fbpx
luni, aprilie 29, 2024
spot_img

Părinții criminali care și-au ținut fetița de doi ani sub jet fierbinte până a murit, trimiși în judecată. Bunica este și ea inculpată

Citește Și

- Reclamă -

Părinții din Prahova acuzați că și-au omorât copilul, o fetiță în vârstă de doi ani și 10 luni, au fost trimiși în judecată sub acuzația de omor calificat, la doi ani de la comiterea faptei. Fetița celor doi a fost ținută sub jet fierbinte de apă până ce nu a mai plans. Deși avea răni vizibile pe corp, nici părinții și nici celelalte rude care se aflau în casă nu au dus copilul la spital pentru ajutor medical. Copilul s-a stins a doua zi dimineață în chinuri groaznice.

Într-o primă fază a anchetei doar cei doi soți au fost incriminați pentru ca, ulterior, și bunica paternă a fetiței să fie pusă sub acuzare și trimisă în judecată.

- Reclamă -

Dosarul în care sunt inculpați Horia Mihai (tatăl), Maria Diana Mihai (Mama) și Petruța Mihai (bunica paternă) a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Prahova în data de 16 mai 2023 și nu a primit încă un prim termen de judecată.

 Doi ani de zile a fost ținută ancheta la sertar, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploiești. Abia când bunica fetiței a început să facă presiuni, dosarul a fost preluat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova, iar procurorii de aici au decis că părinții pot fi acuzați de omor.

Horia și Diana Mihai au fost arestați preventiv pentru 30 de zile printr-o decizie a Tribunalului Prahova.

- Reclamă -

Surse judiciare au declarat pentru ziarulincomod.ro că fapta s-a petrecut în urmă cu doi ani. Părinții au fost reclamați la poliție de către bunica paternă, doar că dosarul a fost ignorant atât de polițiști cât și de procurori până în data de 30 martie, când a fost preluat de la Parchetul Judecătoriei Ploiești de parchetul ierarhic superior, Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova.

Este încă neclar modul în care a murit copilul de un an. Se pare că părinții au pregătit cada în care urma să fie spălat copilul, dar au ieșit din baie, lăsând fetița nesupravegheată. Aceasta s-a opărit cu apă fierbinte, rănile fiind extrem de grave. În ciuda stării se sănătate critice, părinții nu și-au dus copilul la medic, fiind găsit decedat a doua zi.

O altă ipoteză este aceea că tatăl copilei a ținut jetul de apă fierbinte pe aceasta până când fetița nu a mai plâns.

Drama fetiței

- Reclamă -

Horia și Diana Mihai veniseră în vizită la bunici împreună cu cei trei copii minori ai familiei, două fetițe gemene în vârstă de doi ani și zece luni și sora lor cu puțin mai mare. În acea seară, tatălui i-a revenit sarcina să le facă baie copiilor.

Pe fondul unor tensiuni în familie, bărbatul s-a enervat și și-a vărsat supărarea pe una dintre gemene. A ținut-o minute în șir în cadă, sub jetul de apă fierbinte, până ce copilul nu a mai plâns. Deși era opărită pe mare parte din corp (apa era încălzită cu un boiler electric, dat la maximum), părinții nu au cerut ajutor medical pentru fiica lor, copilul fiind găsit mort a doua zi dimineață, pe data de 27 octombrie 2021, la ora 5 dimineața. Detaliile cu privire la chinurile prin care a trecut fetița sunt de nedescris. În referatul de arestare s-a reținut că moartea fetiței a fost violentă, prezentând arsuri de grad II-III, pe 54% din suprafaţă corporală.

Ce spun procurorii

În intervalul orar 22:00 – 05:00, nici inculpatul M.H. nici soţia acestuia M.M.D, deşi, în calitate de părinţi, aveau obligaţia legală de acţiona în sensul asigurării accesului, de urgenţă, la îngrijiri medicale de specialitate, nu au luat nicio măsură, stând în pasivitate, deşi copilul a dat semne vizibile de suferinţă”, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova.

Ambulanța a fost chemată abia dimineață, după ce mama a constatat că fiica ei nu mai respiră, iar corpul era plin de răni. Echipajul de la SAJ Prahova nu a mai avut ce face, fetița fiind declarată decedată.

