După o lungă dezbatere care a ținut apoximativ două ore, aleșii locali ploieșteni au decis, în cadrul ședinței extraordinare de luni ca primarul Adrian Dobre să fie mandatat să voteze pentru rezilierea contractului de salubritate cu Rosal, la viitoarea şedinţă a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară “Parteneriat pentru Managementul Deşeurilor”, programată vineri.

Însă, consilierii locali PSD și ALDE au pus condiția ca viitorul tarif care va fi practicat de noul operator să nu fie mai mare decât tariful actual.

După acest vot, primarul urmează să se prezinte în şedinţa ADI, unde o decizie privind rezilierea sau menţinerea contractului se ia cu majoritatea voturilor exprimate de reprezentanţii celor 36 de localităţi aflate în contract.

În timpul dezbaterilor,  primarul Adrian Dobre a continuat seria de acuze aduse operatorului, afirmând că firma de salubritate şi-a dovedit incapacitatea de a gestiona problemele municipiului şi că singura şansă de a scăpa de gunoaiele de pe străzi este rezilierea contractului.

În replică, consilierii PSD şi ALDE au atras atenția atât asupra riscului ca viitorul operator să solicite un tarif mult mai mare decât cel din prezent, cât și asupra faptului  primarul ar trebui mai întâi să prezinte sursele bugetare, în condițiile în care Primăria va fi nevoită să plătească serviciile de salubritate prestate de  viitorul operator, urmând ca pe viitor să recupereze banii de la cetățeni.

De altfel, în timpul ședinței a existat și un moment care părea a fi regizat, dintr-o emisiune TV, în care protagoniști au fost consilierul local PSD, Sorin George Botez, în calitate de prezentator, și Raul Petrescu, director RASP Ploiești și membru PSD, în calitate de invitat.  Ba mai mult, cei doi păreau că ar fi îmbrăcat straiele de avocați ai Rosalului !

Practic Sorin George Botez nu făcea decât să ”îi ridice mingea la fileu” directorului Regiei Autonome de Servicii Publice, astfel încât să se ajungă la concluzia că de vină pentru faptul că Ploieștiul a fost îngropat sub gunoaie este administrația publică ploieșteană, ci nu Rosal.

”George Botez: Care este efortul bugetar care l-ar ocaziona bugetului rezilierea contractului, pentru că în perioada rezilierii și în perioada în care se va contracta un alt operator va exista o sincopă în exercitarea acestei activități, da?

Raul Petrescu:Da, categorig există acest risc.

G.B: Bun, întrebare: Din punctul dumneavoastră de vedere, în raportul cu operatorul, municipiul Ploiești și-a îndeplinit toate obligațiile? Cred că este esențial pentru noi.

R.P.: Categoric sunt probleme de ambele părți și niciuna dintre părți nu și-a respectat obligațiile. Dar, în opinia mea, cred că într-o mai mare măsură operatorul nu și-a îndeplinit obligațiile (…)

G.B.:La o discuție pe care am avut-o în cadrul comisiei constituită de Consiliul Local, cu colegii noștri și cu operatorul, am înțeles că una dintre principalele probleme care ar fi generat aceste sincope, cum le numiți dumneavoastră, ar fi faptul că în caietul de licitație s-a stabilit un număr mai mare de beneficiari ai serviciului, vorbesc de cetățeni ai Ploieștiului, decât cei care efectiv au încheiat contracte cu Rosal.Este corect?

R.P: Așa este. Un deficit actual de aproximativ 77 mii, conform ultimelor cifre venite de la Ministerul  de Interne. Inițial erau 200 mii, iar acum 227 mii.

G.B: Deci, repetați, vă rog! Sunt 227 de mii de cetățeni ….

R.P: Dar aproximativ 150 mii abonați. Restul, o diferență de aproximativ 77 mii care nu sunt abonați (….)

G.B: Credeți că dacă ar fi plătit toți, și cei 77 mii, s-ar fi ajuns la această sincopă?

R.P:Foarte greu de crezut acest lucru. Cu siguranță lucrurile nu ar fi ajuns în acest impas în care suntem actualmente”, au susținut cei doi, printre altele, în timpul unui dialog spumos de apoximativ 15 minute pe care îl puteți urmări în materialul video de mai jos.

În cele din urmă, după aproape două ore de contre şi o pauză de 10 minute pentru consultări, timp în care câţiva din consilieri au părăsit sala de şedinţe fără a mai reveni, proiectul de hotărâre pentru mandatarea primarului a fost aprobat, cu 16 voturi favorabile din tot atâtea exprimate, numai după ce aleşii PSD au propus un amenadament ca votul pe care primarul îl va da în şedinţa de vineri a ADI să fie condiţionat de păstrarea tarifului, pe viitor, până la finalizarea unei noi licitaţii, la nivelul actual.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here