia de Disciplină, am aflat acest lucru din presă. (…) Toate rolurile care au fost accesate au fost fie la cererea unor debitori fie în interesul serviciului, conform fişei postului şi respectând cu stricteţe legislaţia în vigoare. (…) Singurul lucru bun ca urmare a acestei ”executări publice” a mea este faptul că Serviciul Public de Finanţe Locale a sesizat organele abilitate din Justiţie, care vor face lumină în acest caz şi îmi vor demonstra nevinovăţia”, Adrian Năescu, funcţionar public de execuţie al SPFL Ploieşti, 25 februarie 2015.
Este că nici voi nu mai înţelegeţi nimic? Este că acest subiect monden are toate ingredientele pentru o serie de succes care să fie găzduită de preacuriosul nostru ziar local de mare succes? Este!

La onoarea lui nu s-a gândit nimeni?
Să purcedem, aşadar, în expunerea faptelor aşa cum ne-au fost ele prezentate de oameni ai muncii din SPFL-ul condus de doamna Dolniceanu dar şi de clevetitori care atârnă de ani buni prin sediile PDL şi PSD. Prima şi cea mai dură reacţie la anunţul doamnei director a fost chiar din partea subordonaţilor de la SPFL. Mai precis, cei de la Serviciul Urmărire, Biroul Amenzi şi Biroul Sechestre. În abordările unu’ la unu’ pe facebook, angajaţi din aceste compartimente au avut o reacţie de genul: “bă, doamna director general Simona Dolniceanu nu e întreagă la minte? Păi în situaţia lui Năescu suntem toţi”. Adică spun aceştia, este imposibil să lucrezi la vreunul dintre serviciile menţionate mai sus şi să nu accesezi alte ROL-uri decât cele aferente literelor de străzi care ţi-au fost alocate. Face parte din fişa postului şi din activitatea cotidiană a “funcţionarilor publici de execuţie” a angajaţilor din aceste zone fierbinţi ale SPFL.
Interesant este că şi doamna Dolniceanu, în intervenţiile ulterioare, a explicat cât a putut de clar că nu spune că domnul Năescu ar fi făcut ceva ilegal când a accesat aceste ROL-uri, ci că are “suspiciuni” cu privire la buna sa credinţă. Atunci, pe bună dreptate zicem noi, în ce temei a fost sancţionat şi mai ales care a fost motivul execuţiei publice într-o conferinţă de presă fără precedent? De ce Năescu şi nu… Popescu, de exemplu? Care este raţiunea pentru care să îţi asumi riscul de a pune în discuţie probabil cel mai puternic atu al fiscului local: credibilitatea? Pentru că, după toate aparenţele, nimeni nu s-a gândit la cât de serios va fi zguduită credibilitatea instituţiei după conferinţa de presă din 25 februarie.

Cu răspunsul la această întrebare o să vă lăsăm mască mâine.
Până atunci un indiciu: urmăriţi cu atenţie discuţiile legate de legalitatea şi/sau oportunitatea impozitării pe clădiri şi terenuri a firmelor din Parcul Industrial Ploieşti. Apropo, nu treceţi aşa uşor cu vederea nici menţiunile făcute de autor referitoare la traiectoria politică a doamnei director. Sunt esenţiale pentru a digera cu succes informaţiile pe care le veţi primi. Pa! Pe mâine!

sursa: observatorulph.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here