fbpx
vineri, aprilie 26, 2024
spot_img

Cum este liceul în Marea Britanie. Povestea unei ploieștence care învață în Anglia

Citește Și

- Reclamă -

Andreea are 17 ani și este născută în Ploiești. De la vârsta de 15 ani, aceasta s-a stabilit, împreună cu familia, în Marea Britanie. Aceasta a povestit unui reporter de-al ziarului nostru care sunt principalele diferențe dintre școlile din Marea Britanie și cele din România, dar și ce lucruri ar putea fi implementate în sistemul educațional din țara noastră:

„Când auzi pe cineva că vorbește despre acesta, deja ți se pare că vorbim despre o școală cu reguli stricte și standarde destul de ridicate, dar nu-i chiar așa, fiecare colegiu hotărăște cât de stricte să fie respectivele reguli.

- Reclamă -

Sunt o grămadă de diferente între liceul din UK și cel din România. Imaginează-ți că ești stabilit în UK, ai 16 ani sau chiar mai mult și vine timpul să începi colegiul. Să încep cu regulile stricte care se aplică la orice colegiu: ești obligat să porți un ecuson cu numele școlii și numele tău pentru a evidenția faptul că ești student în colegiul respectiv. Dacă îl uiți acasă sau nu îl ai cu tine, nu ai acces la cantină sau la intrarea în colegiu.

Profesorii sunt foarte serioși atunci când vine vorba de teme. Îți dau un anumit timp pentru care ar trebui să îl petreci făcându-ți tema. Dacă nu o faci la timp vei ajunge să ai un contract care te poate afecta destul de grav la examene.

Totul este monitorizat pe calculatoare, până și absențele tale. Poți vedea când ai lipsit de la ore, în ce minut, la ce curs și tot așa. Atunci când te avertizează că e nevoie să vii la fiecare curs în parte, nu e de glumă și au dreptate. Niciun coleg de-al tău nu îți va spune ce ați făcut în ziua sau cursul în care tu ai lipsit. Chiar dacă îi întrebi, nu îți vor spune în detaliu ce s-a explicat la oră.

- Reclamă -

Într-un an ești nevoit să dai patru examene sau chiar mai multe (depinde de câte cursuri îți alegi să studiezi). Trebuie neapărat să le treci. Dacă nu, mai ai o șansă în vară. Dacă nici atunci nu le treci, va fi nevoie să repeți anul. Din fericire, examenul nu este chiar atât de greu.

Sunt și multe părți bune în a fi student într-un colegiu din UK. Colegiul acceptă orice înfățișare a unui adolescent. Poți să te îmbraci cum vrei tu, poți să ai o mie de piercing-uri pe față, o grămadă de tatuaje, părul în toate culorile și tot așa. Nu le pasă decât de educația ta, nu vor să te transforme în niciun fel, decât să te ajute să excelezi în ceea ce-ți place să faci.

Ai oportunitatea de a alege câte și ce cursuri vrei, exceptând faptul că matematica și engleza sunt obligatorii. Au o grămadă de cursuri din care poți alege, de la sport, muzica, teatru la științe, mecanică, tâmplărie și tot așa. Partea cea mai bună este că dacă alegi, de exemplu, doar muzica, nu mai ai treabă cu celelalte subiecte. Vei face tot anul ore de muzică, engleză și matematică.

Nu ai pauze după fiecare curs, dar ai pauze care durează jumătate de oră, o oră sau chiar două ore în care ai timp să te plimbi pe unde vrie tu. Poți chiar să ieși de la școală și să mergi la mall sau acasă, după preferințe. Plus că ai o cantină imensă unde ai tot felul de mâncăruri gătite, fast-food, băuturi de tot felul și tot ce îți dorești. Cele mai multe licee au diferite activități opționale cum ar fi biliardul sau alte activități asemănătoare care să te implice în a-ți face mai mulți prieteni.
Profesorii au mai multă răbdare cu tine. Dacă nu ai înțeles o lecție sau ce au zis ei în momentul respectiv, îți explică de câte ori e nevoie, fără să se supere. Sunt calmi când vine vorba de așa ceva. Ai oportunitatea de a alege un curs opțional care depinde numai de distracție. Poți alege gătit, înot, gimnastică, citit, cor, sală și așa mai departe.

- Reclamă -

Înveți în clase diferite cu colegi diferiți. Puteți să fiți între 5 și 20 de persoane în clasă, dar nu veți fi mereu aceiași colegi în aceeași clasă.

În cantină se țin, în majoritatea timpului, activitățile de karaoke. Eu prefer școala din UK, unde nu te stresezi cu o grămadă de materii într-o săptămână de curs, ci se pune accent numai pe ceea ce te interesează pe tine”, a completat eleva.

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

Bărbat cu probleme mintale, păcălit să facă abonamente de telefonie

Un bărbat cu probleme mintale a fost păcălit de un cuplu să încheie mai multe contracte de telefonie mobilă...
Sari la conținut