fbpx
vineri, aprilie 26, 2024
spot_img

Gafă de proporții a primăriei Ploiești, la festivitatea de Centenar: a încurcat culorile drapelului național

Citește Și

- Reclamă -

Gafă de proporții a primăriei Ploiești la festivitatea de 1 Decembrie! Municipalitatea s-a ocupat de achiziționarea cocardelor care au fost purtate de toate oficialitățile, însă, nimeni nu și-a dat seama că au fost puse într-o ordine greșită culorile drapelului național. Ordinea firească era ca în mijloc să fie albastru, apoi galben și în exterior roșu, dar oficialitățile prezente ieri la Ploiești au purtat cocarde care aveau roșu în mijloc și albastru în exterior.

Potrivit myploiesti.ro, responsabilitatea privind confecționarea cocardelor greșite aparține primăriei Ploiești, informația fiind confirmată oficial. Dar indiferent dacă greșeala aparține firmei care le-a confecționat sau persoanei din primărie care le-a comandat, nici măcar primarul Adrian Dobre sau cei doi viceprimari, Cristi Ganea și George Pană nu au realizat imensa greșeală comisă. Nici aceștia, nici ceilalți participanți la manifestație, care le-au purtat, deși normal ar fi fost să refuze acest lucru. Vorbim de trei miniștri, mai mulți senatori și deputați, prefectul județului, președintele Consiliului Județean Prahova, șefi de deconcentrate și de instituții din subordinea primăriei, oficiali ai Jandarmeriei, Poliției și Serviciului Român de Informații, cu toții alături de primar și de cei doi viceprimari au purtat cocardele greșite.

- Reclamă -

Myploiesti.ro explică și de ce este corect ca albastru să fie pus în mijloc pe cocarde. Drapelul național este compus astfel: lângă lemn (lance – n.r.) vine albastru, apoi galben și apoi „roșu fâlfâind”, cum scrie în Decretul 1/1848. Era cumva logic: lancea steagului este la stânga, deci acolo „începe” steagul, de-acolo începem să citim/enumerăm culorile. La fel de logic, cocarda nu poate să fie altfel decât drapelul. Așa se și făceau până în 1944: se rula un steag, de la lance spre margine („roșu fâlfâind”), apoi steagul rulat se tăia în fâșii subțiri și fiecare fâșie se prindea cu un ac.

Ca o dovada în plus că atunci când vorbim de drapelul în formă circulară trebuie să punem mereu albastrul la mijloc stau avioanele militare românești, care, de o sută de ani, afișează culorile drapelului așa cum trebuie:

- Reclamă -

 - Ziarul INCOMODZiarul Incomod a verificat, de exemplu, ce cocardă a purtat președintele Klaus Iohannis la manifestația din Alba Iulia. Șeful statului avea prinsă în piept o cocardă cu roșu în exterior, și albastru în interior, cum este corect.

Sursa amintită mai sus spune că cei care au purtat cocardele greșite sunt pasibili de amendă, pentru că, potrivit unei hotărâri de Guvern din 2001, constituie contravenție afișarea drapelului României „cu alte modele decât cele stabilite potrivit legii”. 

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

Exclusiv – Ludmila Sfârloagă, o apropiată a lui Mircea Cosma, candidează pe listele AUR la CJ Prahova

Mai sunt doua trei zile până la încheierea procesului de înregistrare a candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie....
Sari la conținut