fbpx
duminică, aprilie 28, 2024
spot_img

Afacerile lui Sebastian Ghiță din Prahova (V). Constantin Ispas, fostul șef DGA Prahova, trimis în judecată în același dosar cu Sebastian Ghiță

Citește Și

- Reclamă -

Singura publicație care a investigat afacerile fostului deputat Sebastian Ghiță din Prahova a fost ziarul Incomod care, de-a lungul timpului, v-a arătat combinațiile mogulului și legăturile sale cu șefi din Poliție și Justiție. Sebastian Ghiță, dat în urmărire generală încă din luna decembrie, a fost prins și reținut joi spre vineri noaptea, în Serbia, având asupra sa acte de identitate false.

Citește aici detalii despre prinderea fugarului Sebastian Ghiță!

- Reclamă -

Ziarul Incomod reia astăzi cele mai reprezentative anchete care îl privesc pe fostul deputat și pe apropiații acestuia. Constantin Ispas, fostul șef al Direcției Generale Anticorupție Prahova, a fost trimis în judecată în două dosare penale instrumentate de DNA Ploiești, într-unul din acestea fiind urmărit penal alături de mogulul Sebastian Ghiță.

Primul mare “cutremur” din Poliția Prahova a fost pe data de 17 august 2015, când trei ofițeri de Poliție au fost reținuți de DNA Ploiești, în urma unor audieri-maraton. Era vorba la acel moment de Constantin Ispas, șef DGA Prahova, Emanuel Saghel, ofițer la Brigada de Combatere a Criminalității Organizate și de Adrian Rădulescu, la acel moment adjunct al chestorului Viorel Dosaru, care era comandantul Poliției Prahova.

În urma audierilor, Constantin Ispas a fost acuzat de săvârșirea infracțiunilor de  trafic de influență, efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană, luare de mită,  folosire, în orice mod, direct sau indirect de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, spălare a banilor, cercetare abuzivă.

- Reclamă -

Cei trei puseseră la punct o „rețea de teroare”

Procurorii anticorupție au arătat că Ispas își folosise influența asupra unor funcționari cu atribuții de control din cadrul Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Ploieşti – Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Prahova, Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Judeţean Prahova, “terorizând” astfel reprezentanții mai multor societăți comerciale și protejându-i pe alții, obținând avantaje materiale necuvenite.

Anchetatorii au mai arătat că Ispas a primit bani de la denunțători din dosare și chiar a încheiat un  contract de vânzare-cumpărare a unui imobil proprietatea denunțătorului, pentru care prețul (400.000 euro) nu a fost achitat în realitate. Pretenţiile pe care le-a formulat de la denunţător au vizat promisiunea că îl va determina pe ofițerul coordonator din cadrul B.C.C.O. – Ploiești, comisarul șef Saghel Emanuel, să instrumenteze dosarul penal  înregistrat la D.I.I.C.O.T. – S.T. Ploiești, având ca obiect activitatea desfășurată de societatea denunţătorului astfel încât să se creeze o situație favorabilă celui cercetat.

În luna iunie 2012, în calitate de șef al Serviciului Județean Anticorupție Prahova, din cadrul DGA, Ispas i-a transmis unei persoane cercetate că urmează să aibă loc o percheziție la domiciliul său, percheziție dispusă într-un dosar al Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploiești.

- Reclamă -

Citește aici toate acuzațiile formulate în acea zi de DNA Ploiești! 

În seara audierilor, 17 august 2015, Constantin Ispas a fost pus la confruntare cu Adrian Rădulescu, după ce cel de-al doilea, disperat să scape de reținere, era dispus să “își toarne” prietenii, pe Ispas și pe Saghel.

Vezi aici imagini cu cei trei ofițeri încătușați! 

Numai că Ispas nu a ajuns în arest în acea seară, ci la Spitalul Județean de Urgență Ploiești, după ce i s-a făcut rău. Același lucru s-a întâmplat și a doua zi, când instanța a decis ca Ispas să fie arestat preventiv. Fostului ofițer i s-a făcut din nou rău și a fost dus la Spitalul Județean, urmând să fie transferat la Spitalul Penitenciar Jilava. Într-un final, însă, Constantin Ispas a ieșit din spital și a fost plasat în arest.

În zilele următoare au ieșit la iveală tot felul de detalii despre activitatea infracțională a celor trei. Ba chiar s-a vehiculat informația că Ispas era suspectat că îi vânduse informații secrete omului de afaceri Florian Walter. Detalii aici! 

Anchetatorii au mai arătat că fostul șef DGA avea o fermă, deși statutul de polițist îi interzicea acest lucru.

Vezi aici stenograme ale unor interceptări telefonice care dovedesc cum Ispas se folosea de funcție pentru bunăstarea afacerii din domeniul agricol! 

Familia lui Constantin Ispas a înmatriculat 7 mașini într-o perioadă de 4 ani

Ofițerul Constantin Ispas a înmatriculat pe numele său două autoturisme, un Mitsubishi ASX și un Audi A6, însă, se pare că se folosea de mult mai multe. În paralel, fiul și mama lui au înmatriculat alte autoturisme, unele dintre ele din categoria celor de lux, cum ar fi un BMW 320D și un VW Passat CC. Asta în ciuda faptului că din declarația de avere nu părea să își permită astfel de „răsfățuri”, după cum reiese din referatul procurorilor DNA. 

