V-ați gândit vreodată cât poate să coste mutarea unui monument dintr-un parc într-altul, în condițiile în care distanța nu este mai mare de 200 de metri? Primăria Câmpina alocă pentru un astfel de demers nu mai puțin de 180.000 de lei. Suma colosală a fost aprobată cu majoritate de voturi în ședința de Consiliul Local din luna ianuarie.

Abia după ce au aprobat proiectul, consilierii locali și inclusiv primarul au realizat ce gogomănie au făcut. Legea s-a schimbat, primarul nu mai răspunde pentru greșelile subordonaților săi, așa s-a scuzat primarul Horia Tiseanu atunci când și-a dat seama că a propus și susținut un proiect care va duce la o cheltuială enormă și inutilă a bugetului local.

Proiectul de mutare a soldatului necunoscut, un monument dedicat eroilor din Primul Război Mondial, a fost votat în 2 minute cu majoritate de voturi. Abia după ce decizia a fost parafată, unul dintre consilierii locali a pus o întrebare care i-a lăsat pe toți ceilalți cu gura căscată. Pentru ce este nevoie de aproape 200 de mii de lei (peste 42.000 euro), bani cât să-ți cumperi o casă, doar ca să muți o statuie dintr-un parc într-altul?

Răspunsul venit din partea arhitectului orașului i-a surprins pe consilierii locali care au recunoscut cu jumătate de gură ca habar n-au avut ce votează. Cea mai mare parte din suma alocată mutării reprezintă drepturi de autor care se vor duce către artistul ce va realiza noul soclu pe care va fi amplasată statuia.

Un soclu din tablă maro, după cum a explicat primarul orașului, nu din aur, nu din marmură

Mutarea monumentului este un proiect controversat. În prezent statuia care reprezintă un soldat în mărime naturală este amplasată în centrul orașului, într-un pasaj pietonal aflat în fața unor blocuri. S-a pus problema că lucrarea nu este suficient de bine pusă în valoare așa că aleșii locali au decis să o mute în altă parte pentru mai multă vizibilitate. După multe discuții și chiar consultări publice au ales un noul loc, un alt pasaj pietonal, aflat cu 200 de metri mai sus față de primul, tot în fața unor blocuri.

Pentru că soclul originar, din mortar placat cu marmură neagră, este deteriorat consilierii s-au gândit că mai bine fac unul nou. N-au știut însă că monumentele au un regim special și nu orice zidar își poate pune amprenta asupra unei astfel de lucrări, chiar dacă este vorba doar despre un soclu, iar drepturile de autor ale unui artist costă. Nu este clar însă, cum a fost calculată valoarea acestora de s-a ajuns la o asemenea sumă, motiv pentru care aleșii locali se gândesc cum să facă să repare greșeala până ce Curtea de Conturi nu se va sesiza.

Mutarea unei statui pe o distanță de 200 de metri costă primăria Câmpina 180.000 lei

Posted by Ziarul Incomod on Wednesday, February 6, 2019

1 COMENTARIU

  1. Costul asta trebuie sa includa si o asigurare ( pe care societatea executanta trebuie sa o incheie cu o societate de asigurare ) . Pentru ce ? Pentru a acoperi un risc de distrugere partiala sau totala a statuii .
    Dar mai important este de aflat cit de justificata este mutarea .
    Cit despre consilierii care nu au habar ce voteaza …. ei se afla peste tot in administratiile publice . Si ata pentru ca ii voteaza imbecilii .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here