fbpx
sâmbătă, aprilie 27, 2024
spot_img

Caracatița din Prahova: Sebastian Ghiță, polițiști și procurori

Citește Și

- Reclamă -

Deputatul de Prahova Sebastian Ghiţă a fost trimis în judecată de procurorii DNA Ploieşti, într-un dosar penal în care este acuzat că mituit, şantajat şi şi-a folosit influenţa pentru a schimba cursul unui alt dosar penal, în care procurorii ploieşteni investigau o reţea de spălare de bani şi evaziune fiscală cu ramificaţii puternice în mediul politic din Prahova.

Alături de „mogulul” Sebi Ghiţă, au fost trimişi în judecată şi Viorel Dosaru, la data faptelor şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova, Liviu Tudose, procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, Constantin Ispas, şeful DGA Prahova, şi Aurelian Mihăilă, procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești.

- Reclamă -

În sarcina lui Sebastian Ghiţă se reţin nu mai puţin de opt infracţiuni: două infracțiuni de dare de mită, cumpărare de influență, spălare a banilor, șantaj, două infracțiuni de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, la care se adaugă conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

La rândul lor, şefii din Poliţie şi Procuratură sunt acuzaţi că au oferit informaţii dintr-un dosar de cercetare aflat în curs şi că ar fi intervenit pentru ajutarea grupării infracţionale. Este vorba despre aşa-zisul dosar „Alexe-Păvăleanu”, în care procurorii au descoperit un prejudiciu de peste 40 de milioane de euro şi au anchetat peste 100 de persoane fizice şi juridice.

Balaurul cu opt capete… de acuzare

- Reclamă -

Potrivit anchetatorilor DNA, Ghiţă îşi conturase în Prahova o reţea nu departe de avea specific mafiot, folosindu-şi influenţa pentru a numi în posturi cheie, inclusiv în Poliţie sau parchete, oameni care să îl sprijine. Mai mult, lecturând materialele puse la dispoziţie de Direcţia Naţională Anticorupţie, observăm că – dacă se adeveresc acuzele – mai mulţi şefi din Poliţie nu numai că nu au deranjat afacerile lui Ghiţă şi ale apropiaţilor acestuia, dar au făcut presiuni pentru ca anumite firme din sfera de influenţă ale deputatului să fie lăsate în pace de organele de cercetare. Trimiterea în judecată pentru această caracatiţă, instalată pe mai multe paliere, de la mediul de afaceri la cel politic, fără a exclude protecţia oferită de poliţişti şi procurori, i-a adus mogulului o poreclă nouă: „balaurul cu opt capete… de acuzare”.

Poliţia ţine de şase!

Potrivit DNA, şefii din Poliţie şi Procuratură au ţinut de şase, mai pe şleau, pentru suspecţii cercetaţi de evaziune şi spălare de bani. În schimb, aceştia se bucurau de diverse avantaje, principalul fiind menţinerea sau chiar promovarea în funcţii. „În perioada iunie 2013 – primăvara anului 2014, în timp ce pe rolul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești se afla, în curs de urmărire penală, o cauză complexă în care se efectuau cercetări cu privire la săvârșirea unor infracțiuni de evaziune fiscală și spălare de bani (n.r. dosarul „Alexe-Păvăleanu”), mai multe persoane vizate au obținut informații confidențiale pe mai multe căi, printre beneficiarii acestor informații nedestinate publicității fiind și Ghiță Sebastian Aurelian. Informațiile confidențiale priveau obiectul cercetărilor, persoanele fizice și juridice cercetate, măsurile de supraveghere tehnică dispuse, măsurile preventive ce urmau a fi luate, numele procurorului de caz și ale ofițerilor de poliție delegați să efectueze urmărire penală. Concret, folosindu-se de influența pe care o avea și pe care o exercita efectiv pentru menținerea și promovarea în funcții publice a anumitor persoane, inculpatul Ghiță Sebastian Aurelian i-a capacitat pe inculpații Tudose Liviu Mihail, în calitate de procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești și pe Dosaru Viorel, în calitate de șef al Inspectoratului de Poliție Județean Prahova, să-i furnizeze informații confidențiale din dosarul aflat în curs de urmărire penală pe rolul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești. Faptele respective au fost comise în contextul în care, pe de o parte, deputatul Ghiță Sebastian Aurelian avea interesul să protejeze două persoane implicate în activitatea infracțională ce făcea obiectul anchetei, iar pe de altă parte, avea personal interese de natură financiară la mai mulți agenți economici supuși anchetei. În schimbul informațiilor nedestinate publicității pe care le-a obținut, inculpatul Ghiță Sebastian Aurelian a promis, pe de o parte, inculpatului Dosaru Viorel că îl va sprijini să își mențină funcția, dar și să obțină alte funcții de conducere. Pe de altă parte, a acordat magistratului Tudose Liviu Mihail sprijin în vederea obținerii unor funcții de conducere sau execuție în cadrul unor instituții publice centrale”, susţin procurorii DNA Ploieşti.

În acelaşi dosar, anchetatorii spun că Sebi Ghiţă a fost prins, la data de 22 iulie 2012, conducând cu viteză un autoturism Mercedes pe DN1, la Bărcăneşti, în condițiile în care acesta avea carnetul suspendat până la 18 august. Ca să scape de dosarul penal aferent conducerii fără permis, dar şi de amenda pentru viteză, el l-a „capacitat” pe şeful Poliţiei, Viorel Dosaru, şi i-a cerut „să intervină pe lângă lucrătorii de poliție rutieră din cadrul Biroului DN1, astfel încât aceștia să nu dispună măsurile legale (…) intervenție care s-a și realizat. Acționând în această manieră, inculpatul Dosaru Viorel l-a ajutat pe Ghiță Sebastian Aurelian să nu fie tras la răspundere penală, în schimbul sprijinului de a-și menține funcția de conducere pe care o exercita la I.P.J. Prahova”.

- Reclamă -

„Într-un alt context, în cursul lunii martie 2011, pentru a stopa difuzarea unor reportaje denigratoare la adresa unei anumite societăți comerciale, prin intermediul unui post de televiziune a cărui activitate o controla prin intermediul SC Asesoft International SA, inculpatul Ghiță Sebastian Aurelian l-a constrâns pe reprezentantul acelei societăți comerciale să încheie, în mod fictiv, un contract de prestări servicii. Scopul încheierii contractului era ca SC Asesoft Internațional SA să dobândească, în mod injust, un folos patrimonial, respectiv suma de 500.000 euro, reprezentând valoarea contractului menționat. Din acea sumă, SC Asesoft Internațional SA a primit, în două tranșe, în perioada iunie – septembrie 2011, suma totală de 610.202, 96 lei”, mai susţin procurorii. Potrivit unor surse, se pare că este vorba despre patronul Tehnologica Radion, Theodor Berna, el însuşi cercetat în dosarul „Alexe-Păvăleanu”.

sursa: telegrama.ro

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

VIDEO Bărbat lovit de mașină în Ploiești

Un bărbat a fost lovit de o mașină în timp ce traversa o stradă din Ploiești.Accidentul s-a produs în...
Sari la conținut