Un bărbat în vârstă de 59 de ani a reușit, luni seară, să scoată din birouri toți polițiștii și să alerteze un cartier întreg din Ploiești cu un singur apel telefonic. Omul a anunțat la 112 că a pus o bombă la cea mai mare rafinărie din oraș.

Apelul a fost primit marți în jurul orelor 20.00, iar vocea răgușită anunța că la Rafinăria Petrotel Lukoil din Ploiești a fost amplasată o bombă. În urma verificărilor, s-a dovedit că este vorba despre o alarmă falsă. ”Teroristul” a fost identificat și prins imediat de către polițiști. Se numește Gheorghe Constantin, cunoscut drept Bin Laden, de fel din Călărași. Porecla a căpătat-o tocmai pentru că și-a făcut un obicei să alerteze poliția anunțând amplasarea unor bombe în incinta unor instituții importante. Tot el a fost cel care, la începutul anului trecut, a anunțat că au fost amplasate substanțe explosive la aeroprotul Otopeni din București și în Gara de Nord.

Marți, după alerta cu bombă de la Lukoil, polițiștii din Prahova au știut imediat că au de-a face cu același personaj. Omul are o voce răgușită, în plus se străduiește să imite un accent specific limbii engleze în momentul în care vorbește cu operatorul de la Serviciul Unic de Urgență 112. Deși a folosit un telefon cu cartelă, specialiștii de la STS au reușit să localizeze zona în care se află apelantul, între o stradă aflată în apropierea rafinăriei și un cartier din comuna Valea Călugărească. În căutarea lui au plecat imediat zeci de polițiști care au scotocit toate barurile și stânele unde s-ar fi putut ascunde. ”Bin Laden” a fost găsit pe o stradă de lângă Lukoil, la o oră de la apel. Și-a recunoscut fapta, mărturisind că nu a avut un motiv anume pentru care a făcut acest gest, doar că și-a dorit să alerteze polițiștii.

Bărbatul a fost reținut pentru 24 de ore, iar pe numele lui a fost deschis dosar penal pentru alarmarea, prin orice mijloace şi fără un motiv întemeiat, a organelor specializate pentru a interveni în caz de pericol, a organelor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale. Ancheta va fi preluată de procurorii DIICOT, competenți în astfel de cazuri. Constantin riscă de data aceasta să ajungă în spatele gratiilor pentru trei ani de zile, conform legii privind prevenirea și combaterea terorismului. El mai are o condamnare cu suspendare pentru fapte similare, motiv pentru care, la următoarea sentință, judecătorii sunt obligați de Codul de Procedură Penală să aplice pedeapsa închisorii cu executare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here