Ferma Dacilor, o unitate din Tohani, Prahova, s-a făcut scrum noaptea trecută. 22 de oameni se aflau în pensiune. 14 s-au autoevacuat înainte să vină pompierii, opt au fost dați dispăruți. Cinci oameni, patru adulți și un copil, au fost găsiți carbonizați printre resturile clădirii. Căutările celorlalți trei dispăruți vor continua și pe timpul nopții.
Cornel Dinicu, patronul Fermei Dacilor, a pornit această afacere în 2013. Anterior, însă, a fost implicat în mai multe scandaluri de răsunet.
Cornel Dinicu a fost în atenția presei și a autorităților în anii 2000, mai ales după izbucnirea scandalului afacerea „Portbagajul”.
În 2010, publicația Prahova Online scria despre Dinicu într-un articol intitulat „Fostul interlop Cornel Dinicu a facut la Mizil o piscina de 700.000 de euro”: „Cornel Dinicu a fost unul dintre cei mai temuţi interlopi ai României, iar clanurile ţigăneşti din Mizil nu suflă în faţa lui”.
Publicația locală i-a făcut și un „CV”: în 1996, Dinicu ar fi preluat şefia celui mai mare clan de bodyguarzi din cartierul studenţesc Regie, din Bucureşti.
Un an mai târziu a fost condamnat la patru luni de inchisoare pentru amenintare si lovire, dar este grațiat. În 2000, izbucneşte Afacerea „Portbagajul”, când Cornel Dinicu şi alţi doi bărbați sunt acuzaţi că au furat 500.000 de dolari si un kilogram de aur din maşina lui Mihai Bucurenciu, liderul interlopilor din Giulești. Bucurenciu îl răpeşte pe un complice al lui Dinicu, îl ţine sechestrat la Breaza şi îl torturează.
Cand politia a intrat pe fir, „afacerea” a dus la destituirea șefului Poliției Capitalei si a unor ofițeri de la Crimă Organizată.
Poliţiştii au fost acuzaţi de complicitate, s-a descoperit o reţea de traficanţi de droguri şi s-au făcut zeci de arestări, scria EVZ la vremea respectivă.
Cornel Dinicu a mai fost menționat despre scandalul din lumea interlopă în 2021, tot în EVZ.
În 2007, SIE îl urmăreşte, potrivit Evenimentului Zilei, pe Cornel Dinicu până în Sierra Leone, ca reprezentant al Total Asset Management GmbH, o companie elvețiană care voia să preia o parte dintr-o mină de diamante.
Într-un articol intitulat „Mafia româno-rusă, după diamante în Africa”, EVZ scria la vremea aceea că „o gruparea de afaceri rusă care a pus pe butuci Nova Bank (defuncta Banca Unirea) a identificat un mijloc rapid de a expatria milioane de dolari: diamantele din Sierra Leone”
Cornel Dinicu era indicat ca fiind „pionul rușilor”, referindu-se la gruparea ce reprezenta „interesele oligarhilor ruși în România și sunt monitorizați pentru spălare de bani”, potrivit hotnews.ro.
Ferma Dacilor, afacerea lui Cornel Dinicu, s-a făcut scrum noaptea trecută. Reamintim că unitatea nu avea autorizație de securitate la incendiu, deși fusese controlată în 2019. ISU Prahova a emis o informare destul de eliptică vizavi de aceste aspecte:
”Informare: pentru obiectivul vizat a fost efectuata o verificare pe fond în anul 2019, fiind identificate 6 nereguli, dintre care una a fost remediata pe timpul controlului si au fost aplicate 6 avertismente. La momentul verificării nu au fost puse la dispoziția inspectorilor documente din care sa rezulte momentul punerii în funcțiune, pentru a se stabili necesitatea solicitării și obținerii avizului/autorizației de securitate la incendiu.”
Potrivit g4media.ro, DNA a clasat în martie 2023 un dosar penal care viza chiar controalele ISU Prahova la Ferma Dacilor, dar și o chermeză a pompierilor prahoveni la acest local chiar din 2019, anul controlului. Potrivit sursei citate, DNA va redeschide acum dosarul, după moartea a cel puțin cinci oameni.
Totdată, în octombrie 2021, șeful ANPC, Horia Constantinescu, făcea reclamă pe facebook-ul personal localului Ferma Dacilor, recomandându-le oamenilor să mănânce aici și recunoscând că este prieten cu patronul Cornel Dinicu de 31 de ani, adică dinainte de ”afacerea portbagajul”.