fbpx
luni, aprilie 29, 2024
spot_img

Nicio instituție din Prahova nu are în dotare dronă cu termoviziune. „Lupta” cu ursul, un haos general

Citește Și

- Reclamă -

Prezența urșilor în interiorul localităților a devenit, de trei săptămâni, și o problemă a orașului Ploiești. Deși nu este ceva obișnuit ca urșii să coboare la câmpie, iată că în contextul înmulțirii necontrolate a acestora s-a ajuns în acest punct.

De câteva luni se tot discută despre această situație, în contextul în care urșii fac ravagii în localități unde până de curând nu erau văzuți, cum ar fi Păulești, Telega sau Cocorăștii Mislii. De abia când animalul a ajuns la Ploiești, însă, s-a văzut haosul general în care se desfășoară operațiunile de căutare și, eventual, relocare.

Citește și: Câți urși sunt în localitățile învecinate Ploieștiului – VIDEO

- Reclamă -

Seara trecută cei care ne-au urmărit în timpul transmisiei LIVE de la operațiunea de căutare a ursului au asistat la un spectacol care a arătat că instituțiile implicate pur și simplu nu știu ce au de făcut.

Operațiunea a început cu un scandal între primarul Ploieștiului, Andrei Volosevici, și reprezentanții vânătorilor și ai Direcției Silvice. Pentru a înțelege mai bine cum funcționează aceste operațiuni, pornim de la legislația în domeniu, care spune că primarul este cel care ia decizia privind alungarea, capturarea și relocarea sau eutanasierea ursului, însă decizia se ia pe baza informărilor făcuite de specialiștii de la vânători și Direcția Silvică sau, după caz, administratorul fondului cinegetic.

De aici a pornit și scandalul de seara trecută, pentru că specialiștii sugerau modalități diferite de intervenție. În timp ce unii susțineau că este mai bine să se intervină în liniște, iar ursul să fie căutat și luat prin surprindere, alții spuneau că mai bine se face gălăgie pentru a-l speria și a-l determina să iasă singur din zona unde stă.

- Reclamă -

S-a discutat aprins și pe decizia privind ce se întâmplă după ce este găsit. Din capul locului, primarul a susținut că nu este de acord cu eutanasierea, decât dacă animalul devine agresiv. Așa că se punea problema dacă ursul să fie alungat sau capturat și relocat. În timp ce unii recomandau să fie alungat, edilul susținea că nefiind într-o zonă montană, cu păduri mari în care ursul să poată fugi, există riscul să fugă într-un alt cartier al Ploieștiului sau într-o localitate învecinată. Așa că în cele din urmă s-a luat decizia ca ursul, dacă va fi găsit, să fie capturat și relocat într-un fond forestier.

Citește și: VIDEO Ceartă între primarul Ploieștiului și vânători la operațiunea de capturare a ursului

S-au pierdut mai bine de 40 de minute cu o serie de discuții care, poate, ar fost mai bine să fie purtate pe zi, într-o ședință cu specialiștii și cu toate părțile implicate. În loc ca operațiunea să înceapă în liniște și fiecare să știe ce are de făcut, părțile implicate se certau și își aruncau reproșuri. Ba chiar la un moment dat s-a emis și ideea că nici ora intervenției nu a fost stabilită corect, cu informații privind comportamentul urșilor.

Toate intervențiile de căutare a ursului, din ultimele trei săptămâni, au început în jurul orelor 22.00, 23.00. Ieri noapte, primarul a reproșat că niciunul dintre specialiști nu i-a explicat că ar fi fost mai bine să se intervină la primele ore ale dimineții, ci că a citit acest lucru pe internet.

- Reclamă -

Volosevici susține că din documentarea pe internet a aflat că urșii devin activi și ies în căutare de hrană cu aproximativ o oră înainte de răsărit. De altfel, sâmbătă dimineață ploieșteanul care a sesizat autoritățile că l-a văzut în cartierul Vega a făcut acest lucru la ora 05.05 dimineața.

Citește și: Exclusiv! Ursul căutat de autorități la marginea Ploieștiului a fost surprins pe camere de supraveghere

Operațiunea de ieri noapte s-a terminat fără niciun rezultat, așa că edilul a decis să fie reluate căutările la prima oră. În jurul orei 06.00 dimineață, primarul și directorul Poliției Locale s-au întors în zona Vega. Nu mai era niciun reprezentant al vreunei instituții, doar reporterii Ziarului Incomod întorși de asemenea să asiste la căutări și să transmită informații. În tot acest timp, ursul a fost văzut în cartierul Mihai Bravu.

Citește și: FOTO – Ursul căutat de autorități a apărut în zona Mihai Bravu. Ce strategie de capturare se va aplica

Nu numai că nimeni nu știe ce are de făcut, dar nu au nici cu ce… Nicio instituție din Prahova nu are în dotare dronă cu termoviziune. Echipamentul folosit sâmbătă noapte la căutări era împrumutat de la ISU Brașov. Și poate pentru Ploiești prezența urșilor este o noutate, dar pentru alte localități din zona montană a județului a devenit o obișnuință. Așa că primarul declară că vrea acum să cumpere două drone cu termoviziune.

Este un lucru pe care obligatoriu trebuie și noi să îl facem, să ne luăm și noi drone care să aibă capacitatea să se ridice la nivelul ISU, pentru că mi s-a explicat ieri foarte clar, avem la Păulești minim șase bucăți de urși, deci oricând aceștia pot veni (n.r. în Ploiești), scapi de unul, dai de altul. Avem în zona Boldești Scăieni 10, am avut mistrețul, e clar că trebuie să ne adaptăm. Dacă până acum n-am avut această problemă, iată că a început să devină problema noastră. Pe cale de consecință, ne trebuie două drone cu termoviziune. Un alt lucru pe care vreau să-l facem este informarea populației. Din punctul acesta de vedere trebuie să fim mai atenți. Este doar o chestiune de timp până ce, din când în când, ne vom trezi cu un urs, un mistreț, vremurile s-au schimbat”, le-a declarat primarul Andrei Volosevici reporterilor Incomod care transmiteau live imagini de la operațiunea de capturare a ursului.

Puteți urmări haosul de la operațiunea de noaptea trecută și discuțiile aprinse dintre cei prezenți pe înregistrarea transmisiei făcute de reporterii Ziarului Incomod:

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

Un nou drept pentru pacienții asigurați în sistemul de sănătate: terapia durerii

Un proiect de lege, aflat în dezbatere la Senat, oferă un nou drept pacienților asigurați în sistemul de sănătate...
Sari la conținut