fbpx
vineri, aprilie 26, 2024
spot_img

Cum a reușit un tânăr genial din Ploiești să-și cumpere lucruri de lux de la Louis Vuiton și Dolce&Gabanna cheltuind banii altor oameni

Citește Și

- Reclamă -
Albert Mihăilescu un tânăr din Ploiești în vârstă de 26 de ani, a reușit să lase pe drumuri un prahovean după ce i-a cheltuit toți bani din cont, profitând de o breșă de securitate a băncii, dar și de vulnerabilitatea pe care o oferă tranzacțiile bancare prin internet.

Folosindu-se de un card care nu-i aparținea,  Albert, împreună cu prietenul său, Andrei, au ”spart” zeci de mii de lire sterline în doar câteva ore, cumpărând bijuterii din aur, cosmetice scumpe și accesorii de la magazine de lux precum Louis Vuitton sau Dolce&Gabanna, dar și din magazinele de bijuterii din mall-urile ploieștene. Furtul a fost depistat absolut întâmplător, abia când titularul contului a vrut să verifice ceva la bancă.

Albert Mihăilescu este cunoscut în Ploiești. Nu este deloc la prima ”afacere” de acest gen. În urmă cu doi ani a reușit să intre în posesia unui autoturism de lux folosindu-se de aceleași breșe de securitate pe care le oferă internet banking. Deși a fost cercetat de autorități, tânărul nu a ajuns la închisoare. A profitat și a continuat să fure bani din conturile oamenilor, făcând între timp alte trei victime. În prezent este arestat preventiv, fiind cercetat într-un nou dosar deschis de DIICOT Ploiești.

- Reclamă -
Cum a ajuns Albert din nou pe mâna autorităților

Anul trecut, mai exact în septembrie 2018, Albert Mihăilescu a cumpărat de la Ştefan Richită o casă pe care a plătit 67.000 de elire sterline. Proprietarul casei se afla în divorț, astel că suma a fost împărțită între cei doi soți, în două conturi separate.

La puțin timp după vânzarea casei, în timp ce se afla în vacanță la Bistrița Năsăud, Ștefan Richită a mers la bancă pentru a face o tranzacție și a așa a aflat că în cont nu mai are decât foarte puțin din bani.

Cu extrasul de cont în mână, bărbatul a luat urma banilor cheltuiți, a mers în fiecare magazin unde a cerut vânzătorilor să-I pună la dispoziție imagini de pe camerele de supraveghere. Vizionând aceste imagini a realizat că cel care îi cheltuia banii cu nonșalanță era de fapt tânărul căruia îi vânduse casa cu doar câteva zile înainte.

- Reclamă -

Am avut un anunț pe OLX și pe alte site-uri de imobliare, în care anunțam că vând casa de la Boldești Scăieni. Am fost contactat de Mihăilescu Mihaela (mama lui Albert Mihăilescu n.r.) cu domiciliul în Anglia.

 - Ziarul INCOMOD

Ne-am înțeles asupra sumei de bani pentru vânzare, apoi a fost momentul în care am ajuns la notar.

Împreună cu fosta soție am deschis două conturi de lire sterline în care să fie virate sumele de bani pentru mine 27.500 de lire, iar în contul fostei soții 32.000 de lire sterline.

- Reclamă -

Nu au fost probleme la tranzacție, am făcut verificarea la bancă, mi s-a confirmat că banii au ajuns în conturi. În acel moment am cerut reprezentanților băncii și o soluție, un sfat prin care să pot să am cel mai bun schimb valutar.

Am fost sfătuit să îmi deschid un cont în RON, urmând apoi să fac la orice sucursală a băncii o licitație de schimb valutar pentru suma de 27.500 de lire.

Am primit un card aferent contului în RON. Apoi după două zile a trebuit să plec la Bistrița. Tot acolo am fost la bancă să verific ce curs și ce mi se poate oferi.

Atunci am constatat că nu mai am niciun ban în contul de lire, iar în contul de RON mai este o sumă destul de mică care, în prezența noastră, se diminua dispărând 2000 de RON. Atunci pe loc am făcut blocare de card”, povestește Ștefan Richită.

Cum a reușit Albert să intre în posesia cardului

”Eu avusesm o înțelegere cu Albert să mă mai lase să stau în casa vândută câteva săptămâni, ca să pot să-mi mut lucrurile în liniște. El avea cheia și putea intra oricând în casă. Probabil că a scotocit prin lucrurile mele și a găsit cardul pe care îl pitisem, am crezut eu, într-un teanc de acte, într-un dulap.

Am avut siguranța și nu mi-a trecut niciun moment prin cap că acel card poate fi periculos atâta vreme cât era zero contul, gol, iar singura operațiune care credeam că se poate face cu el este doar acea licitație de schimb valutar dintr-un cont într-altul.

Ei, n-a fost așa. A avut cardul, a avut PIN-ul și a cheltuit tot. Pur și simplu în câteva ore: Se vede pe extrasul de cont. Ieșea dintr-un magazin și intra într-altul, la interval de câteva minute. Cel mai mult a cheltuit pe bijuterii din aur, dar a plătit și operația unui câine la un cabiet veterinar”, povestește Ștefan.

”Amiabila”

Naiv, Ștefan Richită a încercat să rezolve problema pe cale amiabilă și i-a dat răgaz lui Albert câteva săptămâni să strângă banii cheltuiți. Au mers chiar la un avocat și au făcut o convenție civilă prin care Albert își lua angajamentul să returneze bani într-un termen dat. Timpul s-a scurs, iar tânărul nu și-a respectat înțelegerea, drept urmare, Ștefan Richită a cerut ajutorul DIICOT Ploiești.

