dna

dnaOamenii de afaceri spun că lupta cu corupția a deschis piețe rezervate până de curând doar clienților politici, a stopat hemoragia bugetuui de stat şi i-a făcut pe funcționarii publici mai responsabili, potrivit Hotnews.ro.

Care sunt zonele economice în care lupta anticorupție a diminuat distorsiunile existente?

“Contractele cu statul și instituțiile publice reprezintă sectorul cel mai afectat de luptă anticorupție, deoarece contractele cu destinatar antecunoscut și purtătoare de “comisioane” probabil că s-au redus semnificativ. Este important ca noul mod de lucru să devina normal și să nu se revină la vechiul mod de lucru la momentul în care lupta anticorupție va scădea în intensitate; eventualele derapaje în sistemul achizițiilor publice trebuie ca în continuare să fie prevenite și combătute în mod eficient”, spune Dan Badin, tax partner Deloitte.

Care e impactul mai larg al DNA și al celorlalte parchete asupra economiei? Dan Badin spune că “lupta anticorupție și lupta împotriva evaziunii fiscale sunt două fețe ale aceleiași monede care concură, pe termen mediu și lung, la instaurarea legii și a unui stat de drept”

Din punct de vedere al bugetului de stat, diminuarea corupției duce la eficientizarea cheltuirii banului public, iar diminuarea evaziunii duce la creșterea încasărilor, ceea ce va avea ca rezultat însănătoșirea, sustenabilitatea finanțelor publice. Din punct de vedere al economiei private, ambele duc la un mediu concurențial corect, la încrederea în mediul economic și investițional; de acum înainte cei care faca afaceri corecte nu vor mai fi defavorizați, deci vom asista la o creștere a economiei “albe.’

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here