fbpx
luni, aprilie 29, 2024
spot_img

CCR discută Ordonanța care pune ANAF-ul mai presus de lege

Citește Și

- Reclamă -

anaaafff - Ziarul INCOMODCurtea Constituţională a României (CCR) va lua marţi în discuţie sesizarea Avocatului Poporului în cazul ordonanţei care prevede nereturnarea sumelor de bani constituite drept amendă de către ANAF, chiar şi în cazul unei hotărâri judecătoreşti favorabile.

Una dintre prevederile din Ordonanța OUG nr.8/2015 legifera faptul că deciziile instanțelor de judecată din România nu au efect asupra unor măsuri luate de ANAF, chiar dacă se demonstrează că sunt abuzive.

- Reclamă -

Potrivit noii legi, comercianții care vor ca ANAF să nu dispună suspendarea activității pentru nereguli fiscale, pot să plătească o amendă în valoare de 10 ori suma amendei primite, însă nu vor mai primi banii înapoi chiar dacă un judecător constată că inspectorii ANAF te-au amendat degeaba, abuziv.

Textul controversat din Ordonanță: „Suma de bani egală cu de 10 ori amenda aplicată se face venit la bugetul de stat (…) NU SE RESTITUIE în cazul în care, la solicitarea operatorului economic, INSTANTA de judecată ANULEAZA PROCESUL-VERBAL DE CONSTATARE A CONTRAVENTIEI”.

Un nou abuz marca ANAF: îţi confiscă banii, chiar dacă câştigi procesul împotriva Fiscului

- Reclamă -

‘Actul normativ vizat este neconstituţional în ansamblul său, întrucât afectează drepturi şi libertăţi constituţionale, în speţă accesul liber la justiţie, dreptul persoanei vătămate de o autoritate publică de a obţine repararea pagubei, condiţiile restrângerii exerciţiului unor drepturi şi libertăţi, precum şi libertatea economică a persoanelor vizate de ipoteza normei legale criticate’, susţinea, la 19 mai, Avocatul Poporului.

Potrivit AP, OUG 8/2015 încalcă principiul separaţiei şi echilibrul puterilor în stat şi independenţa judecătorilor prin faptul că hotărârea judecătorească de anulare a procesului-verbal de constatare a contravenţiei nu are nicio finalitate cu caracter reparatoriu pentru persoana vătămată în patrimoniul său, întrucât amenda şi suma de bani achitată nu se restituie, aşa cum reiese din textul legal criticat.

Autorul sesizării a apreciat că măsura reglementată prin prevederile legale criticate este de natură a crea premisele unor abuzuri din partea organelor de control, care, cunoscând faptul că soluţia de anulare a procesului-verbal de contravenţie pronunţată de instanţa de judecată nu are niciun efect asupra amenzii achitate, pot încheia procese-verbale în afara condiţiilor impuse de cadrul legal.

‘Prin actul normativ criticat mai sunt încălcate principiul proporţionalităţii, libertatea economică şi obligaţia statului de a asigura crearea cadrului favorabil pentru valorificarea factorilor de producţie. OUG nr. 8/2015 nu conţine numai simple norme de procedură care să vizeze competenţa instanţelor judecătoreşti, ci şi norme care produc efecte de ordin patrimonial, care pot avea consecinţe negative iremediabile pentru activitatea economică a persoanelor vizate de ipoteza normei legale’, a mai menţionat Avocatul Poporului.

Sursa: www.romaniatv.net

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

Voluntarii Rompetrol au plantat puieți forestieri în Păltiniș, județul Sibiu

Rompetrol a plantat la Păltiniș, județul Sibiu, aproximativ 5000 de puieți forestieri de molid pe o suprafață de 1,1...
Sari la conținut