fbpx
vineri, aprilie 26, 2024
spot_img

Apa potabilă, testată radioactiv

Citește Și

- Reclamă -

apa potabila - Ziarul INCOMODCu doi ani întârziere, România se gândeşte să aplice o directivă europeană pentru monitorizarea a două substanţe radioactive responsabile de îmbolnăviri de cancer. Pericolul vine din apă, iar testele se fac în prezent doar când specialiştii au indicii că nivelul maxim ar putea fi depăşit.

Unul din zece cazuri de cancer pulmonar este provocat de radon, o substanţă radioactivă care se găseşte în apa potabilă. În 2013, Uniunea Europeană a emis o directivă prin care cerea monitorizarea acestui element, dar în România abia acum se discută un proiect în acest sens. Aceeaşi directivă impune şi controlul tritiului, o altă substanţă cu potenţial cancerigen. Ambele au fost identificate în apele din România în cantităţi peste nivelul de risc.

Radonul şi tritiul pot să curgă la robinet, tocmai de aceea Uniunea Europeană impune ţărilor membre să facă teste regulate. Limita maxim-admisă: 100 de becquereli pe litru.

- Reclamă -

Ruxandra Constantina, medic de familie: Toate aceste substanțe radioactive au efecte devastatoare în timp, provoacă diferite afecţiuni printre care şi cancerul. Se spune că 80% din boli le bem.

Statisticile arată că un român bea în medie o jumătate de litru de apă plată zilnic. 250 de mililitri vin de la robinet. Cercetătorii vorbesc despre două zone cu risc: centrul țării pentru radon și Cernavodă pentru tritiu.

Ian Fairlie, cercetător britanic independent: Oamenii care trăiesc lângă reactor sunt expuşi la o cantitate mare de radiaţii. Nu este depus destul efort. Nu se fac destule măsurători.

- Reclamă -

Mirela Calboreanu, coordonatorul Laboratorului de Igienă a Radiațiilor, DSP Constanța:Din anul 2000, niciodată nu s-a depășit această limită de 100bq/zi.

Riscul contaminării cu radon creşte în judeţele Sibiu, Cluj şi Bihor, unde un studiu a delimitat zone cu valori duble faţă de limita maximă.

Constantin Cozma, cercetător: După fumat, radonul este a doua cauză a cancerului pulmonar.

Există furnizori care fac deja teste, aşa cum se întâmplă în Bucureşti.

- Reclamă -

Epsica Chiru, director general Apanova: Determinările pe care le-am făcut până acum, care includ şi determinări de radon şi de tritiu, ne arată foarte clar că suntem cam la o zecime din valorile admise de legislaţie.

La nivel național, apa cu cele mai multe nereguli este livrată în regiunea Moldovei, unde peste 7% dintre probele testate au fost neconforme. La polul opus este Banatul, unde rar se înregistrează nereguli. Directiva europeană de monitorizare a substanţelor radioactive priveşte apele potabile de la furnizori mari şi trebuie adoptată până pe 27 noiembrie anul acesta.

Sursa: www.digi24.ro

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

Femeie amendată pentru că a plantat flori în grădina blocului

Poliția Locală a dat dovadă de exces de zel și a amendat o femeie pentru că a plantat flori...
Sari la conținut