fbpx
marți, noiembrie 28, 2023
spot_img

Sumă maximă pentru bani cash în magazine, din ianuarie

spot_img

Citește Și

- Reclamă -

Guvernul dorește limitarea plăților cash, potrivit unui proiect depus în Parlament.

Suma maximă care ar putea fi plătită în numerar la magazine de către persoanele fizice ar fi de 5.000 de lei. Pentru cumpărături mai scumpe de atât, plata se va putea face doar cu cardu, anunță stirileprotv.ro.

Și firmele vor avea o nouă limită: vor putea face tranzacții cash între ele de cel mult 1.000 lei.

- Reclamă -

Măsurile au ca scop reducerea situațiilor în care nu se emit facturi și în care se încasează bani la negru.

De exemplu, dacă o persoană vrea să cumpere dintr-un magazin echipamente electronice de 6.000 de lei, din ianuarie va putea plăti cash doar 5.000 lei, iar diferența cu cardul sau prin transfer bancar.

Plafonul de 5.000 de lei ar urma să fie înjumătățit din ianuarie 2025, când ar urma să fie acceptate plăți cash de maxim 2.500 lei.

- Reclamă -

Vor fi limite și la plățile între persoane fizice. De exemplu, dacă vindeți o mașină cuiva, cu contract de vânzare-cumpărare, iar suma depășește 10.000 lei, va fi obligatoriu să încasați banii prin transfer bancar. Din 2025, suma aceasta va scădea la 5.000 lei, mai transmite sursa citată.

Pentru toate aceste situații, proiectul interzice fracționarea plăților.

Adrian Bența, consultant fiscal: „Să luăm exemplul unei doamne care se duce la magazin și cumpără îmbrăcăminte de 11.000 de lei. Ar fi o fracționare când aceste vânzări s-ar împărți în trei sume mai mici de 5.000 de lei. Are dreptul să plătească numerar 5.000 de lei, iar diferența de 6.000 de lei este obligatoriu să o plătească prin transfer bancar”.

Pe de altă parte, firmele nu vor mai avea voie să aibă la finalul zilei în casierie mai mult de 50.000 de lei în numerar. Dacă suma este mai mare, autoritățile pot confisca 25%.

- Reclamă -

Există limite pentru plăți numerar și în legislația actuală, doar că plafoanele sunt acum de până la 10.000 de lei. De asemenea, persoanele care vor să depună sume de peste 10.000 de euro cash în bănci, trebuie să dea o declarație în care să spună care este sursa banilor și chiar să demonstreze cu documente.

Pentru noile reguli, Guvernul și-a asumat răspunderea în Parlament, însă proiectul este blocat pentru moment la curtea constituțională.

- Reclamă -
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!
spot_img

Ultimele Știri

Meteorologii au anunțat un nou cod portocaliu de vreme severă pentru zona de munte din Prahova

Meteorologii au emis, marți 28 noiembrie, noi alerte de vreme severă care vor intra în vigoare în câteva ore....
spot_img