La trei luni de la primul caz de coronavirus înregistrat, România se pregătește să înceapă, în iunie, testarea pentru anticorpi a populației pentru a stabili cât de răspândită a fost, în realitate, epidemia. Până acum în țara noastră s-au realizat aproape jumătate de milion de teste moleculare prin metoda Real Time RT-PCR.

Astfel, România a prelucrat, la mia de locuitori, aproape de două ori mai multe teste pentru COVID-19 decât Bulgaria și Franța și de peste două ori mai puține decât Spania sau Germania. Potrivit datelor centralizate la 29 mai, țara noastră procesase 21 de teste la mia de locuitori, în vreme ce Bulgaria prelucrase 11 la mia de locuitori, Franța 12,7, iar Ungaria 19. Spania și Germania prelucraseră 47,1 de teste la mia de locuitori. Testele realizate în România sunt aproape sau de trei ori mai puține decât în Italia (63), Estonia (62,3) sau Letonia (57,3).

Potrivit datelor oficiale consultate de HotNews.ro, până vineri, 33 de județe și Municipiul București raportaseră efectuarea a 421.451 de teste. Argeș, Caraș Severin, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Mehedinți și Vâlcea nu au raportat niciun test efectuat, cel mai probabil probele fiind procesate în centre regionale. Pe regiuni de dezvoltare, la mia de locuitori au fost efectuate, potrivit raportărilor oficiale, 4,7 în Sud Vest, 7,6 în Sud Est, 15,4 în Vest, 19 în Nord Est, 22 în Centru și 25 în Nord-Vest.

În regiunea Sud care are o populație de peste 3 milioane au fost raportate puțin peste 1.700 de teste, cel mai probabil probele fiind prelucrate, în mare parte în București, care a raportat aproape 160.000 de teste. Ilfovul are și el peste 20.000. În total, în Macroregiunea 3, care cuprinde regiunea de dezvoltare Sud și București-Ilfov au fost raportate 33 de teste la mia de locuitori.

De precizat, că numărul de teste nu corespunde numărului de persoane testate. În medie, pentru o persoană confirmată cu coronavirus se efectuează trei teste.

Mai jos, numărul de teste prelucrate, raportate de județe:

Sursa: hotnews.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here