halep
Cercetătorii de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca au descoperit o nouă specie de insectă în județul Constanța și au denumit-o Phlebotomus simonahalepae, în onoarea jucătoarei de tenis Simona Halep, potrivit unui comunicat al instituției, notează G4Media.ro.

Descoperirea a fost anunțată oficial printr-un articol publicat în revista de specialitate Articolul publicat în Revista Parasites & Vectors, iar Simona Halep și-a dat acceptul pentru ca numele să-i fie împrumutat insectei, potrivit comunicatului citat.

Insecta face parte din specia flebotomi – insecte hematofage (care se hrănesc cu sângele altui animal) răspândite pe toate continentele, dar mai abundente și mai diverse în zonele cu climat cald. Anumite specii sunt responsabile de transmiterea unor boli grave la om și animale, cum ar fi leishmanioza sau flebovirozele, potrivit USAMV.

Descoperirea a avut loc în timpul unui studiu desfășurat în zona Canaraua Fetii din județul Constanța.

“Descrierea unei noi specii este un proces complex, de durată și, totodată, un act de responsabilitate. Ideea denumirii speciei în onoarea Simonei Halep ne-a venit în timpul unei conferințe chiar despre flebotomi, conferință care s-a desfășurat în Galapagos. Discutam cu Cristina Pop, autoarea studiului, și i-am sugerat această denumire, mai ales că localitatea-tip unde s-a derulat studiul se află foarte aproape de locul de naștere al jucătoarei noastre de tenis. Cristina a fost imediat de acord și ne-am bucurat mult ulterior să primim și acordul Simonei Halep, prin managerul ei pe probleme juridice, care ne-a comunicat că este onorată de inițiativa noastră. Dedicăm această descoperire științifică Simonei Halep, în semn de onoare și de apreciere pentru performanțele sale și pentru cum duce numele României în lume, așa cum ne străduim și noi în domeniul cercetării”, a declarat coordonatorul studiului, Prof. dr. Andrei Mihalca, de la Disciplina de Parazitologie și Boli parazitare.

“Printre câteva sute de flebotomi colectaţi în zona Canaraua Fetii din judeţul Constanţa, în cadrul studiului din 2018, am observat unul singur, total diferit. Mi-am dat seama atunci că e un exemplar aparte, dintr-un subgen care nu mai fusese semnalat la noi în ţară. Au urmat apoi câteva investigaţii mai detaliate, iar în urma analizelor morfologice şi genetice ne-am dat seama, împreună cu colaboratorii din Ankara, că avem de-a face cu o specie complet nouă pentru ştiinţă. Având la dispoziţie un singur specimen, am decis la acea vreme să nu publicăm încă datele şi să încercăm să mai colectăm câteva exemplare. Am continuat astfel colectările în aceeaşi zonă timp de încă două sezoane, în 2019 şi în 2020. Fără rezultat, din păcate. Totuşi, specimenul colectat de noi e fără dubiu un exemplar dintr-o specie necunoscută până la ora actuală şi am decis într-un final să îl descriem ca un taxon nou”, a explicat Cristina Pop, autoarea studiului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here