Serviciul de Investigare a Criminalității Economice (SICE) din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Prahova (IPJ Prahova) are în lucru un dosar penal deschis ca urmare a faptului că Spitalul de Obstetrică- Ginecologie Ploiești (Maternitatea din Ploiești) a plătit mai multe lucrări de construcție care în realitate nu au fost realizate complet. Ca urmare a acestor plăți pentru lucrări fictive, se fac cercetări pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu, fals în înscrisuri sub semnătură privată și delapidare, potrivit unui document aflat în posesia jurnaliștilor ziarului Incomod.
Două societăți comerciale care au același director general au încheiat contracte având ca obiect lucrări de construcții și reparații cu Spitalul de Obstetrică- Ginecologie din Ploiești.
Potrivit spuselor unor angajați ai Maternității din Ploiești, o bună parte din aceste lucrări nu au fost realizate, fiind totuși plătite integral. Informațiile au fost confirmate de un raport al Biroului Audit intern din cadrul Consiliului Județean Prahova, studiat de reporterii Incomod.
Spitalul de Obstetrică Ginecologie a încheiat contractul nr.59 din 17.10.2017 cu SC Izamyr Alex SRL, având ca obiect ”lucrări de reparații gard împrejmuire” cu prețul de 120.785 lei, TVA inclus.

O lună de zile mai târziu, 20.11.2017, comisia de recepție a admis ”fără obiecțiuni lucrarea de reparații gard împrejmuire spital”, motivând ”lucrările s-au efectuat respectându-se proiectul întocmit și corespund din punct de vedere calitativ și cantitativ”. La recepție a participat din partea societății Izamyr Alex directorul general, Moise Gabriel. 
La momentul încheierii acestui contract, firma Izamyr Alex nu avea ca obiect de activitate aprobat prin codul CAEN 4120 ”lucrări de construcții clădiri rezidențiale și nerezidențiale”, acesta fiind aprobat de Registrul Comerțului ulterior, pe 30.10.2017. 

Acest contract dubios a avut două obiective majore: realizarea unei porțiuni de gard nou și reparații gard. 
Auditorii au constatat la obiectivul 1 ”realizat gard nou” că Spitalul de Obstetrică Ginecologie a achitat factura în valoare de 50.260 lei deși lucrările executate erau în valoare de 31.000 lei. 
Se pare că gardul nu a fost înlocuit, fiind folosite aceleași plase de sârmă existente, facturate fictiv. Echipa de auditori a constatat că plasele de sârmă aferente gardului înlocuit, în număr de 60 de bucăți ce cântăresc aproximativ 9,2 kg/plasă nu au fost identificate în vederea valorificării, înregistrate la unitate respectiv identificate fizic în incinta entității publice. 

Alt contract cu probleme este cel încheiat cu SC Ananbi Intercons Bucov, nr. 69/08.11.207, având ca obiect ”lucrări de reabilitare a curții interioare și amenajare spații verzi”, în valoare de 418.285 lei, TVA inclus.

Pe 21.12.2017 comisia de recepție „a admis recepția fără obiecțiuni după vizualizarea lucrărilor și efectuarea măsurătorilor”. Din partea firmei executante a lucrărilor a fost prezent directorul Ananbi Intercons, Moise Gabriel. Observați că este aceeași persoană care ocupă funcția de director general și la cealaltă firmă, Izamyr Alex. 
Și în acest caz au fost constatate deficiențe la cele două obiective. Astfel, în cazul obiectivului asfaltări betonări- platforme betonate s-au stabilit lucrări executate în valoare de 17.522 lei față de situație de lucrări decontată în valoare de 86.932 lei. Cu alte cuvinte, s-au facturat fictiv 69.410 lei.
Iar la celălalt obiectiv, ”asfaltări betonări- montat borduri și asfaltare” a reieșit o diferență de restituit în valoare de 2.554 lei, ca urmare a aplicării unui algoritm de calcul eronat.
Jurnaliștii Incomod au verificat în amănunt cele două societăți comerciale. Astfel, SC Izamyr Alex SRL este o firmă înființată în 6.04.2017 și are ca obiect de activitate principal ”comerț cu amănuntul prin standuri, chioșcuri și piețe al altor produse”, cum ar fi covoare și carpete, cărți, jucării și jocuri, aparate de uz casnic, înregistrări muzicale și video. Cifra de afaceri pe 2017 este de 131.344 lei (contractul cu Maternitatea din data de 17.10.2017 este în valoare de 120.785 lei) iar numărul mediu de angajați pe 2017 este 1.
Cea de-a doua societate, Ananbi Intercons este înființată în 2015, are ca obiect de activitate lucrări de construcții iar în 2017 numărul mediu de angajați a fost 2, cifra de afaceri fiind pe anul menționat de 877.420 lei. Firma a intrat în insolvență în 2018.
Președintele Consiliului Județean Prahova, Bogdan Toader, a precizat pentru Incomod: ”controlul auditului a vizat doar lucrările de reabilitare sau investiții efectuate de Maternitatea Ploiești din fondurile repartizate de Consiliul Județean iar neregulile descoperite sunt în legătură cu derularea unor contracte de la finalul anului 2017”.
Surse apropiate anchetei au precizat jurnaliștilor Incomod că angajații care au semnat recepția lucrărilor fictive ar fi fost constrânși prin amenințare de un consilier județean care le-ar fi cerut să semneze documentele fără să verifice lucrările, altfel își vor pierde locul de muncă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here