fbpx
vineri, iunie 21, 2024
spot_img

Deșeuri aruncate în gropi de gunoi ilegale la Târgșorul Vechi ”Mafia deșeurilor” tolerată de Poliția Prahova și Garda de Mediu / VIDEO

Citește Și

Oana Stoicahttp://www.ziarulincomod.ro
Sunt Oana Stoica, jurnalist din 1995. Am colaborat cu ziare și televiziuni locale și regionale, dar am fost și corespondent al posturilor PROTV, Romania TV si PRIMA TV.
- Reclamă -

Sancțiunile de mediu s-au înăsprit în ultima perioadă. Conform ultimelor modificări legislative, incendierea, îngroparea sau depozitarea deșeurilor în afara spațiilor autorizate, se pedepsește cu închisoare de la 3 la 5 ani sau cu amendă.

Evident, asta se întâmplă atunci când instituțiile competente, respectiv Garda de Mediu și Poliția, își fac treaba. Argumentăm această situație cu un exemplu concret,  depozitele  ilegale de deșeuri care nu sunt puține la număr. Rar auzim de vreo sancțiune sau de orice altă măsură luată, chiar dacă situațiile punctuale au ajuns în spațiul public. Sumele vehiculate în aceste afaceri sunt uriașe și firmele care prestează astfel de ”servicii” nu declară banii și nu plătesc taxe și impozite. De aceea oamenii vorbesc pe bună dreptate de o ”mafie a deșeurilor”, șpăgi și protecție la nivel de instituții ale statului român.
Statul român este prejudiciat de două ori ca urmare a acestor activități ilegale: pe de-o parte de firmele care gestionează aceste gropi neautorizate și încasează bani ”la negru” iar de cealaltă parte prin firmele care își reduc cheltuielile folosind gropile ilegale deși legea îi obligă să plătească la gropile de gunoi autorizate un tarif pe tona de deșeuri depozitată, bani pentru care firma care încasează plătește taxe și impozite statului român.

- Reclamă -

Studiu de caz: Gropile de balastiere de la Târgșorul Vechi

Despre gropile de balastiere de la Târgșorul Vechi s-a tot vorbit în ultimii ani. Majoritatea au ajuns depozite ilegale de deșeuri menajere sau din construcții. Localnicii, media, câteodată și câte un politician, au atras atenția despre această situație. Nimic nu s-a schimbat, nimeni nu a fost tras la răspundere, dar  mai grav, depozitele de deșeuri sunt tot acolo și cresc de la o zi la alta. Continuitatea acestor afaceri ilegale care implică și sume importante de bani nu pare a deranja autoritățile competente. Doar pe localnicii care trăiesc lângă aceste zone poluate.

Recent, un om de afaceri a închiriat de la primăria Târgșorul Vechi, una din aceste gropi. De la început se auzise că se dorește transformarea acesteia în groapă de gunoi. Surse vorbesc chiar despre depozitarea nu doar de deșeuri menajere și din construcții, ci și de deșeuri periculoase. Sub presiunea localnicilor, câțiva consilieri locali au reușit să stipuleze în proiectul de hotărâre privind vânzarea gropii, următoarele:

- Reclamă -

”Se aprobă închirierea cu drept de superficie prin licitație publică a unor terenuri în suprafață utilă de 49.868 mp și 49.869 mp, situate în comuna Târgșorul Vechi, sat Târgșorul Vechi, T 14 Parcela A 99/2, nr. Cadastral 29181 și 29182, doar pentru ecologizare și transformarea lor în : pădure, livadă, bălți și crescătorii piscicole, parcuri de panouri fotovoltaice, excluzând umplerea acestora cu diverse materiale, fără depozitarea/prelucrarea de deșeuri de orice fel!” ( fotodocument)

Dar cum una scrie pe hârtie și alta se întâmplă în realitate, în urmă cu aproximativ 2 săptămâni a avut loc și ”prima mișcare”. După orele 21,00, ca din senin la groapa cu pricina au ajuns simultan 8 camioane care au descărcat deșeuri în zonă. ”Operațiunea” era supravegheată atent de mai multe persoane aflate în mai multe autoturisme, rolul lor fiind de a monitoriza un eventual control al autorităților. Un localnic a fost cel care a surprins totul cu telefonul mobil. ( VIDEO 1)

