Foto: nato.int
Finlanda și Suedia au depus oficial cererea de aderare la NATO, la cartierul general al alianței din Bruxelles.

Țări nealiniate, Finlanda și Suedia au decis să adere la NATO în urma agresiunii ruse asupra Ucrainei, stat, de asemenea, neutru.

Chiar dacă efectivele armate nu sunt numeroase, ambele state au capabilități militare moderne, iar forțele armate sunt foarte bine pregătite.

În plus, cele două țări au avut, de-a lungul timpului, exerciții comune cu NATO, ceea ce face ca integrarea în alianță să fie facilă din punct de vedere tehnic.

Odată cu aderarea Suediei și a Finlandei, întreaga zonă scandinavă intră în sub incidența Articolului 5 al NATO care prevede că orice membru al alianței atacat pe teritoriul său va fi apărat automat de întreaga alianță.

Pentru nordici, este o garanție esențială dată fiind noua situație din Europa, iar pentru ruși, o lovitură puternică, o consecință a deciziei de ataca Ucraina la care, probabil, nu se așteptau.

Cel mai important obiectiv strategic al Rusiei în zona europeană era păstrarea zonelor buffer, zonele tampon între alianța occidentală și propriile granițe.

Finlanda și Suedia sub umbrela NATO nu pun Federația Rusă în situația unei amenințări militare, asta este clar, însă invazia din Ucraina are acest efect pe care rușii ar fi dorit mult să-l evite: avansarea NATO și în zona nordică și o lungirea graniței cu alianța nord-atlantică cu peste 1300 km.

Astfel, Rusia se regăsește acum în situația de a fi și mai înghesuită decât era înainte de invazia în Ucraina, operațiune al cărei scop a fost, în esență, tocmai blocarea drumului Ucrainei spre structurile UE și NATO.

În mod excepțional, procesul de aderare va dura doar câteva săptămâni, însă ea trebuie ratificată de statele membre, notează Reuters. Șeful NATO a precizat că, în opinia sa, obiecțiile ridicate de Turcia vor fi soluționate rapid.

 

“Este un moment istoric, într-un moment critic pentru securitatea noastră”, a spus secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg într-o mică ceremonie în care ambasadorii Sueidie și Finlandei la NATO au înmânat candidatura, în dosare albe, cu steagurile naționale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here