Seceta a făcut ca Dunărea să fie la unul dintre cele mai scăzute niveluri din ultimul secol, transmite Reuters, care spune că în apropriere de orașul-port fluvial Prahovo din Serbia au ieșit la iveală epavele a zeci de nave de război germane din al Doilea Război Mondial, perioadă în care au fost scufundate. Navele sunt încărcate cu explozibil, mai transmite sursa citată.

Epavele fac parte din numărul imens de nave care au fost scufundate în 1944, de-a lungul Dunării, din flota Germaniei neviste. Navele au fost scufundate în timp ce se retrăgeau din fața forțelor sovietice. Potrivit Reuters, epavele scoase la iveală de nivelul scăzut al Dunării îngreunează traficul fluvial.

Seceta din acest an – considerată de oamenii de știință drept o consecință a încălzirii globale – a scos la iveală peste 20 de epave, pe o porțiune a Dunării, în apropiere de Prahovo, în estul Serbiei, multe dintre acestea conținând încă tone de muniție și explozibili și reprezentând un pericol pentru navigație.

„Flotila germană a lăsat în urmă un mare dezastru ecologic care ne amenință pe noi, oamenii din Prahovo”, a declarat Velimir Trajilovic, 74 de ani, un pensionar din Prahovo care a scris o carte despre navele germane.

Lucrătorii din industria locală a pescuitului sunt, de asemenea, în pericol, inclusiv cei din România, care se află chiar peste râu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here