Guvernul pregătește adoptarea unei ordonanțe de urgență prin care vor fi eliminate o serie de sporuri, subvenții și indemnizații acordate angajaților din sectorul bugetar, informează surse guvernamentale, potrivit Digi 24. 

Ordonanța ar urma să fie adoptată miercuri.

Prima măsură este neacordarea de vouchere de vacanță în acest an, pentru bugetari. Anul acesta se vor folosi doar voucherele de vacanță acordate în 2019 și 2020 care nu au fost folosite, urmând ca din 2022 să se reia acordarea acestora, dacă bugetul va permite. 

Prin eliminarea acordării acestor vouchere de vacanță se vor reduce cheltuielile bugetare cu 1,2 miliarde de lei, notează Digi 24.

Totodată, sporurile pentru angajații din sectorul public vor fi plafonate, sporurile pentru expunere la Covid acordate angajaților din prefecturi vor fi eliminate și va fi redusă indemnizația de hrană pentru anumite categorii de bugetari, argumentul guvernului fiind acela că unii dintre ei primesc indemnizații de hrană egale cu două salarii minime pe economie.

Costurile totale pentru indemnizațiile de hrană s-ar ridica la 800 milioane de lei.

Transportul gratis pentru studenți ar urma să fie limitat, probabil prin impunerea unui număr maxim de călătorii.

Premierul Florin Cîțu a anunțat că dorește să desființeze sporurile din sectorul bugetar și că a cerut companiilor de stat planuri de restructurare, în caz contrar urmând ca Guvernul să nu le mai acorde subvenții.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here