fbpx
luni, mai 6, 2024
spot_img

Decizia Înaltei Curți în cazul White Tower. Avocatul și dezvoltatorul imobiliar rămân în arest

Citește Și

- Reclamă -

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, marți 30 ianuarie, să respingă apelurile declarate de inculpații arestați preventiv în scandalul White Tower, privind înșelăciuni cu apartamente. Prejudiciul în acest dosar a fost calculat de procurorul de caz la peste un milion de euro.

Respinge, ca nefondate, contestaţiile declarate de inculpaţii Lupu Mărioara Domnica, Nichita Vlad, Tudose George-Radu şi Lupu Mihai împotriva încheierii penale din data de 23 ianuarie 2024, pronunţată de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Curţii de Apel Ploieşti – Secţia penală şi pentru cauze cu minori şi de familie, în dosarul nr. 60/42/2024. Obligă contestatorii-inculpaţi la plata sumei de câte 300 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Definitivă. Pronunţată în Camera de Consiliu, astăzi, 30 ianuarie 2024”, potrivit portalului instanțelor de judecată.

- Reclamă -

Avocatul și cei doi dezvoltatori imobiliari au fost arestați preventiv în data de 23 ianuarie 2024 printr-o soluție dată de Curtea de Apel Ploiești. Decizia a fost contestată ulterior, dar fără succes din partea celor arestați la Ploiești.

Acuzațiile procurorilor

În fapt, în perioada 18.10.2016 – 20.10.2023, un dezvoltator imobiliar din Ploiești, prin folosirea de mijloace frauduloase, respectiv convenţii scrise autentificate de către trei notari publici din Ploiești, au indus în eroare un număr de 16 persoane vătămate, cauzându-le acestora un prejudiciu total în valoare de 985.500 euro şi 424.091 lei (în total 1.071.174 euro), se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești.

- Reclamă -

În concret, dezvoltatorul imobiliar încheia promisiuni de vânzare-cumpărare ale unor apartamente de locuit, urmate de achitarea integrală de către persoanele vătămate a contravalorii acestora şi apoi le înstrăina prin contracte de vânzare-cumpărare în formă autentică către alte persoane.

În continuarea activităţii infracţionale, un avocat din cadrul Baroului Prahova, prin înţelegere cu reprezentanții dezvoltatorului imobiliar, a folosit două societăţi comerciale, pe care le controla în fapt, pentru a declanşa procedura falimentului dezvoltatorului imobiliar, astfel încât persoanele vătămate să fie în imposibilitatea de a-şi recupera prejudiciul.

Anterior deschiderii procedurii de insolvenţă, reprezentanţii dezvoltatorului imobiliar, împreună cu avocatul și alte persoane, au urmărit lichidarea frauduloasă a activelor din patrimoniu, prin cesiunea cu titlu gratuit a unor bunuri imobile şi retrageri considerabile de sume de bani din conturile entităţii economice.

Reprezentanţii dezvoltatorului imobiliar au fost asociaţi cu avocatul în cadrul edificării Complexului de locuinţe CITY GATE din Ploieşti, arată sursa citată.

- Reclamă -

 În prezent, reprezentanţii dezvoltatorului s-au retras din acest proiect de dezvoltare imobiliară, locul acestora fiind luat de către o altă societate comercială care a devenit asociatul în afaceri al avocatului.

Cu privire la faptele descrise mai sus, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti efectuează cercetări: – față de reprezentanții dezvoltatorului imobiliar, după caz, pentru săvârșirea a 15 infracțiuni de înșelăciune în formă continuată, 2 infracțiuni de înșelăciune în formă simplă, 26 de infracțiuni de complicitate la fals intelectual, 1 infracțiune de complicitate la tentativă de fals intelectual, 15 infracțiuni de abuz de încredere prin fraudarea creditorilor și 15 infracțiuni de bancrută frauduloasă,

– față de un notar public pentru săvârșirea a 6 infracțiuni de complicitate la înșelăciune în formă continuată, 6 infracțiuni de complicitate la înșelăciune în formă simplă și 15 infracțiuni de fals intelectual, – față de un notar public pentru săvârșirea a 4 infracțiuni de complicitate la înșelăciune în formă continuată, 4 infracțiuni de complicitate la înșelăciune în formă simplă, 1 infracțiune de complicitate la tentativă la înșelăciune, 9 infracțiuni de fals intelectual și 1 infracțiune de tentativă la fals intelectual, – față de un notar public pentru săvârșirea a 2 infracțiuni de complicitate la înșelăciune și 2 infracțiuni de fals intelectual,

– față de avocat pentru săvârșirea a 15 infracțiuni de complicitate la înșelăciune în formă continuată, 2 infracțiuni de complicitate la înșelăciune în formă simplă, 15 infracțiuni de complicitate la abuz de încredere prin fraudarea creditorilor și 15 infracțiuni de bancrută frauduloasă,

– față de alte persoane pentru săvârșirea mai multor infracțiuni de complicitate la înșelăciune, complicitate la abuz de încredere prin fraudarea creditorilor si bancrută frauduloasă, reținându-se în sarcina acestora că, prin faptele lor au ajutat dezvoltatorul imobiliar să își diminueze patrimoniul pentru a justifica declanșarea procedurii falimentului, astfel încât persoanele vătămate să fie în imposibilitatea de a-și recupera prejudiciul. Precizăm activitățile efectuate nu pot, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

VIDEO EXCLUSIV – O mașină a fost luată de apă la Vâlcănești. Zeci de oameni sunt izolați

Natura s-a dezlănțuit în ziua de Paște. ISU a emis cod portocaliu de vreme severă, iar mai multe localități...
Sari la conținut