Primăria Ploiești și Direcția de Urbanism încalcă Legea 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public și nu răspund unor solicitări ale ziarului Incomod. Este vorba despre 12 solicitări, la care termenul de răspuns prevăzut de lege, de 30 de zile, a fost depășit. Parte dintre solicitări sunt trimise încă de anul trecut.

Cea mai veche solicitare la care redacția noastră încă nu a primit răspuns este din august 2017 și a fost trimisă Direcției de Urbanism. Iată cum mai este un pic și se face un an de când o Direcție aflată în subordinea primăriei nu răspunde unei solicitări de informații, încălcând astfel legea. O altă solicitare trimisă aceleiași Direcții și rămasă fără răspuns este din octombrie 2017. Celelalte zece solicitări pentru care Direcția de Comunicare din cadrul primăriei Ploiești nu a formulat niciun răspuns sunt trimise primăriei, parte din ele în atenția primarului Adrian Dobre.

Întrebat despre această încălcare a Legii de către Direcții din subordinea sa, primarul Adrian Dobre a răspuns că până la următoarea întâlnire cu reprezentanții mass-media va veni cu lămuriri, deși parte din solicitări au fost trimise chiar în atenția sa.

“Cu siguranță până la întâlnirea viitoare dacă nu o să primiți răspuns la ele, o să vedem exact ce s-a întâmplat. O să verific personal. Este vorba de un principiu care trebuie să fie respectat. Este foarte clar, există niște termeni în care trebuie să primiți acest răspuns, o să verific fără dar și poate personal ce s-a întâmplat cu aceste răspunsuri și până data viitoare, dacă nu o să primiți răspunsurile între timp, o să vin să vă spun punctual pentru fiecare în parte”, a declarat primarul Adrian Dobre (video jos).

Viceprimarii Ploieștiului, George Pană și Cristian Ganea, au fost de asemenea întrebați despre această situație. Viceprimarul George Pană spune că va verifica situația la cele două Direcții din cadrul primăriei care se fac responsabile de acest lucru.

“Fără îndoială că este o chestiune care trebuie lămurită în principal de către conducerea Direcției de Urbanism și o să fie unul din demersurile imediate ale mele, să văd care este situația și de ce nu au răspuns până acum. De asemenea, și pentru cele de la nivelul primăriei Ploiești, la Direcția de Comunicare, urmează să văd, sigur că este o chestiune nefericită care nu ar trebui să se întâmple. La acest moment nu pot să vă dau un răspuns punctual pentru că nu știu despre ce este vorba, dar astfel de aspecte cu siguranță sunt lucruri care trebuie evitate pe viitor. Nu știu ce vizează solicitările dumneavoastră, bănuiesc că ele sunt și sper ca ele să îmbrace forma cerută de lege, adică informațiile solicitate să fie cele care într-adevăr sunt considerate a fi publice și care pot fi puse la dispoziție și în funcție de ceea ce voi constata după demersurile pe care le voi face, vă voi da un răspuns.”, a declarat viceprimarul George Pană (video jos).

Viceprimarul Cristian Ganea a declarat: “Direcțiile de Urbanism și de Comunicare sunt în subordinea domnului primar. Decât să intre peste Direcțiile mele, mai bine și-ar vedea de ale dumnealui și ar face ordine acolo. Legea prevede ca la astfel de solicitări să fie formulat un răspuns în 30 de zile”.

Nu este prima dată când reporterii ziarului Incomod se confruntă cu această problemă. Redacția noastră a mai scris și în trecut despre refuzurile primăriei de a ne comunica informații sau despre răspunsurile incomplete pe care le primim, cum a fost cazul unei solicitări privind proiectul adăpostului de câini la care nici în ziua de astăzi nu ni s-a răspuns complet, la toate întrebările din solicitare, deși s-au făcut reveniri asupra acesteia.

Potrivit avocaților consultați cu privire la această situație, deși Legea 544/2001 nu prevede sancțiuni, s-ar putea lua în considerare faptul că această lege a fost încălcată dintr-o neglijență sau chiar un abuz în serviciu și ar putea exista o incriminare pentru nerespectarea prevederilor acestei legi. În situația în care funcționarii în cauză nu au răspuns solicitărilor intenționat, potrivit avocaților consultați, s-a comis fie o neglijență în serviciu, fie un abuz în serviciu, cele două fapte fiind sancționate de Codul Penal.

Vezi mai jos declarațiile video integrale ale primarului Adrian Dobre și ale viceprimarului George Pană:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here