Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești au descins la primăria Ploiești, dar și la domiciliile unor funcționari publici și persoane fizice în cadrul dosarului White Tower.
Potrivit unui comunicat PCA Ploiești, au fost emise 9 mandate de aducere.
Redăm mai jos integral comunicatul PCA Ploiești:
Biroul de informare publicã si relatii cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiesti este imputernicit sã aducă la cunostinta opiniei publice urmatoarele:
La data de 08.02.2024, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângã Curtea de Apel Ploiesti, impreuna cu ofiteri ai politiei judiciare din cadrul Inspectoratelor de Politie ale Judetelor Prahova si Dâmbovita au efectuat 10 perchezitii domiciliare la sediul unor institutii publice, respectiv la domiciliile unor functionari publici si persone fizice implicate în savârsirea infractiunilor cercetate, pe raza judetelor Prahova, Dâmbovita si a mun. Bucuresti, find puse in executare un număr de 9 mandate de aducere.
In fapt, in perioada 2018 – 2022, un devoltator imobiliar din Ploiesti a edificat un imobil cu destinatia de locuinte colective, in municipiul Ploiesti, fară a respecta prevederile autorizatiilor de construire si a documentatiilor tehnice aferente, incalcând totodata regulile stabilite prin Planul Urbanistic Zonal, find construit un etaj in plus, cu 30 apartamente. Ulterior, pentru intabularea imobilului, cu sprijinul unor functionari publici din cadrul institutiilor cu atributii in domeniul urbanismului si cadastrului, au intocmit in fals o serie de documente care atestau receptia lucrarilor de constructie, pe care
le-a folosit la inscrierea dreptului de proprietate in cartea funciara. Totodata, dezvoltatorul imobiliar a incheiat o serie de promisiuni si contracte de vânzare-cumparare, prin care a indus in eroare cumparatorii, de la care a incasat contravaloarea a 24 apartmente, desi acestea erau construite si intabulate ilegal, valoarea prejudiciului cauzat flind de aproximativ 705.000 euro. In urma cercetarilor declansate, in anul 2023, reprezentantii autoritatilor locale au dispus aducerea constructiei la forma autorizata, respectiv desfiintarea celor 30 apartamente edificate ilegal.
Cu privire la faptele descrise mai sus, Parchetul de pe lângã Curtea de Apel
Ploiesti efectueazã cercetari:
– fata de reprezentantii dezvoltatorului imobiliar pentru savârsirea a 2
infractiuni de complicitate la fals intelectual, infractiunea de uz de fals, 2 infractiuni de uz de fals in forma continuata (cu câte 15 acte materiale), fals in declaratii, 8 infractiuni de inselăciune,
-fata de 4 functionari publici pentru savârsirea infractiunilor de abuz in serviciu, fals intelectual si 8 infractiuni de complicitate la inselăciune,
-fata de 2 functionari pentru savârsirea a 2 infractiuni de fals intelectual si 8
infractiuni de complicitate la inselăciune,
-fata de alte persone pentru savârsirea infractiunilor de complicitate la fals intelectual si complicitate la inseläciune.
Precizam ca activitatile efectuate nu pot, in nicio situatie, sa infrângã principiul prezumtiei de nevinovatie.