fbpx
duminică, mai 28, 2023

UPDATE: Armata rusă a intrat în Ucraina. Explozii în marile orașe. Debarcare la Odesa. HARTA atacurilor

Citește Și

- Advertisement -

Update 13.40: Ucraina este lovită de un al doilea val de atacuri cu rachetă, a declarat joi un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit Reuters.

Update 11.08: Imagini cu autovehicule militare rusești care au intrat în regiunile Harcov și Cernihiv.

- Advertisement -

Update 8.12: Ministerul Apărării Rusiei: Apărarea aeriană a Ucrainei a fost neutralizată.

Update 8.10: Wall Street Journal: Sute de militari ucraineni au murit în urma atacurilor armatei Rusiei. 

- Advertisement -

Update 8.09:  Rusia bombardează baza militară de lângă orașul Ivano Frankivsk, aflat la 150 km în linie dreaptă de Sighetu Marmației (180 km pe șosea).

Update 8.04: Discursul lui puțin susținut la TV cu puțin timp înaintea invaziei:

URSS a făcut eforturi enorme să evite războiul. Am reușit să distrugem nazismul, dar am pierdut milioane de oameni. Nu vom mai permite așa ceva.

Cei care ne numesc dușmani au mulți bani și posibilități, și știm asta, și știm posibilitățile noastre de a rezista acestor impertinențe.

- Advertisement -

Din punct de vedere militar, Rusia modernă, chiar după destrămarea URSS este una dintre cele mai mari puteri militare.

Nu trebuie să uite nimeni că în cazul unui atac direct la adresa noastră, agresorul va fi distrus și doborât.

Acum, cu extinderea NATO în est, situația pentru țara noastă este periculoasă.

Mai mult, NATO vor să se extindă și mai mult. Nu ne mai putem doar uita la ce se întâmplă.

Extinderea infrastructurii spre est și acapararea militară Ucrainei…

Politica SUA este reținerea Rusiei, pentru noi este o întrebare legata de viata și moarte. Este linia roșie despre care am vorbit. Au trecut linia roșie.

Am luat decizia pentru o operaţiune militară.

(…)

Acțiunile noastre sunt autoapărare de la amenințările la adresa noastră. Trebuie să mă adresez către militarii ucraineni.

Dragi tovarăși,

Părinții voștri nu s-au luptat cu nazismul pentru ca voi acum să ascultați odinile Kievului.

Va cer sa depuneți armele și sa plecați acasă. Toți cei care vor face asta vor fi lăsați sa plece. Câteva cuvinte pentru cei care vor fi seduși sa se implice.

Trebuie sa știți ca răspunsul Rusiei va fi imediat. Și va duce la asemenea consecințe cu care nu  v-ați mai confruntat.

Sper ca am fost auzit. Dragi ruși, națiunea se ține pe cultură, experienta și capacitatea de a aduna toate forțele pentru a merge înainte.

Noi știm că adevărată putere este în adevăr, care este de partea noastră. Sunt convins ca ofițerii ruși își vor îndeplini cu dăruire datoria.

Știu că lumea economică și politică este de partea noastră. Asta însemnă că obiectivele propuse vor fi atinse.

Cred în susținerea dumneavoastră. În puterea pe care ne-o dă dragostea pentru patrie.

Update 8.01: Potrivit forțelor ucrainene, antiaeriana a doborât 5 avioane rusești și un elicopter.

„Astăzi, 24 februarie, la ora 5.00 Forțele Armate ale Federației Ruse au început bombardamentul intensiv al unităților noastre din est și au lansat și lovituri cu rachete-bombă pe aeroporturile din Borîspil, Ozerne, Kulbakino, Ciuhuiiv, Kramatorsk, Chornobaivtsi, și așa mai departe asupra unor obiective militare ale Forțelor Armate ale Ucrainei.

Totodată, agresorul a lansat bombardamente de artilerie ale teritoriului și așezărilor Ucrainei de-a lungul frontierei de stat.

Forțele Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei luptă împotriva atacului aerian. Forțele de apărare ale statului sunt pregătite de luptă, ocupate și mențin poziții defensive. Situația este sub control”.

Update 7.38: Potrivit ultimelor informații, trupe bieloruse participă la invazie alături de cele rusești. La Harkov a fost semnalat desant aerian.

Update 7.16: HARTA atacurilor din Ucraina. Președintele a declarat legea marțială. La Kiev au pornit alarmele antiaeriene.

Update 7.10: Ministerul de Interne ucrainean spune că la nivel național sunt sute de răniți în urma atacurilor, potrivit CNN.

Președintele Ucrainei Vladimir Zelenski a avut o primă reacție după atacul Rusiei și le-a transmis cetățenilor ucraineni să își păstreze calmul și să rămână  în case. Acesta a anunțat că va fi impusă starea de război.

Zelenski discută la telefon cu președintele SUA Joe Biden.

Update 7.07: Forțele ruse recurg la lovituri de mare precizie, asupra unor baze și alte obiective militare.

Update 7.00: Conducerea politică și militară a Ucrainei ar fi paralizată. Trupele sunt complet demoralizate.
„Războiul durează de o oră și jumătate și Forțele Armate ale Ucrainei au fost deja complet învinse”, spun surse citate de presa de la Kiev.

Surse militare declară că întreaga flotă ucraineană a fost distrusă.

Știrea inițială:

Armata rusă a intrat, în noaptea de miercuri spre joi, oficial în Ucraina. Preeședintele Vladimir Putin a anunțat că a luat decizia pentru o intervenție militară, într-o declarație surpriză la TV.

Potrivit oficialilor de rang înalt ucraineni, capitala Kiev a fost atacată cu rachete, iar presa semnalează o debarcare a soldaților ruși la Odesa.

Ucraina este atacată din trei părți, nord, est și sud, cea mai mare contrare de trupe rusești fiind, se pare, în zona celor două regiuni separatiste.

Ministrul adjunct de interne al Ucrainei, Anton Gerașcenko, a confirmat, că a început o invazie rusă. „Invazia a început. Tocmai au fost trase rachete către centre militare, aeroporturi, depozite militare, lângă Kiev, Harkov, Dnieper. Focuri de armă la graniță sunt în desfășurare. Din această zi, există o nouă realitate geopolitică în lume”, a scris acesta pagina sa oficială de Facebook.

Ministrul infrastructurii din Ucraina a anunțat în urmă cu câteva minute explozii în marile orașe: „Putin atacă Ucraina! Exploziile în toate orașele mari ale Ucrainei au început la 5:10”, a scris Volodimir Omelian pe Twitter.

Ministrul ucrainean de Externe a anunțat joi dimineață, pe Twitter, că „Putin tocmai a lansat o invazie pe scară largă a Ucrainei”: „Putin tocmai a lansat o invazie pe scară largă a Ucrainei. Orașele pașnice ucrainene sunt sub lovituri. Acesta este un război de agresiune. Ucraina se va apăra și va câștiga. Lumea poate și trebuie să-l oprească pe Putin. Momentul pentru a acționa este acum”, a scris Dimitri Kuleba.

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

FOTO/Doi soți au căzut în gol pe Valea Caraimanului după ce au alunecat pe zăpadă. Un elicopter SMURD i-a preluat pe răniți

Accident pe munte în această după- amiază. Salvamontiștii din Bușteni au fost solicitați să intervină pentru recuperarea a două...

Mai Multe Articole Ca Acesta