- Reclamă -

Același localnic a luat legătura cu Ziarul Incomod.
Acesta în urma discuțiilor cu mai mulți localnici afectați de depozitarea ilegală a deșeurilor pe raza comunei a vrut să demonstreze lipsa de implicare a Găzii de Mediu Prahova și a Inspectoratului Județean de Poliție precum și cât de simplu este să surprinzi în flagrant aceste activități ilegale. Și de aici, situația pare cu adevărat ireală. În doar câteva zile, un reporter Incomod și un cetățean din comuna Târgșorul Vechi, au reușit să obțină dovezi. Cu doar două telefoane mobile.
După seara  în care s-a defilat cu camioane, încă nu se știe ce au descărcat în groapă sau ce anume căutau fix acolo, a fost o perioadă scurtă de liniște. Apoi, în groapă a apărut un excavator, dar și un camion, cel mai probabil pentru a arunca pe pământ peste deșeurile depozitate ilegal și a acoperi urmele. Din nou, zona era supravegheată de alți oameni din mașini amplasate strategic. ( FOTO 1)

Pentru început, s-a lucrat la amenajarea unui drum de acces pentru a le fi ușor camioanelor să coboare direct în groapă. Zona este supravegheată zilnic de pază umană. Chiar și așa, reporterul Incomod și cetățeanul de bună credință, au reușit, din nou, să filmeze cum decurg amenajările. ( VIDEO 2)

Dovezile publicate au fost obținute, așa cum am mai menționat, în doar câteva zile de doi oameni cu două telefoane mobile. În lipsa unor acțiuni ferme a instituțiilor sesizate  de-a lungul timpului, o astfel de investigație cu complexitate redusă ar putea fi realizată lejer, tot cu două telefoane mobile, de două persoane care conduc instituțiile cu atribuții în domeniu: Ioana Feraru – comisar șef Garda de Mediu Prahova și cms. șef Cristian Manea – șeful Inspectoratului Județean de Poliție Prahova.

UPDATE Proprietarul terenului amintit in articol a emis un punct de vedere pe care îl publicam mai jos integral:

Buna ziua,

In data de 05.03.2023 pe site-ul de stirihttps://www.ziarulincomod.ro/ s-au fost facut o serie de afirmatii cu privire la „Deșeuri aruncate în gropi de gunoi ilegale la Târgșorul Vechi ”Mafia deșeurilor” tolerată de Poliția Prahova și Garda de Mediu / VIDEO”

Va rugam sa acceptati cererea noastra de drept la replica referitoare la acuzatiile facute in articolul

postat.

In speta, articolul postat de dumneavoastra nu are nicio baza reala, deoarece cele 8 camioane prezentate de dumneavoastra ca proba ca ar fi carat deseuri erau 8 camioane care transportau pietris.

Mentionam ca afirmatiile dumneavoastra evazive si defaimatoare nu au nicio baza reala avand in vedere ca terenul este monitorizat cu camere video iar locatia respectiva este pazita, fiind exclusa operatiunile mentionate in stirea dumneavoastradefaimatoare.

In acest sens, chiar daca ati utilizat cuvinte evazive („După seara  în care s-a defilat cu camioane, încă nu se știe ce au descărcat în groapă sau ce anume căutau fix acolo, a fost o perioadă scurtă de liniște. Apoi, în groapă a apărut un excavator, dar și un camion, cel mai probabil pentru a arunca pe pământ peste deșeurile depozitate ilegal și a acoperi urmele”) nu se poate justifica prejudicierea imaginii detinatorii acestui teren, sens in care ne vom adresa instantei de judecata.

Pe de alta parte va instiintam ca ne vom adresa organelor competente (IPJ Prahova si Garda de Mediu Prahova) sa demareze cercetarile pe raza acestora de competenta, punand la dispozitieinregistrarile video de la camerele de supraveghere si solicitand Garzii de Mediu Prahova si APM Prahova sa preleveze probe din sol pentru a demonstra calomina dumneavoastraevidenta.

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

VIDEO – Noii consilieri județeni au primit certificatele doveditore al alegerii în funcție

Alegerile locale din 9 iunie au schimbat semnificatic componența Consiliului Județean Prahova. Noii consilieri județeni au primit vineri certificatul...