În seara tragediei, în casa familiei Mihai se aflau părinții copiilor, bunica paternă, concubinul acesteia și, evident, cei trei copii. Niciunul dintre adulți nu a sunat la 112 pentru a cere ajutor. Concubinul bunicii a fost cel care a cerut ajutor de urgență, celealte rude ale copilului, părinți și bunică, nu au făcut acest demers.

”Decesul victimei a fost constatat de echipajul de la ambulanţă solicitat de martorul L.C., proprietarul imobilului, la data de 27.10.2022, ora 05:00”, potrivit procurorilor.

Polițiștii de la Postul de Poliție din Cocorăștii Colț (de care aparține comuna Poienarii Burchii, unde s-a întâmplat tragedia) au deschis dosar penal, inițial acuzațiile fiind de ucidere din culpă. Cercetările au fost făcute in rem, adică asupra faptei, părinții fiind audiați ulterior ca suspecți, dar fără să fie luate măsuri preventive. Doi ani de zile a rămas dosarul în această fază a anchetei care din octombrie 2021 și până în martie 2023 a fost sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploiești.

Trei procurori s-au ocupat succesiv de anchetă în toată această perioadă care s-a scurs de la moartea fetiței, părinții fiind lăsați în libertate.

Bunica fetiței începe să se intereseze de anchetă 

În august 2022, bunica fetiței începe să se intereseze de anchetă. Ea nu era suspectă deși în seara în care nepoata ei a murit în chinuri groaznice se afla în casă. Din vara anului trecut femeia merge la poliție să se intereseze de evoluția anchetei, dar fără să primească un răspuns concret. Deranjată de durata cercetărilor, femeia se adresează Judecătoriei Ploiești unde depune o plângere în care reclamă tergiversarea anchetei.

”Prin cererea introductivă, petenta a precizat faptul că, începând cu luna a 8-a a anului 2022, în calitate de parte civilă în procesul penal, fiind bunica copilului decedat prin opărire şi asupra căruia se fac încă de 2 ani de zile cercetări, a solicitat acces la dosarul cauzei, dar şi încunoştinţarea sa cu privire la efectuarea de acte de urmărire penală. Petenta a susţinut că în două rânduri a sesizat organele de urmărire penală cu privire la aceste cereri, însă nu cunoaşte niciun act din prezentul dosar penal. A mai precizat că fapta de ucidere din culpă asupra unui copil minor, necesită cel mult o durată de timp egală cu perioada indicata în art. 4881 alin. (3), adică de cel mult un an de zile şi nicio întârziere pentru o asemenea tragedie nu ar trebui să fie extinsă la mai mult”, se artă în reclamația depusă de bunică privind durata cercetărilor, potrivit zirare.com

Din același document reiese că de ancheta morții fetiței s-au ocupat ”cel puțin trei organe de organe de urmărire penală” care au fost schimbate pe tot parcursul cercetării acestui dosar, ancheta fiind cosiderată ”lacunară”.

Ce au făcut TREI PROCURORI în doi ani de anchetă

La data de 27.10.2021 a fost dispusă în cauză începerea urmăririi penale cu privire la infracţiunea de ucidere din culpă

după aproximativ doi ani de la data începerii urmăririi penale in rem, prin ordonanţa din data de 13.10.2022, a fost dispusă efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de suspecţi, părinții fetiței

La aceeaşi dată, procurorul de caz a dispus aducerea la cunoştinţă a calităţii de suspect, revenirea cu adresă către DGASPC, efectuarea unei anchete sociale şi efectuarea altor acte de urmărire penală necesare realizării obiectului urmăririi penale.

Referitor la cercetarea propriu-zisă, judecătorul constată că la data de 27.10.2021, organul de cercetare penală a dispus efectuarea unei cercetări la faţa locului, fiind astfel încheiat procesul-verbal din aceeaşi dată .

 Tot la data de 27.10.2021 (dată la care a fost dispusă începerea urmăririi penale in rem), organele de cercetare penală au dispus audierea martorilor

Prin adresa organului de cercetare penală din data de 27.10.2021 s-a solicitat efectuarea de către Serviciul  de Medicină Legală a unei constatări medico-legale privind-o pe victima decedată

La data de 28.10.2021 a fost întocmit raportul medico-legal (autopsie)

La data de 18.08.2022, partea civilă (bunica) a solicitat prin apărător ales participarea la actele de urmărire penală şi înştiinţarea prealabilă în legătură cu efectuarea actelor de urmărire penală

La data de 06.08.2022, organul de cercetare penală a procedat la audierea martorilor

Abia în 15.11.2022, s-a dispus aducerea la cunoştinţă a calităţii de suspect a părinților fetiței

Se revenie cu adresă către DGASPC, reaudierea martorului , efectuarea unei anchete sociale la locuinţa suspecţilor şi efectuarea altor acte de urmărire penală necesare realizării obiectului urmăririi penale.

