Multiplii campioni la judo, karate, kickbox sau caiac canoe, aceștia sunt viitorii luptători care vor intra, din primăvara acestui an, direct în trupele de elită are Serviciului de Intervenții și Acțiuni Speciale din cadrul IGPR. Au fost deja angajați în Ministerul de Interne, în urma preselecției din sursă externă care a avut loc în toamna anului trecut, iar acum se instruiesc timp de trei luni la Școala de Agenți de Poliție Vasile Lascăr din Câmpina, o premieră pentru această unitate de învățământ a MAI.

Din lot fac parte Cristian Bodârlău (27 de ani), campion național de cinci ori la rând la judo, Bogdan Zamfir (27 de ani), practicant de arte marțiale kickbox și wu-shu, Cătălin Turceag – component al lotului olimpic de caiac canoe, Mircea Alexandru Tănase, centură neagră în karate sub coordonarea cunoscutului sensei Federico Sabino Da Luz Tavares (7 DAN karate), campion național de kickbox (a luptat alături de echipa națională a României împotriva echipei Bulgariei), specializat de asemenea în Kenpo, sport pe care l-a practicat începând cu 2005 în cadrul federației conduse de Amato Zaharia.

Alături de ei se instruiește și Costin Ciobanu, un fost agent de poliție cu o poveste de viață spectaculoasă în spate, vedetă a unui reportaj realizat în România de Discovery despre polițiștii de elită din România. Costin a absolvit Școala de Poliție de la Câmpina în anul 1997 și a activat mai bine de zece ani în trupele SIAS (SPIR, așa cum se numea pe atunci). În reportajul difuzat în 2012 de Discovery, Costin e liderul mascaților care intervin într-un bloc din Capitală, la un infractor periculos, acuzat că ar fi amenințat cu arma letală o persoană. Costin Ciobanu alege însă să demisioneze din Poliție pentru un job mult mai bine plătit în Arabia Saudită unde a asigurat paza unui înalt demnitar străin. Când revine în România are surpriza deloc plăcută că nu mai este primit în IGPR, în ciuda faptului că avea o pregătire mult superioară celor mai mulți dintre polițiști. Cu un masterat în Drept și cu experiență de peste zece ani în SIAS și în domeniul security în general, Costin Ciobanu este trimis la Școala de Agenți de Poliție din Câmpina pentru cursuri de inițiere în carieră. Acum este din nou elev, în ciuda calificării sale și competențelor sale mult peste nivelul celor care îi predau acum cursuri. Când nu este în sala de clasă, Costin Ciobanu se antrenează în sala de sport, cot la cot cu viitorii săi colegi, proaspeți recruți, pe care îi și coordonează la antrenamente. Știind că va ajunge să lucreze cu ei la SIAS, Costin încearcă să-i țină uniți și să formeze o echipă pentru că știe că doar așa misiunile speciale vor avea succes. A participat la mult prea multe intervenții cu grad ridicat de risc, ca să nu știe cum funcționează echipa în condiții de stres, când adrenalina își spune cuvântul încă din primele secunde. Colegii săi, unii chiar și cu zece ani mai mici, spun că au renunțat la cariera sportivă pentru că aceasta nu le mai putea oferi stabilitate în plan financiar. Au aflat că SIAS a scos la concurs posturi libere și au aplicat. Au fost admiși în urma unei preselecții severe, fiind supuși unor teste suplimentare în comparație cu colegii lor care sunt acum în școală, dar care vor ajunge la Ordine Publică. Totul a fost mult mai complex, de la analizele medicale până la probele sportive. De exemplu, în plus au trebuit să dovedească faptul că știu cum se folosește arma letală. Pentru asta au plătit cursuri la un poligon de tir, dar ei spun că totul a meritat pentru că au ajuns acolo unde și-au dorit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here