fbpx
vineri, aprilie 26, 2024
spot_img

Tudorel Toader, interviuri cu cei patru candidați pentru funcția de procuror general. Augustin Lazăr este unul dintre candidați

Citește Și

- Reclamă -

Cei patru candidaţi pentru funcţia de procuror general susțin miercuri, 10 aprilie, interviul cu Tudorel Toader. Actualul procuror general, Augustin Lazăr, pe care ministrul Justiției a încercat fără succes să îl revoce, candidează pentru un al doilea mandat, în plin scandal generat de acuzațiile potrivit cărora ar fi refuzat de două ori să elibereze un disident, în perioada comunistă. Ceilalți trei candidați sunt procurorii Marian Drilea, Gabriela Scutea şi Daniel Horodniceanu.

Interviurile candidaților la șefia Parchetului General sunt programate de la ora 9.00, la Ministerul Justiției. Comisia în fața căreia vor susține interviul va fi condusă de către Tudorel Toader.

- Reclamă -

Cine sunt candidații

Actualul procuror general, Augustin Lazăr, a fost numit în 28 aprilie 2016, el venind din funcția de șef al Parchetului Curții de Apel Alba Iulia. Mandatul său expiră la sfârșitul acestei luni (mandatul procurorului general durează trei ani și poate fi prelungit o singură dată).

Tudorel Toader a încercat să îl revoce din funcție pe Lazăr, însă fără suuces. Ministrul Justiției a declanşat procedura de revocare în 24 octombrie 2018. Ministrul Justiţiei a enumerat atunci „20 de puncte” privind activitatea procurorului general, între care probleme grave de comportament şi comunicare publică, probleme grave de management, lipsa organizării eficiente şi a asumării responsabilităţii, discursuri eminamente politice şi acuzaţii la adresa autorităţilor statului, contestarea deciziilor Curţii Constituţionale, modul de desfăşurare a anchetei privind intervenţia jandarmilor la protestul din 10 august.

- Reclamă -
În 27 decembrie, Toader i-a trimis președintelui Klaus Iohannis documentele pentru a finaliza procedura de revocare a lui Augustin Lazăr de la Parchetul General. Președintele Klaus Iohannis spunea însă că propunerea ministrului Justiției de revocare din funcție a procurorului general Augustin Lazăr este o eroare și a lăudat de mai multe ori prestația acestuia. Între timp, Augustin Lazăr a depus la Curtea de Apel Alba o cerere de suspendare a procedurii de revocare, cerere care încă se judecă.

 

Augustin Lazăr a fost primul care a anunțat că va candida pentru un nou mandat, spunând că astfel răspunde așteptărilor procurorilor, care „consideră că în această perioadă, cu multiple provocări pentru sistemul judiciar, trebuie asigurată stabilitatea la nivelul managementului Ministerului Public”.

Candidatura lui Lazăr pentru al doilea mandat la șefia Parchetului General are loc în plin scandal generat de acuzațiile potrivit cărora ar fi făcut parte dintr-o comisie care la mijlocul anilor ’80 a refuzat eliberarea disidentului anticomunist Iulius Filip.

Lazăr a reacționat prin comunicate de presă transmise de Ministerul Public și a catalogat drept grosolănii declarațiile potrivit cărora procurorul deschidea sau închidea pe cineva într-un penitenciar, acesta fiind atributul judecătorului. El a spus că regretă că drama disidentului Iulius Filip este folosită de cei ce vor să atace justiția.

 

Procurorul general a declarat că nu are nicio emoție privind verificarea pe care CNSAS o face în cazul său, în urma acuzațiilor că ar fi refuzat să-l elibereze de două ori pe disidentul anticomunist Iulius Filip, el susținând că nu a fost și nu este ofițer al fostei Securități. El a mai spus că nu a instrumentat dosare penale vizând fapte împotriva regimului comunist, el fiind procuror criminalist, iar participarea la comisia de liberări condiționate era o activitate suplimentară. „Sunt niște speculații manipulate public într-o manieră jenantă”, a afirmat Lazăr, despre acuzațiile care i se aduc.
De asemenea, el a prezentat „scuze instituționale pentru unele practici discutabile de dinainte de 1989, instituite prin lege, dar caracterizate printr-o componentă etică deficitară”.
Întrebat despre demisie și despre retragerea candidaturii pentru un al doilea mandat, procurorul general a susținut că nu ar fi în interesul societății: „Credeți că ar fi în interesul societății? Care e rolul procurorului general? Eu ar trebui să reprezint interesele politice ale celor care vor să manevreze?”

Daniel Horodniceanu și-a depus candidatura și pentru funcția de procuror european din partea României. Procurorul Daniel Horodniceanu, în vârstă de 45 de ani, s-a aflat la conducerea DIICOT din mai 2015 și până în primăvara anului trecut. El a candidat pentru un al doilea mandat la șefia DIICOT, dar a pierdut în favoarea procurorului Felix Bănilă. După încheierea mandatului la șefia DIICOT, Horodniceanu s-a întors la DIICOT Iași. El a fost consilier juridic la Consiliul Judeţean Iaşi (august – decembrie 1998), procuror la Parchetul Judecătoriei Fălticeni (ianuarie 1999 – mai 2000), procuror la Parchetul Judecătoriei Paşcani (iunie 2000 – iunie 2002), procuror la Parchetul Judecătoriei Iaşi (iunie 2002 – octombrie 2005), procuror la DIICOT Iaşi (noiembrie 2005 – iunie 2006), procuror-şef al Biroului Teritorial Iaşi al DIICOT (iunie 2006 – iunie 2009), procuror la Serviciului Teritorial DIICOT Iaşi (iunie 2009 – iunie 2012). În iunie 2012, a devenit procuror-şef al Serviciului Teritorial Iaşi al DIICOT, funcţie pe care a ocupat-o până în mai 2015.

- Reclamă -

Citește mai departe pe www.hotnews.ro!

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

Echipa de robotică vicecampioană la Houston, premiați de Primăria Ploiești

Andrei Volosevici, primarul Municipiului Ploiești, alături de administratorul public al orașului, Simona Albu, au premiat, astăzi, echipa de robotică...
Sari la conținut