fbpx
marți, octombrie 3, 2023
22.9 C
Ploiești
spot_img

Serviciul militar obligatoriu ar putea fi reintrodus în Europa

Citește Și

- Reclamă -

Din cauza războiului din Ucraina, multe țări de pe continent iau în considerare chiar și înrolarea voluntară a recruților pentru sesiuni scurte de pregătire. Marinela Mititelu are detalii.

În august, Lituania a anunțat că intenționează să își extindă serviciul militar obligatoriu, la fel cum au procedat Danemarca sau Norvegia. Vrea să cheme la pregătire militară și pe cei care locuiesc sau studiază în străinătate. O propunere ar fi înrolarea voluntară a recruților pentru sesiuni de pregătire de o lună în fiecare vară, timp de trei ani.

- Reclamă -

Letonia intenționează să reintroducă serviciul militar obligatoriu. Din 2024, toți bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 27 de ani vor trebui să urmeze 11 luni de pregătire militară.

„Forțele armate ale Europei, în special cele de la granița cu Rusia, realizează acum că nu au destui oameni. Ei văd în mod clar recrutarea ca pe o soluție”, a declarat Vincenzo Bove, profesor de științe politice la Universitatea Warwick, specializat în recrutare, citat de Euronews.

Profesorul, care a servit în marina italiană timp de 15 ani, critică însă soluția: „Trei ani nu sunt suficienți pentru a preda elementele de bază ale războiului. Chiar și utilizarea armelor de bază necesită multă pregătire. Unele țări vorbesc despre programe de trei luni, asta nu înseamnă nimic. Nu vor învăța nici măcar cum să salute”, spune el.

- Reclamă -

Franța dezbate în prezent o formă „ușoară” a serviciului militar obligatoriu.

În Germania, cancelarul german Olaf Scholz a respins o propunere a ministrului Apărării de a introduce serviciul militar obligatoriu, dar există presiune din întreg spectrul politic pentru o dezbatere națională, notează DW.

Citește mai mult pe: stiri.tvr.ro

- Reclamă -
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Știri

Bătrână lovită de mașină în timp ce traversa DN 1

O bătrână a ajuns la spital după ce a fost lovită de o mașină în timp ce traversa DN...