La data de 07.12.2022 a fost audiat în calitate de suspecţi părinții.

În decembrie 2022 procurorul de caz constată necesitatea urgentării probatoriului

S-a dispus reaudierea martorului, efectuarea expertizei medico-legale psihiatrice a suspectei (mama fetiței) şi efectuarea altor acte de urmărire penală necesare realizării obiectului urmăririi penale.

Din ianuarie și până în martie 2023 au mai fost administrate unele probe (foto şi înscrisuri) şi emise adrese către autorităţi.

După acest lung șir de ”lălăieli” ale procurorilor bunica fetiței a solicitat  Juecătoriei Ploiești admiterea cererii de tergiversare a cauzei penale şi stabilirea termenului maximal până la care să poată fi pronunțata o soluție în cauza penală. Instanța i-a dat dreptate.

”Admite contestaţia privind durata procesului formulată de petenta MIHAI PETRUŢA. Stabilește un termen de 3 (trei) luni pentru finalizarea urmăririi penale în cauza înregistrată la Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploieşti în dosarul penal nr. 7190/P/2021, conform dispoziţiilor art. 327 Cod de procedură penală, termen care se calculează de la data restituirii dosarului la unitatea de parchet”, potrivit portalului instanțelor de judecată.

Cum se apără procurorii

Deși este evident că ancheta privind moartea violentă a unui copil de nici trei ani a durat nepermis de mult, procurorii au solicitat respingerea cererii.

Au motivat că au în lucru o cauză complexă, atipică, au dat vina pe medicina legală că a transmis foarte târziu rezultatul necropsiei (după opt luni) și nu în ultimul rând au explicat că este nevoie de o expertiză psihiatrică în cazul unuia dintre suspecți (mama, potrivit unor surse judiciare) și de reaudierea unor martori. Parchetul i-a învinovățit până și pe părinți că au o parte din vină pentru tergiversarea anchetei.

”La acest moment nu sunt îndeplinite condiţiile pentru a constata o încălcare a termenului rezonabil al desfăşurării cercetărilor penale în prezenta cauză, prin raportare la natura şi obiectul cauzei, opinând faptul că infracțiunea de ucidere din culpă în modalitatea în care a fost săvârșită aşa cum rezultă din probele aflate la dosar, există o complexitate ridicată.

De asemenea precizează faptul că autoritățile implicate au prelungit durata cercetărilor, respectiv expertiza medico-legală a necropsiei care a fost dispusă prin ordonanță imediat după începerea urmării penale, iar expertiza medico-legală a fost redactată după opt luni de la data dispunerii acesteia.

Totodată menționează faptul că la data de 13.10.2022 în cauză există o ordonanță prin care se dispune continuarea urmării penale fată de cei doi suspecți, de asemenea au fost audiați mai mulți martori, iar în cursul lunii decembrie 2022 s-a dispus reaudierea a doi martori şi efectuarea unei expertize psihiatrice cu privire la unul dintre suspecţi.

De asemenea precizează că cei doi suspecţi au amânat prezentarea la serviciul de medicină legală, motivând că nu au resursele necesare pentru a se deplasa”, au fost scuzele procurorilor.

Odată ce Judecătoria Ploiești a decis că procurorii au ttras prea mult de timp, dosarul a fost preluat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova, totodată fiind schimbată și încadrarea juridică. Adică, cei doi părinți nu mai sunt acuzați doar de ucidere din culpă, ci de omor asupra unui membru de familie prin omisiune, pedeapsa maximă este de 25 de ani de închisoare.

Ceilalți doi copii ai familiei Mihai, sora geamănă a fetiței ucise și fata cea mare, au fost preluați de Protecția Copilului Călărași, cei doi soți fiind domiciliați în acest județ.

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

Voluntarii Rompetrol au plantat puieți forestieri în Păltiniș, județul Sibiu

Rompetrol a plantat la Păltiniș, județul Sibiu, aproximativ 5000 de puieți forestieri de molid pe o suprafață de 1,1...
Sari la conținut