VIDEO: Discuția între victimă și suspect pe tema returnării banilor furați.

 

Fosta soție a lui Ștefan Richită, victima aceluiași Albert

Cu surprindere, Ștefan Richită a aflat că nu doar el fusese victima lui Albert, ci și fosta lui soție. Felul în care Albert a intrat în posesia banilor aflați în contul femeii este explicat chiar de Ștefan.

Din spusele fostei soții și ei i-au dispărut din bancă 32.000 de lire steriline. Am aflat din puținele informații pe care le am, că acești bani au fost extrași pe baza unei împuterniciri notariale, bănuiesc că false, în care au fost implicați cei doi, cel puțin cei doi”, spune Ștefan.

 

Acesta a precizat că fosta soție a reușit să reintre în posesia banilor, pentru că în cazul ei, banca și-a asumat vina și a restituit suma cheltuită ilegal de Albert.

Deși Ștefan Richită a încercat să afle de la reprezentanții băncii cum de a fost posibil ca cineva care nu este titular de cont să intre în posesia banilor, nu a aflat un răspuns care să-l lămurească.

”O întrebare la care nici acum nu am primit un răspuns oficial în urma sesizărilor făcute și către bancă și către OPC. Am discutat cu reprezentanți ai băncii, nimeni nu a știut să-mi spună”, susține Ștefan Richită.

Albert, absolvent de Drept și fost angajat în sistemul bancar

Ștefan Richită are totuși o suspiciune și se întreabă dacă nu cumva tânărul escroc a avut un complice la bancă. Drept urmare, Ștefan Richită a depus o nouă plângere la Poliția Capitalei în care acuză banca de favorizarea infractorului.

”Albert mi-a spus că a fost angajat al băncii și că știe tot ceea ce trebuie să facă, toate procedurile”, susține Ștefan Richită.

Albert Mihăilescu nu este la prima faptă de acest gen, așa cum am precizat anterior, dar nici la ultima.

DIICOT Ploiești a dat publicității recent un comunicat de presă în care anunța că doi bărbaţi din Prahova au reuşit să golească conturile unor persoane, folosindu-se de punctele sensibile ale sistemului bancar online.

În acest nou dosar, procurorii anchetează două persoane, pe  Albert Mihăilescu și pe o anume Valentina Lazăr. Pe numele lui Albert a fost deja emis mandat de arestare preventivă, iar femeia a fost plasată în control judiciar.

”Potrivit Diicot, în cauză există suspiciunea rezonabilă că, la data de 29.09.2019, unul dintre suspecţi, a apelat serviciul de relaţii cu clientii al unei companiei telefonice şi recomandându-se ca fiind persoana vătămată, a solicitat portarea numarului de telefon ce-i aparţinea acesteia, pe o altă cartelă SIM, făra număr.

Ulterior, în aceeaşi zi, aflându-se în posesia numărului de telefon al persoanei vătămate, a apelat serviciul de relaţii cu clienţii al unei unităţi bancare şi, atribuindu-şi identitatea persoanei vătămate, a solicitat şi obţinut de la reprezentanţii acesteia resetarea parolei de acces pentru aplicaţia de internet banking, noua parolă fiind transmisă prin SMS.
Aflându-se în posesia datelor de logare la aplicaţie, suspectul, fără drept, a efectuat conversia sumei de 9000 euro în lei, în contul persoanei vătămate, după care a transferat la data de 29.09.2019 din acelaşi cont, sumele de 23.000 lei, respectiv 20.000 lei, într-un alt cont bancar deschis la aceeaşi unitate bancară.

În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a constat faptul că, în perioada 27-29.09.2019, suspecţii au prejudiciat şi alte două persoane, folosind acelaşi mod de operare, valoarea totală a prejudiciului cauzat ridicându-se la suma de 231.500 lei.

Pentru a nu fi depistaţi, sumele de bani obţinute din activitatea infracţională au fost folosite de către suspecţi pentru cumpărarea mai multor bunuri de lux, cu valoare mare, aceştia identificând persoane care aveau postate spre vânzare, pe site-uri specializate, astfel de bunuri. Sub pretextul că sunt adevăraţii titulari ai conturilor, suspecţii au efectuat transferurile financiare în conturile bancare aparţinând vânzătorilor, primind în schimb bunurile.

Cu ocazia percheziţiilor domiciliare efectuate au fost ridicate, în vederea continuării cercetărilor, 22 de telefoane mobile şi cartele SIM, 16 sisteme informatice şi dispozitive de stocare a datelor informatice, 15 ştampile şi dispozitive de aplicare a timbrului sec, deţinute fără drept, înscrisuri şi suma de 3.040 euro.

La sediul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Ploieşti vor fi aduse, în vederea audierii, un număr de 2 persoane”, se arată în comunicatul DIICOT.

Albert Mihăilescu este trimis în judecată deja în dosarul în care victimă este Ștefan Richită, iar în prezent procurorii DIICOT au deschis un nou dosar penal și verifică noua activitate infracțională a tânărului din Ploiești, dar și a partenerului său, Andrei.

 

 

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

Echipa de robotică vicecampioană la Houston, premiați de Primăria Ploiești

Andrei Volosevici, primarul Municipiului Ploiești, alături de administratorul public al orașului, Simona Albu, au premiat, astăzi, echipa de robotică...
Sari la conținut