fbpx
marți, aprilie 30, 2024
spot_img

Cum se scuză ISU și Ambulanța pentru gafa privind turiștii din Sinaia care NU au fost sfâșiați de urs: ”Echipajul nu cunoaște engleza”

Citește Și

- Reclamă -

Timp de aproape trei ore localnicii și turiștii din Sinaia au trăit, sâmbătă 4 decembrie, sub teroarea că urșii gunoieri, care coboară frecvent în centrul stațiunii, au început să atace oameni cărora le-au provocat ”traumatisme prin sfâșiere”.

Informația venită pe cale oficială, de la biroul de presă al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Prahova, a fost confirmată ulterior de alte două instituții: Primăria Sinaia și Serviciul de Ambulanță Prahova.

- Reclamă -

Confuzia, fără precedent, a fost provocată de lipsa de comunicare între instituțiile implicate, cunoașterea precară sau deloc a limbii engleze și o panică justificată pentru omul de rând, dar impardonabilă pentru echipele de intervenție.

Ceea ce s-a anunțat inițial ca fiind un atac al unui urs agresiv asupra unor turiști care se aflau pe aleile din jurul Peleșului a fost în realitate un accident în care ursul a fost și el tot o victimă.

Ce s-a întâmplat în realitate

- Reclamă -

Sâmbătă seară, mai mulți turiști au aruncat petarde pe drumul care leagă hotelul Bastion din Sinaia de castelul Peleș.

Zgomotul a speriat ursoaica, un animal ”de-al locului”, niciodată agresivă, obișnuită cu oamenii, dar nu și cu sunetele stridente.

Animalul, îngrozit de petarde, a fugit pe alee, cel mai probabil să se ascundă în pădure. În goana ei s-a întâlnit cu cei doi turiști, care, văzând ursul alergând, s-au panicat și ei pe bună dreptate și au încercat să se refugieze într-o zonă sigură, sărind un gard cu sârmă ghimpată. Atunci s-au rănit, femeia la picior, iar partenerul ei, la mână.

Răniți, au cerut ajutorul unui prieten din București pe care l-au rugat să sune la numărul unic de urgență, pentru ca mai apoi, una dintre victime să apeleze și ea 112.

- Reclamă -

”Aseară, în jurul orei 18.19, în urma unui apel la 112,  dispeceratul comun a fost anunțat referitor la un incident în urma căruia 2 turiști din Ucraina au fost atacați de un urs în zona Castelul Peleș.

Apelul a venit din București de la un prieten al celor doi turiști. Ulterior, la ora 18.22 un alt apel a venit de acesta dată de la unul dintre cei doi turiști care făcea referire la doua persoane care sângerează la mâna”, a precizat duminică Biroul de Presă al ISU Prahova.

Potrivit unor surse, turiștii ucraineni nu stăpânesc bine limba engleză, astfel că, cel mai probabil, dialogul cu operatorul de la 112 a fost confuz. Situația s-a lămurit ulterior, abia când primarul din Sinaia a vorbit personal cu ucrainenii care au explicat că nu au fost atacați de urși, ci s-au rănit într-un gard.

Ce spune ISU Prahova

Având în vedere informațiile  apărute în spațiul public, ISU Prahova a revenit duminică cu precizări privind confuzia produsă în legătură cu turiștii despre care s-a spus că au fost sfâșiați de urs, deși ei se răniseră într-un gard din sârmă.

”La fața locului a fost mobilizata o ambulanță SMURD care a acționat pentru acordarea primului ajutor celor doi turiști. Menționăm că echipajul nu este cunoscător de limba engleză și nu a reușit să comunice cu cei doi, astfel încât nu au fost obținute informații suplimentare despre incident”

Confuzia a fost creată așadar în timpul dialogurilor purtate de dispecerul de la 112 care a vorbit inițial cu un prieten al celor doi și ulterior cu una dintre victime, în care se făcea referire “la două persoane care sângerează la mâna”.

Se pare că nici cei doi străini nu vorbeau fluent limba engleză, de aici confuzia că ar fi fost răniți de urs.

Cum a expicat Ambulanța ”plagile prin mușcături de urs”

Și Ambulanța Prahova, instituție care a anunțat sâmbătă că victimele au plagă prin mușcături de urs, a revenit duminică cu precizări pentru a lămuri de unde a pornit confuzia.

”La preluare, de către echipajul  SAJ Prahova, plăgile pacienților erau deja toaletate și pansate de echipajul de prim ajutor. În urma evaluării  de echipajul SAJ Prahova, s-a luat decizia de a transporta  ambii pacienți la Spitalul Județean Ploiești pentru tratament de specialitate”, a explicat SAJ Prahova.

Sursa citată a precizat că situația s-a lămurit abia când asistenta medicală a reușit să comunice telefonic cu un prieten al pacienților care a tradus ”că cei doi pacienți au fost urmăriți de un urs, iar plăgile  au apărut în urma încercării de a sări un gard metalic”.

Duminică, turiștii ”atacați” au fost externați din spital, au precizat surse medicale.

Între timp autoritățile locale au decis să păstreze decizia relocăriii ursoaicei într-o altă zonă, departe de stațiune. În acest scop au fost făcute pânde atât imediat după incidentul de sâmbătă, dar și duminică dimineață, fără rezultat însă. Ursoaica este speriată și nu a mai coborât în stațiune.

Pentru a fi relocat, animalul va fi tranchilizat de către un medic veterniar din Brașov, cu experiență în astfel de proceduri.

FOTO Facebook/Claudia Ioana Coteanu

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

BEC a stabilit ordinea partidelor pe buletinul de vot. Cum arată acesta – FOTO

Biroul Electoral Central a stabilit, prin tragere la sorţi, numărul de ordine de pe buletinele de vot a partidelor...
Sari la conținut