fbpx
marți, noiembrie 28, 2023
spot_img

Un vaccin împotriva dependenței de cocaină, dezvoltat în Brazilia. „Creşte şansele” ca abstinenţa să fie durabilă

spot_img

Citește Și

- Reclamă -

Inhibarea efectelor de dependenţă date de cocaină sau crack pentru a prelungi abstinenţa consumatorilor care se străduiesc să renunţe la viciu – acesta este scopul Calixcoca, un vaccin terapeutic promiţător dezvoltat de oameni de ştiinţă brazilieni, transmite joi AFP.

Acest proiect a câştigat săptămâna trecută un premiu în valoare de 500.000 de euro din partea companiei farmaceutice Eurofarma, care finanţează soluţii inovatoare „de mare impact” în sectorul sănătăţii.

Nu este vorba vorba despre un leac miraculos anti-cocaină, ci de o soluţie pentru toată lumea. Spre deosebire de vaccinurile preventive, care urmăresc să prevină ca bolile să ajungă în organism, vaccinurile terapeutice sunt utilizate pentru a trata problemele de sănătate existente.

Calixcoca „îi ajută pe dependenţi să producă anticorpi care împiedică drogul să acţioneze asupra creierului”, a explicat psihiatrul Frederico Garcia, coordonatorul acestui proiect condus de Universitatea Federală din Minas Gerais (UFMG).

Concret, acest vaccin urmăreşte să blocheze senzaţia de plăcere pe care cocaina o provoacă atunci când acţionează asupra unei zone a creierului cunoscută sub numele de „circuitul recompensei”.

Prin întreruperea acestui ciclu care conduce la consumul compulsiv şi, prin urmare, la dependenţă, vaccinul „creşte şansele” ca abstinenţa să fie durabilă pentru cei care doresc să renunţe, a precizat cercetătorul.

În cadrul testelor efectuate pe animale, oamenii de ştiinţă au observat o producţie semnificativă a acestor anticorpi anti-dependenţă, cu puţine efecte secundare.

Vaccinul a avut, de asemenea, efecte pozitive asupra fetuşilor de şoarece. Acest aspect ar putea contribui la tratamentul femeilor însărcinate care suferă de dependenţă de cocaină sau de derivaţi ai acesteia, cum ar fi crack-ul.

Alte proiecte de cercetare similare au fost realizate în Statele Unite, însă nu s-au concretizat, printre altele din cauza rezultatelor insuficiente în studiile clinice pe subiecţi umani, care urmează să înceapă în curând în Brazilia.

SURSA: Agerpres

- Reclamă -
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!
spot_img

Ultimele Știri

Localitatea unde vor fi 17 grade de 1 Decembrie

Meteorologii spun că temperaturile de 1 Decembrie vor ajunge până la 17 grade. În paralel, la Bâlea Lac, se...
spot_img