fbpx
vineri, aprilie 26, 2024
spot_img

Buletinul de presă al Poliției Prahova, făcut cu ajutorul articolelor ziarului Incomod?!

Citește Și

- Reclamă -

Un polițist din Prahova a ajuns sâmbătă seară la Spitalul Județean de Urgență Ploiești cu mai multe răni, după ce patru bărbați în stare de ebrietate au coborât dintr-o căruță oprită pentru control și l-au luat la bătaie. Trei dintre aceștia au fost arestați preventiv pentru 30 de zile și se află acum în arestul poliției de la Câmpina.

Filmul evenimentului AICI.

- Reclamă -

Reporterii ziarului Incomod au aflat în scurt timp informația și, conform procedurii, au contactat purtătorul de cuvânt al Poliției Prahova, Marian Popescu, pentru a solicita mai multe informații despre acest incident. După cum ne-a obișnuit, responsabilul cu Legea 544, a oferit câteva informații, incerte de altfel, pe care noi trebuia să le ”valorificăm mai departe” pentru a formula un punct de vedere oficial din partea poliției.

Citește și: Un polițist din Prahova, băgat în spital de mai mulți bărbați recalcitranți. Purtătorul de cuvânt refuză să ofere informații. EXCLUSIV

În cele din urmă, articolul nostru a avut la bază informații furnizate din rândul colegilor polițistului bătut, agenții apelând de asemenea la sprijinul mass-media pentru ca acest caz de ultraj să nu fie mușamalizat precum multe altele.

- Reclamă -

”Surpriza” a venit ieri seară, din partea IJP Prahova, odată cu buletinul de presă:

”Trei bărbați arestați preventiv, fiind cercetați pentru ultraj

Sâmbătă, 6 februarie, un polițist din cadrul Postului comunal Gornet Cricov, în timp ce își desfășura serviciul de patrulare pe raza comunei, a depistat 3 bărbați care transportau material lemnos cu un atelaj hipo, fără a avea documente justificative. Întrucât agentul de poliție le-a comunicat că intenționează să ia măsuri legale împotriva acestora, cei trei bărbați au devenit agresivi, adresându-i cuvinte jignitoare și lovindu-l cu pumnii și picioarele. Polițistul a reușit să folosească spray-ul iritant împotriva acestora și să solicite ajutorul colegilor. Împreună cu polițiștii ajunși la fața locului, doi dintre agresori au fost încătușați și transportați la sediu pentru audieri, cel de-al treilea fiind depistat la scurt timp după aceea.

Pe numele agresorilor, reținuți în primă instanță, au fost emise mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile, fiind depuși în arestul Poliției Municipiului Câmpina. Cercetările fiind continuate de procurori pentru săvârșirea infracțiunii de ultraj.

- Reclamă -

De asemenea, atelajul și materialul lemnos au fost ridicate în vederea confiscării.

Brusc, un caz de ultraj este recunoscut de IJP Prahova și mai mult decât atât speța apare foarte bine detaliată pe buletinul de presă, în contextul în care purtătorul de cuvânt a fost reticent când reporterii noștri au solicitat sâmbătă seară mai multe informații.

Pentru că Marian Popescu a considerat că informațiile pe care le-am solicitat nu erau de interes public, ne-a sfătuit să ”revedem” Legea 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public. Ne-am conformat, cu toate că legea este binecunoscută de reporterii noștri, și actul normativ nu face decât să îl contrazică pe purtătorul de cuvânt. Vă prezentăm mai jos paragrafele din lege, valabile pentru orice cetățean, nu numai pentru mass-media.

” Art. 7. (1) Autoritatile si institutiile publice au obligatia sa raspunda in scris la solicitarea informatiilor de interes public in termen de 10 zile sau, dupa caz, in cel mult 30 de zile de la inregistrarea solicitarii, in functie de dificultatea, complexitatea, volumul lucrarilor documentare si de urgenta solicitarii. In cazul in care durata necesara pentru identificarea si difuzarea informatiei solicitate depaseste 10 zile, raspunsul va fi comunicat solicitantului in maximum 30 de zile, cu conditia instiintarii acestuia in scris despre acest fapt in termen de 10 zile.”

”Art. 8. (5) Informatiile de interes public solicitate verbal de catre mijloacele de informare in masa vor fi comunicate, de regula, imediat sau in cel mult 24 de ore.”

”Art. 15. (1) Accesul mijloacelor de informare in masa la informatiile de interes public este garantat. (2) Activitatea de culegere si de difuzare a informatiilor de interes public, desfasurata de mijloacele de informare in masa, constituie o concretizare a dreptului cetatenilor de a avea acces la orice informatie de interes public.”

”Art. 17. (1) Autoritatile publice au obligatia sa organizeze periodic, de regula o data pe luna, conferinte de presa pentru aducerea la cunostinta a informatiilor de interes public. (2) In cadrul conferintelor de presa autoritatile publice sunt obligate sa raspunda cu privire la orice informatii de interes public.”

”CAPITOLUL III Sanctiuni Art. 21. (1) Refuzul explicit sau tacit al angajatului desemnat al unei autoritati ori institutii publice pentru aplicarea prevederilor prezentei legi constituie abatere si atrage raspunderea disciplinara a celui vinovat.”

Pe această cale, vrem să îi mulțumim purtătorului de cuvânt, Marian Popescu, care se pare că formulează buletinul de presă după articolele care apar în exclusivitate pe ziarul Incomod. Totodată, ținând cont de această situație, întrebăm conducerea Poliției Prahova pentru ce primește inspectorul principal de la Biroul de Presă salariul lunar, în condițiile în care informațiile pe care le solicităm conform legii nu ne sunt oferite, iar buletinul de presă conține, după cum v-am prezentat mai sus, informațiile obținute deja din alte surse de către reporterii noștri.

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

Bărbat cu probleme mintale, păcălit să facă abonamente de telefonie

Un bărbat cu probleme mintale a fost păcălit de un cuplu să încheie mai multe contracte de telefonie mobilă...
Sari la conținut