fbpx
luni, aprilie 29, 2024
spot_img

Klaus Iohannis a cerut reexaminarea Legii finanţării partidelor politice

Citește Și

- Reclamă -

Klaus Iohannis - Ziarul INCOMODPreşedintele Klaus Iohannis a retrimis Parlamentului spre reexaminare Legea finanţării partidelor politice. Pe lângă obiecţii legate de acurateţea unor formulări, Iohannis consideră că legea are o problemă de constituţionalitate şi permite în continuare ca partidele să obţină finanţări netransparente.

Preşedintele României susţine că posibilitatea dată partidelor de a recurge la împrumuturi va face ca acestea să rămână în continuare dependente de mediul de afaceri. „Posibilitatea legală conferită partidelor politice de a recurge la împrumuturi de la persoane fizice, inclusiv în numerar, dar şi de la persoane juridice – altele decât instituţiile de credit (supuse supravegherii prudenţiale şi unor cerinţe minime de administrare a riscurilor nerambursării împrumuturilor) – poate fi o normă juridică de natură să perpetueze dependenţa mediului politic de mediul de afaceri şi poate fi de natură să eludeze plafoanele stabilite atât pentru împrumuturi, cât şi pentru donaţii (eventual, prin donaţii deghizate sub formă de împrumuturi), a căror restituire nu va fi solicitată”, se arată în textul cererii de reexaminare.

- Reclamă -

O altă obiecţie foarte serioasă este aceea că legea restrânge atribuţiile Curţii de Conturi, în contradicţie cu prevederile Constituţiei. „Prin abrogarea Art. 35 alin. (2) din Legea nr. 334/2006, care stabilea competenţa Curţii de Conturi de a controla, alături de Autoritatea Electorală Permanentă, respectarea prevederilor legale privind finanţarea partidelor politice, se aduce atingere dispoziţiilor Art. 140 alin. (1) din Constituţie. Curtea de Conturi exercită controlul asupra modului de formare, de administrare şi de întrebuinţare a resurselor financiare ale statului şi ale sectorului public. În condiţiile în care o parte din veniturile partidelor politice provin de la bugetul de stat, abrogarea Art. 35 alin. (2) din lege echivalează cu limitarea competenţei Curţii de Conturi, aşa cum a fost aceasta stabilită prin Constituţie”, consideră şeful statului.

O altă problemă de constituţionalitate este legată de faptul că forma adoptată la Camera Deputaţilor diferă substanţial de cea adoptată de către Senat, deputaţii introducând chestiuni care nu erau vizate nici măcar de către iniţiatorii legii. „Modificările aduse în cadrul Comisiei comune schimbă fundamental substanţa textului propunerii legislative, nu au fost avute în vedere de către iniţiatorii propunerii legislative şi nici nu au fost dezbătute în cadrul Senatului, ca primă Cameră sesizată, aspecte care constituie încălcări ale principiului bicameralismului, aşa cum a fost prevăzut în Constituţie şi interpretat de Curtea Constituţională printr-o bogată jurisprudenţă. Din această perspectivă, considerăm că Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, fiind adoptată numai de către Camera Deputaților, nu respectă procedura parlamentară de adoptare a legilor și contravine jurisprudenței constante a Curții Constituționale, potrivit căreia legea este un act ce trebuie adoptat de Parlament, în conformitate cu principiul bicameralismului”, se arată în cererea preşedintelui.

Citește articolul integral AICI

- Reclamă -

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

Voluntarii Rompetrol au plantat puieți forestieri în Păltiniș, județul Sibiu

Rompetrol a plantat la Păltiniș, județul Sibiu, aproximativ 5000 de puieți forestieri de molid pe o suprafață de 1,1...
Sari la conținut