fbpx
sâmbătă, septembrie 23, 2023
26.2 C
Ploiești
spot_img

FOTO Exclusiv| Cum arată capcana cu care se încearcă prinderea ursului din Ploiești. Ursul poate fi împușcat doar dacă atacă pe cineva

Citește Și

- Reclamă -

De două nopți un urs bântuie pe străzile Ploieștiului, cel mai probabil în căutare de hrană. La nivelul municipiului a fost constituită o celulă de criză, din care fac parte reprezentanți ai mai multor instituții cu rol în capturarea animalului sălbatic.

Legea este destul de limitativă în ceea ce privește acțiunile pe care autoritățile le pot face pentru capturarea animalului. De exemplu, chiar dacă reușesc să-l localizeze, forțele de ordine nu-l pot împușca întrucât este interzis să facă uz de armă în interiorul localităților. Așa că rămân două variante, fie se încearcă tranchilizarea animalului, fie este izgonit cu sirene sau claxoane, dar aici există riscul ca animalul să se sperie și să devină agresiv.

O soluție ar fi momirea animalului într-o cușcă. De altfel, așa a fost prins unul dintre urșii care umblau prin comuna Măneciu. Așa că celula de criză constituită în Ploiești a luat decizia de a împrumuta respectiva capcană de la Măneciu. Cușca (foto sus) a fost amplasată undeva în zona de nord a Ploieștiului, unde sunt indicii că ar umbla animalul. Pentru a-l atrage, a fost pusă mâncare în interior.

- Reclamă -

Odată animalul capturat se ridică, însă, alte probleme, cum ar fi ce se întâmplă cu el mai departe?! Cum legea nu permite să fie omorât, se încearcă relocarea. Surse din rândul reprezentanților care fac parte în celula de criză ne-au explicat însă că deși s-au inițiat deja discuții în acest sens niciun reprezentant al vreunui fond forestier nu ar vrea să-l primească, întrucât mai toate din țară sunt deja la capacitate. Nici măcar Grădina Zoologică din Bucov nu ar avea cum să-l ia, au mai spus sursele.

În caz că animalul nu va fi atras în cușcă, se va încerca totuși capturarea lui dacă va fi văzut de patrulele din oraș. Dar acest lucru este extrem de dificil și un exemplu relevant pentru a înțelege cum funcționează lucrurile este ce s-a întâmplat sâmbătă noapte. Ursul a fost depistat pe strada Alba Iulia, autoritățile prezente au chemat un veterinar pentru a-l tranchiliza, dar până a ajuns doctorul, bestia deja fugise, speriat, înspre câmp. A ajuns apoi în zona Rafinăriei Vega, unde a fost filmat de un șofer care claxona în tot acel timp, speriindu-l chiar mai rău.

Și tranchilizarea în sine presupune mai multe probleme. Până când soluția injectată, prin împușcare, își face efectul poate dura până la 30 de minute. Timp în care animalul, speriat, poate deveni extrem de agresiv. Iar ca forțele de ordine să aibă voie să îl împuște cu glonț este necesar ca animalul să fie cu adevărat un pericol, adică să atace pe cineva, sau să intre în mod repetat în curțile oamenilor, ori să le omoare animale de casă.

- Reclamă -

Și zona corporală în care este injectat animalul depinde foarte mult în ceea ce privește durata în care tranchilizantul își face efectul. De exemplu, dacă seringa se înfige la ceafă, unde ursul are pielea mai groasă, sunt șanse mici ca animalul să fie răpus. Ideal este ca persoana care trage să nimerească una dintre coapse.

Din informațiile pe care le au cei implicați în celula de criză, în comuna Păulești sunt patru urși. Doar unul dintre aceștia ar fi ajuns în Ploiești, pentru moment. De altfel, RO-Alertul dat seara trecută în Plopeni nu are legătură cu ursul din Ploiești, este vorba despre un alt animal care a fost văzut pe străzile din oraș.

O altă problemă, extrem de importantă, este cea a oamenilor care atunci când primesc RO-Alert ies din casă. Atât sâmbătă noapte, cât și duminică, de cum s-a emis mesajul care recomanda oamenilor exact opusul, să stea în case, zonele în care a fost văzut ursul s-au umplut de oameni curioși, care sperau să-l filmeze. Era atât de mult trafic pe străzi, încât se mergea bară la bară. Gestul este unul extrem de imprudent: animalul este sălbatic și poate ataca iar, în plus, autoritățile sunt împiedicate astfel să își facă treaba.

- Reclamă -
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Știri

Un urs a intrat în curtea unui localnic din Slănic

ISU Prahova a emis în această seară un mesaj RO-ALERT după ce un urs și-a făcut apariția în orașul...