Zeci de producători din zona Doftanei, dar și din Sibiu, Brașov și Iași sunt prezenți în acest weekend la Valea Doftanei, acolo unde se desfășoară cea de-a XVI-a ediție a Festivalului Cașcavelei, unul dintre cele mai longevive evenimente de toamnă din Prahova.
Turiștii care ajung la festival au posibilitatea să guste din zeci de sortimente de cașcavea, atât din cele produse după rețete originare din Valea Doftanei, dar și din cele din zona Ardealului și, totodată, să poată face diferența dintre cele două produse autentic românești.
Producătorii din Valea Doftanei susțin că, deși cele două tipuri de cașcavea seamănă, produsul este complet diferit de la o zonă la alta, iar rețetele sunt unice de la o gospodărie la alta și se transmit din generație în generație.
La Valea Doftanei, de exemplu, cașcaveaua este opărită și apoi afumată timp de trei zile. Secretul constă în tipul de cheag folosit pentru coagularea laptelui, tipul de lemn folosit în afumătoare și timpul necesar pentru dospire. Mai mult, tot în zona Doftanei, pentru realizarea cașcavelei se folosește laptele de vacă și mai puțin cel de oaie, așa cum se întâmplă în zona Brașovului.
Pentru că o bucățică de cașcavea nu merge fără puțină tărie, special pentru turiștii pretențioși producătorii locali au adus țuică din prună, dar și lichioruri din fructe.
Pentru că festivalul este dedicat cu precădere crescătorilor de oi, pastrama și cârnații din carne de oaie, dar și telemeaua sau brânza de burduf pot fi cumpărate la prețuri mult mai mici decât cele pe care le cunoașteți din piețele din marile orașe. Și tot la Valea Doftanei puteți cumpăra prăjiturile copilăriei, salam de biscuiți, cornulețe cu gem sau plăcinte cu mere, toate preparate în casă.
În fiecare seară sunt organizate concerte, iar vedetele invitate în acest an de organizatori sunt Ana Lesko, Lidia Buble, Gheorghe Gheorghiu, Matteo, Maxim, Petrică Mâţu Stoian şi Liviu Guţă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here