fbpx
vineri, aprilie 26, 2024
spot_img

Amendamente distrugătoare pentru justiție: Suspecții de corupție nu mai pot fi arestați preventiv

Citește Și

- Reclamă -

PSD si ALDE, dar si UDMR si PNL intr-o mai mica masura, au depus o serie de amendente la Codul Penal si Codul de Procedura Penala, folosind ca pretext transpunerea unei directive UE. Amendamentele adauga la directiva si par sa fie gandite cu dedicatie pentru salvarea unor categorii anume de inculpati, altele limiteaza drastic mijloacele de proba iar unele reprezinta intimidari evidente la adresa anchetatorilor. HotNews.ro a consultat experti in drept penal in analizarea amendamentelor, calificate drept o “limitare grava” a atributiilor si mijloacelor de ancheta ale procurorilor si au efect distrugator asupra justitiei penale.

In ciuda faptului ca sunt zile de doliu national si ca s-a votat suspendarea lucrarilor, pe agenda Comisiei Iordache a fost inclusa joi pe ordinea de zi “Transpunerea directivei UE 2016/343 a Parlamentului European și a Consiliului din 09.03.2016 privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumției de nevinovăție și a dreptului de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale”. Va prezentam mai jos o selectie a celor mai importante amendamente, cu potential distructiv pentru anchetele in curs sau viitoare, insotite de explicatiile aferente.

- Reclamă -

Modificari propuse la Legea 135 din 2010 privind Codul de Procedura Penala:

Amendament PSD- ALDE. Cenzura totala.

La articolul 4, după alineatul (2) se introduc două noi alineate, alin. (3) și (4) cu următorul cuprins:
”(3) În cursul urmăririi penale și al judecării cauzei în procedură de cameră preliminară sunt interzise comunicările publice, declarațiile publice precum și furnizarea de alte informații, direct sau indirect, provenind de la autorități publice sau orice alte persoane fizice sau juridice referitoare la faptele și persoanele ce fac obiectul acestor proceduri. Încălcarea acestei obligații reprezintă infracțiune și se pedepsește, potrivit legii penale.
(4) În cursul procesului penal este interzisă prezentarea publică a persoanelor suspectate de săvârșirea unor infracțiuni purtând cătușe sau alte mijloace de imobilizare sau afectate de alte modalități de natură a induce în percepția publică că acestea ar fi vinovate de săvârșirea unor infracțiuni.

- Reclamă -

Explicatie. HotNews.ro a scris inca din data de 22 noiembrie despre intentia CSM de a limita drastic accesul presei la datele din dosarele folosind acelasi pretext, Directiva UE, si adaugand interdictii pe care directiva nu le recomanta. Directiva UE recomanda statelor membre sa adopte “măsuri adecvate pentru a garanta că persoanele suspectate și acuzate nu sunt prezentate ca și cum ar fi vinovate, în fața instanței sau în mod public, prin utilizarea unor măsuri de constrângere fizică”. Altfel spus, sa se abtina de la a prezenta public persoane incatusate sau in uniforma penitenciara deoarece ar induce astfel ideea de vinovatie. Amendamentul depus de PSD si ALDE adauga la directiva, facand practic imposibila orice comunicare din dosarele instrumentate de procurori pana la iesirea dosarului din camera preliminara. Parchetele nu vor mai avea voie astfel sa spune nimic, sa comunice numele persoanelor anchetate, politician sau cetatean de rand, chiar daca acestea sunt informatii de maxim interes public. Adio rechizitorii prezentate in presa.

CITEȘTE mai mult pe hotnews.ro

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

Vacanța de primăvară: cât va dura și când încep iar cursurile

Vacanța de primăvară începe vineri pentru copiii de grădiniță și elevi și durează 11 zile. Conform calendarului școlar, cursurile...
Sari la conținut