Un martor din dosarul lui Constantin Ispas povestea chiar că acesta acorda împrumuturi sume mari de bani la domiciliul său, pentru care percepea o dobândă de 5%. Vezi aici declarația martorului! 

După ce ziarul Incomod a oferit detalii despre afacerile lui Constantin Ispas, reporterii noștri au primit un mail de la un cititor care susținea că Ispas avea legături inclusiv cu primarul din Bălțești, Ion Radu.

Se pare că Ispas deținea un teren arabil de 30 de ha, pe care îl cultiva primarul Radu Ion. Recolta o lua Ispas, dar până atunci, de arat, semănat, ierbicidat și recoltat se ocupau diverse asociații agricole pe care Ispas le șantaja pentru a face acest lucru fără a le fi plătite serviciile.

De exemplu, de la o asociație agricolă din Sălciile a luat 500 kg de azot, iar de la una din Ciorani a luat o tonă de ulei de floarea soarelui, desigur, fără a plăti pentru ele.

Administratorii respectivelor asociații erau mult prea terorizați de Ispas care îi amenința cu dosare penale și controale, așa că se conformau și-i puneau la dispoziție orice dorea.

Rețeaua celor trei, Saghel, Rădulescu și Ispas, era cunoscută de toată lumea, aceștia „lucrând” împreună, astfel încât cu toții să aibă de câștigat.

Procurorii au mai acuzat că în urma perchezițiilor, la domiciliul din Ploiești al fostului șef DGA Prahova au fost găsite documente cu titlul de strict secret sau secret de serviciu.

“Aceste aspecte confirmă suspiciunea organelor de urmărire penală privind faptul că inculpatul Ispas Constantin, ignorând și încălcând flagrant dispozițiile legale, folosindu-și funcția și autoritatea conferită de aceasta, a sustras documente clasificate cu diferite nivele de clasificare pe care le-a folosit în alt scop decât cel pentru care au fost întocmite în afara cadrului instituțional, respectiv în scopul declarat chiar de inculpat, menționat în procesul verbal de percheziție domiciliară, respectiv acela de a-și asigura protecția în fața unor atacuri din afara instituției pe care o coordona”, se arată în referatul procurorilor.

Cea de-a doua încătușare a lui Constantin Ispas

Câteva luni mai târziu, Constantin Ispas a primit o nouă lovitură! Pe 23 martie 2016, Ispas a fost adus din nou la DNA Ploiești pentru audieri, de data aceasta fiind suspect în dosarul “Papici” și cercetat alături de Viorel Dosaru, Sebastian Ghiță și de procurorii Liviu Tudose și Aurelian Mihăilă.

Toți patru în afară de Sebastian Ghiță au fost reținuți pentru 24 de ore în acea seară, Ispas fiind scos pentru a doua oară încătușat din sediul DNA Ploiești, fiind acuzat, de data aceasta, de trafic de influență și folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.

Vezi aici imagini video cu Ispas încătușat pentru a doua oară de DNA Ploiești! 

Ulterior, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis ca Ispas să se întoarcă în spatele gratiilor și să fie, din nou, arestat preventiv.

Vezi aici referatul în baza căruia Constantin Ispas a fost arestat preventiv în dosarul “Papici”! 

La sfârșitul lunii iunie a anului trecut, procurorii anticorupție i-au trimis în judecată pe inculpații din “lotul Papici”, inclusiv pe fostul șef al DGA Prahova, Constantin Ispas care, la acel moment, era încă în arest preventiv.

Vezi aici comunicatul DNA despre trimiterea în judecată a dosarului “Papici”! 

Doar că pe 26 septembrie 2016 dosarul a fost respins de instanță, după ce judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție au constatat neregularități în dosarul în care sunt trimiși în judecată Liviu Tudose, Sebastian Ghiță, Aurelian Mihăilă, Viorel Dosaru și Constantin Ispas. Drept consecință, dosarul a fost retrimis la procurorii Direcției Naționale Anticorupție din Ploiești. Contestația depusă de DNA la această măsură a fost admisă în luna decembrie, astfel că a început judecarea inculpaților.

Tot în luna decembrie, procurorii DNA Ploiești au trimis în judecată și dosarul în care Ispas este anchetat alături de Adrian Rădulescu și de Emanuel Saghel, astfel că acum fostul șef al DGA Prahova este judecat în ambele dosare și își așteaptă sentințele.

Citește detalii aici! 

Ziarul Incomod v-a prezentat, de asemenea, detalii privind infracțiunile comise de Viorel Dosaru, fost comandant al Poliției Prahova (citește aici episodul despre acesta), dar și informații cu privire la Adrian Rădulescu, adjunctul lui Dosaru (citește aici episodul despre acesta).

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

VIDEO Bărbat lovit de mașină în Ploiești

Un bărbat a fost lovit de o mașină în timp ce traversa o stradă din Ploiești.Accidentul s-a produs în...
Sari la conținut